20. september 2021
Havneformand Poul A. Larsen (S) måtte på borgermødet mandag aften flere gange forklare, hvorfor man nu alligevel vil udvide havnen i et område,  som man ellers havde lovet at tage ud af havneudvidelsesplanerne. Foto: Jens Wollesen
Havneformand Poul A. Larsen (S) måtte på borgermødet mandag aften flere gange forklare, hvorfor man nu alligevel vil udvide havnen i et område, som man ellers havde lovet at tage ud af havneudvidelsesplanerne. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Utilfredse naboer til erhvervshavn: Hvad er holdbarheden på et politisk løfte?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Utilfredse naboer til erhvervshavn: Hvad er holdbarheden på et politisk løfte?
Vordingborg - 05. maj 2021 kl. 05:23
Af Lars Christensen

Man løber fra en gentlemanaftale. Det er et klokkeklart løftebrud, og det er i strid med god etik og moral.

arrow Læs også: Her er firmaet der skal udvide erhvervshavn

Beskyldningerne var mange, da beboere på både Ore og Masnedø fik ordet til borgermødet mandag aften.

Emnet for borgermødet var de to lokalplanforslag, der i øjeblikket er i høring. To planer, der begge vil udvide erhvervshavnen på Masnedø. Det ene vil gøre det muligt at overtage det område, hvor broelementerne til den nye storstrømsbro bliver støbt, mens det andet vil gøre det muligt at udvide havnen længere mod vest.

Og det var især den sidste af de to planer, der mødte størst kritik på borgermødet. Langt de fleste af kommentarene kredsede om den aftale, som havnen og en lokal borgergruppe indgik i 2017, og som betød, at den stærkt udskældte etape 5 blev sløjfet fra udvidelsesplanerne.

Derfor undrer mange borgere på Ore sig nu over, at der alligevel skal bygges på en del af etape 5-området.

Ikke uden udløbsdato

Havneformand Poul A. Larsen understregede på borgermødet, at han ikke selv var med til at indgå aftalen fra 2017, og at han ikke har kunnet finde den omtalte aftale officielt skrevet ned nogen steder.

- Man var nødt til at få sat gang i etaperne 1, 2 og 3 hurtigst muligt dengang. Det måtte ikke blive forsinket, for så havde vi risikeret ikke at blive anlægshavn for den nye storstrømsbro, forklarede Poul A. Larsen, der ikke mener, at der har været tale om en aftale uden ophørsdato.

- Et politisk løfte varer indtil der kommer et nyt byråd, hvis ikke der er skrevet noget fast ned. Det vil altid ligge det siddende byråd frit for at lave nye lokalplaner, fortalte havneformanden, der ikke lagde skjul på, at de seneste måneders debat om havneudvidelsen har været en voldsom oplevelse.

- Jeg er blevet beskyldt for rigtig meget på Facebook. Der har været nogen rigtig grove beskyldninger imellem, fortalte havneformanden.

Hvorfor ikke valgkamp?

På borgermødet blev det fra flere sider understreget, at politikerne ikke bare kan løbe fra det løfte, der blev givet tilbage i 2017.

- Nogen af os har købt hus i området på grund af det løfte, fortalte Uffe Hjort, mens Jens O. Jensen satte spørgsmålstegn ved politikernes etik og moral.

- Når man som her har en politisk aftale uden ophørsdato, som man gerne vil opsige, så ville det være mest rimeligt at køre en valgkamp på det. Hvorfor skal det med djævelens vold og magt vedtages her lige inden et valg, lød det fra Jens O. Jensen.

- Tidspunktet lige nu er rigtig godt. Vi skal nå det, inden de store projekter som Lynetteholm i København støvsuger markedet for nyttegørelsesjord, forklarede Poul A. Larsen.

Må gerne formindske plan

Flere borgere påpegede på mødet, at havnens præsentation på mandagens borgermøde ikke hænger sammen med de lokalplanforslag, der i øjeblikket er i høring, og at det derfor er nødvendigt at trække de forslag tilbage og sende nogen nye og tilrettede forslag i høring. Den kritik blev dog pure afvist.

- Når man ændrer væsentligt i et lokalplansforslag ved at bygge på, så skal der laves et nyt forslag, men når man kun formindsker forslaget, så behøver man ikke at lave en ny, forklarede Poul A. Larsen, og det kunne Karsten Kolle fra kommunens planafdeling bekræfte.

Tror ikke på laguneløfte

Poul A. Larsen fortalte også, at der ikke er nogen planer for at udvide yderligere mod vest end den omtalte trekant. Lokalplanen rummer dog stadig muligheden for at lave en lagune til solceller.

- Vi kommer ikke til at bygge den lagune, så længe vi ikke må lave solceller på vand af staten, men vi forventer, at der på et tidspunkt bliver åbnet op for solceller, forklarer Poul A. Larsen.

Han understreger også, at der ikke er nogen planer om at bygge på det område, man ville have brugt til solcellerne.

Det løfte gav borgerne dog ikke meget for.

- Vi fik lovning på, at etape 5 skulle udgå. Der var ingen tvivl om budskabet dengang. Men nu kan vi konstatere, at et politisk løfte har en holdbarhed på fire år, lød det fra Hans Jørgen Weidick fra Ore Camping.

- Derfor bliver jeg også nervøs, når du lover, at man ikke vil bygge mere af etape 5, tilføjede han i sin kommentar til havneformanden.

Forslaget om havneudvidelsen mod vest er i høring til 7. maj, mens erhvervsområdet på brobyggepladsen er i høring til 21. maj. Høringssvar kan sendes til planby@vordingborg.dk

arrow Over 500 underskrifter mod udvidelse af havnen
02. juni 2021 kl. 08:15 Opdateret: kl. 22:22
arrow Demonstranter fik et møde med hjem i posen
27. maj 2021 kl. 05:57 Opdateret: kl. 21:19
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk