25. juni 2021
En italiensk underentreprenør er smidt ud af byggeriet af den nye Storstrømsbro efter en skandalesag. Foto: Lars Christensen
En italiensk underentreprenør er smidt ud af byggeriet af den nye Storstrømsbro efter en skandalesag. Foto: Lars Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rumænske brobisser betalte løn tilbage: Firma fyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rumænske brobisser betalte løn tilbage: Firma fyret
Opdateret 09. maj 2021 kl. 11:27
Vordingborg - 09. maj 2021 kl. 11:11
Af J.C. Borre Larsen

Det går voldsomt for sig på Masnedø-byggepladsen til den nye Storstrømsbro. For nylig førte et skænderi om penge mellem en sjakbajs og en ansat fra det italienske entreprenørfirma Tecnoscavi til slagsmål.

Hos bygherren Vejdirektoratet har man mistanke om, at de ansatte løbende har tilbagebetalt en del af deres løn i kontanter.

- Vi kan ikke kan leve med, at der er et system, hvor kontanter er i omløb, og hvor der er mistanke om returkommission. Derfor har hovedentreprenøren (Storstrom Bridge Joint Venture, red.) nu opsagt samarbejdet med Tecnoscavi, fortæller Vejdirektorats anlægsdirektør, Erik Stoklund Larsen, til Fagbladet 3F.

Mødte op i skurvogn

Tecnoscavi har primært rumænske bygningsarbejdere på lønningslisten.

Ifølge fagforbundet 3F drejer striden sig om, at ledelsen i Tecnoscavi i en længere periode har krævet en del af den udbetalte løn tilbagebetalt fra de rumænske bygningsarbejdere.

- Vi mener, at Tecnoscavi har haft en praksis, hvor de ansatte hver måned skulle møde op i en skurvogn og betale en stor del af deres løn tilbage i kontanter. På den måde har firmaet på overfladen haft styr på tingene, men i virkeligheden har de underbetalt deres ansatte groft, siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F Byggegruppen, til Fagbladet 3F.

Uden om skattevæsnet

Ud over underbetaling af de rumænske bygningsarbejdere kan der også være tale om skattesvig.

Som dansk indregistreret arbejdsgiver får Tecnoscavi nemlig skattefradrag for lønudbetalinger til sine ansatte, og hvis de har fået en del af lønnen tilbage, har de haft en større sum i kontanter, som er blevet kørt uden om det danske skattevæsen.

Går rettens vej

Fagbladet 3F erfarer, at Tecnoscavi over for Vejdirektoratet har erkendt, at de ansatte løbende har betalt penge tilbage til firmaet.

Ifølge den italienske entreprenør har det dog været tilbagebetaling af et lån, som de ansatte har fået, fordi de kommer fra fattige egne af Rumænien og har haft brug for startkapital, når de er ankommet til Danmark.

Det har Tecnoscavi dog ikke kunnet fremføre beviser for, og 3F vil nu tage sagen videre i det fagretslige system.

Hos Storstrom Bridge Joint Venture (SBJV) arbejder man på at beholde de ansatte fra Tecnoscavi.

- Vi vil tilbyde beskæftigelse til underleverandørens 12 ansatte, og vi håber, at de vil fortsætte deres arbejdsopgaver på projektet, lyder det fra SBJV's projektdirektør, Aldo Cattaneo.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk