16. juni 2021
Arbejdsgruppen er færdig med at opføre multtoilettet. På billedet er det Rainer Kronow Petersen og Finn Valter Rasmussen. Foto: Johnny R. Madsen
gallery icon

Se billedserie

Arbejdsgruppen er færdig med at opføre multtoilettet. På billedet er det Rainer Kronow Petersen og Finn Valter Rasmussen. Foto: Johnny R. Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Theisens Papirværk sadler om efter fem år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Theisens Papirværk sadler om efter fem år
Vordingborg - 29. juni 2020 kl. 10:39
Af Claus Vilhelmsen

Det har vist sig sværere end beregnet at få fonde til at støtte det store arbejde, der ligger i at istandsætte Theisens gamle Papirværk i Bakkebølle Skov.

Med professionelle håndværkere til at løfte broderparten vil det samlede beløb komme op på mere end fem mill. kr.

Arbejdsgruppen har været i gang med oprydningen og kortlægningen i fem år fordelt på 107 fredage.

Samtidig har de søgt fonde til at finansiere det store løft.

Men det er ikke gået som tænkt, for fondene vil ikke rigtigt bide på. Derfor sadler arbejdsgruppen og støtteforeningen nu om.

- Det er blevet moderne med store kulturelle fyrtårne, og der passer et lokalt projekt som Theisens Papirværk nok ikke så godt ind, mener sekretær i Theisens Papirværk Per Ole Schovsboe.

Et skridt af gangen

I stedet for at blive ved med at søge penge til hele huset, har Den selvejende institution Theisens Papirværk på sit seneste årsmøde besluttet at dele arbejdet og finansieringen op i etaper.

Samtidig bliver det også tømrermester Søren Rasmussen fra Langebæk, der kommer til at stå for organiseringen af arbejdet fremover.

Syv etaper

Det er også ham, der har lavet opdelingen i syv etaper, der dog kan overlappe hinanden, hvis der er økonomi til det.

- Vi bliver nødt til at tage et skridt af gangen. At det kan tage længere tid, gør ikke så meget. Vi er tålmodige mennesker. Bare det skrider fremad, kommenterer Per Ole Schovsboe.

Først skal tagkonstruktionen og bindingsværksvæggene stives af, terrænet skal reguleres, og fundamentet ved møllehjulet skal fritlægges.

Derefter skal bindingsværket i mølledelen restaureres fulgt af restaurering af det øvrige bindingsværk og opsætning af en skillevæg.

Så kommer turen til taget og gavlene, og ildstedet skal mures op. Derefter skal tavlen mures ud, og vinduer og døre skal monteres.

Når alt det er lavet, er det tid til det indvendige arbejde med gulve og lofter. Til sidst skal vensdhjulet og mølledelen reetableres.

Prisfastsættelse

- Vi skal nu have prisfastsat de forskellige etaper, og det kommer Søren Rasmussen til at gøre.

- Det bliver et andet projekt end det, vi havde regnet med, for arbejdsgruppen vil gå mere ind i det. Der er ikke penge til, at professionelle håndværkere laver det hele, fastslår Schovsboe.

Gruppen har siden 2015 lagt flere end 2.000 arbejdstimer i huset allerede.

I den mellemliggende tid er gruppen blevet meget klogere på huset, dets detaljer og historie, og Per Ole Schovsboe er gået i gang med at skrive en bog om papirværket. Den forventes færdig sidst på året.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk