25. september 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 40 år med folkemusik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

40 år med folkemusik
Opdateret 05. oktober 2018 kl. 16:36
Furesø - 05. oktober 2018 kl. 08:23
Af Redaktionen

Tilbage i 1978 samlede Lene Jørgensen en gruppe mennesker til et aftenskolehold i folkemusik.

Det udviklede sig til foreningen Værløse Folkemusikanter, som har holdt ved lige siden.

- Interessen for folkemusik var på et højdepunkt i halvfjerdserne, og allerede fra den første sæson deltog en snes spilleglade amatører fordelt på så vidt forskellige instrumenter som blokfløjte, violin, mandolin, klarinet, trompet, harmonika, guitar og kontrabas. Hyggeligt sammenspil var nok mest beskrivende for ambitionsniveauet. Ikke alle var lige skrappe nodelæsere, og repertoiret tog i første omgang udgangspunkt i simple arrangementer af dansk folkemusik, fortæller Lars Drud Nielsen fra Værløse Folkemusikanter.

Fra 1991 til 2016 blev Værløse Folkemusikanter ledet af den konservatorieuddannede klarinettist Finn Jacobsen, som tilførte repertoiret skræddersyede arrangementer for den efterhånden mere udvalgte besætning. Gamle baldanse som Les Lanciers kom på programmet, og Den danske Spillemandsmesse fra 2004 af Ivan Damgård og Michael Sommer blev taget op allerede i 2007. Siden da har Værløse Folkemusikanter sammen med lokale kirkekor opført Spillemandsmessen op mod en snes gange.

Siden 2016 har orkesterlederen været René Axelsen, souschef i Furesø Musikskole, konservatorieuddannet violinist og landskendt som spillemand og pædagog inden for folkemusik og folkedans. Orkestrets repertoire har fået styrket fokus på gamle danske folkedansemelodier, som ikke mindst kommer til udfoldelse i samarbejdet mellem Værløse Folkemusikanter og Farum Folkedansere.

Værløse Folkemusikanter har gennem årene optrådt på så forskellige steder som: Nationalmuseet, Danmarks Akvarium, Zoologisk Have, Pantomimeteatret, Dyrehavsbakken, Oluf Høst Museet foruden de lokale scener som Galaksen, Farum Kulturhus, Mosegaarden, Skovhuset, Skovgården, Annexgården, Skolelandbruget.´ Værløse Folkemusikanter har udgivet cd'er og har kunnet høres på dansk og svensk radio. I 2006 modtog musikanterne Værløse Kommunes Kulturpris.

- Værløse Folkemusikanter har helt fra begyndelsen lagt vægt på det sociale fællesskab med musikanternes familier. Sammenholdet har været dyrket ved juleafslutninger og årlige weekendture, og familiemedlemmer har også deltaget i musikanternes udenlandsrejser til Sverige, Ungarn og Frankrig, fortæller Lars Drud Nielsen.

Jubilæet markeres med udgivelse af et jubilæumsskrift, en reception med åben prøve for særligt inviterede tirsdag den 23. oktober og en 'legestue' (danseaften) for alle interesserede på Ellegården i Stavnsholt lørdag den 3. november. Se mere på www.vaerloesefolkemusikanter.dk.

Stemmer du til kommunalvalget i år?