9. august 2020
Hunden Boss på sin første eftersøgning. Schweissregistret søger en hundefører bosat i eller omkring Vordingborg, og Bennet Onsvig håber, at den rigtige til opgaven vil melde sig. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Hunden Boss på sin første eftersøgning. Schweissregistret søger en hundefører bosat i eller omkring Vordingborg, og Bennet Onsvig håber, at den rigtige til opgaven vil melde sig. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Schweisshunde søger nye kolleger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Schweisshunde søger nye kolleger
Vordingborg - 10. januar 2020 kl. 19:00
Af Nina Lise
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Én er stoppet, og en anden er flyttet fra Mern til Østmøn. Derfor søger Schweissregistret med lys og lygte efter en ny hundefører bosat i eller omkring Vordingborg. Ansøgningsfristen er mandag 3. februar.

- Vi vil gerne være geografisk godt dækket ind, så vi ikke skal køre så langt. Det hænder jo, at vi bliver syge, holder fri eller har ferie. Så er det godt med nogle kolleger, der kan bakke op, siger Bennet Onsvig, Schweisshundefører og koordinator for blandt andet Vordingborg Kommune.

Hvad angår jægerne, er det godt at have flere hundeførere at vælge imellem på grund af personlige relationer eller særligt kendskab til et terræn.

- Vi har selvfølgelig sat gang i vores netværk, men vi prøver også at søge bredt. Der er mange, der har dygtige hunde, men der er også mange, der tror, at det er en logeagtig lukket klub. Det er rigtigt, at det er svært at komme ind, men det kun er fordi, vi skal have de bedste. Der er skærpede krav til både hund og fører.

Ansøgningsfrist
Der er ansøgningsfrist til Schweissregistret 3. februar.
Det er et krav, at
  • - føreren har gyldigt jagttegn med påtegning til riffeljagt
  • - føreren har gyldigt kørekort til personbil
  • - ekvipagen have opnået førstepræmie på en adgangsgivende sporprøve (minimum 400m/20 timer)

  • Erfaring med riffeljagt er en fordel for at kunne læse anskudssteder.
  • Også hundeførere fra andre steder end Vordingborg kan søge. Schweissregistret afgør, hvem der kommer ind.
  • Interesserede kan kontakte Bennet Onsvig på telefon 4187 9850 eller mail naestvedolhus@mail.dk for yderligere oplysninger.
  • Se mere på www.schweiss.dk
Under Naturstyrelsen

Skader man et dyr under jagt eller i trafikken, skal man ringe 1812. Er det sårede dyr løbet videre, sender Dyrenes Beskyttelse en Schweisshundefører til at opspore dyret og komme det til undsætning.

»Schweiss« er det tyske ord for vildtblod og bruges i dansk jægersprog blandt andet om blod fra hjortevildt. Det har givet navn til Schweisshundene. Schweissregistret blev etableret i 1974 og består i dag af cirka 180 frivillige Schweiss- hundeførere landet over. Med deres specialtrænede hunde kan de opspore påkørt og anskudt vildt.

Alle Schweissregistrets hundeførere er legitimerede af Naturstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet, og de har blandt andet lov til at eftersøge og aflive anskudt eller påkørt vildt på privat grund uden foregående tilladelse fra ejeren. Kun registrets legitimerede hundeførere kan lovligt afslutte en eftersøgning af anskudt vildt.

- De stakkels dyr, der bliver anskudt eller påkørt, kan ikke gøre for det. Derfor har vi som samfund en forpligtigelse til at tage os af dem. Mange eftersøgninger er også til dyr, som er skudt fint og døde, men som jægerne ikke kan finde. Derfor har vi vores berettigelse, fastslår Bennet Onsvig.

Mange timer

Han har selv været i registret i seks år og har 160 til 180 eftersøgninger om året. Men mindre kan også gøre det. Lige nu er der travlt, fordi det er sidst på jagtsæsonen. Nogle dage kan der være tre til fem eftersøgninger - andre dage nul. Dertil kommer alle de timer, man bruger på at træne med sin hund og holde den skarp.

- En del kolleger har færre eftersøgninger, og selvfølgelig er der også plads til det. Men mange trafikeftersøgninger er morgen og aften, og mange jagter er i weekender og på helligdage. Så selvom jeg er direktør i et stort VVS-firma med over 200 ansatte, kan jeg sagtens passe det ind, siger Bennet Onsvig.

Han tilføjer, at Schweisshundeførerne er en broget flok, der også tæller efterlønnere og pensionister.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med hinanden. Derfor går det op.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk