18. juni 2021
4. maj var Mette Magnusson præst ved mindehøjtideligheden på Svinø for sidste gang. Men hun flytter kun 15-16 kilometer væk, så det bliver ikke et definitivt farvel, lover hun. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

4. maj var Mette Magnusson præst ved mindehøjtideligheden på Svinø for sidste gang. Men hun flytter kun 15-16 kilometer væk, så det bliver ikke et definitivt farvel, lover hun. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Præstegården er tømt: Provst tyvstarter på seniorlivet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Præstegården er tømt: Provst tyvstarter på seniorlivet
Vordingborg - 15. maj 2021 kl. 10:11
Af Nina Lise

Provst Mette Manusson har tømt præstegården. Forleden trillede flyttebilen afsted, så der nu kun er hendes kontor og nogle få møbler, hun endnu ikke har fået afsat, tilbage i Køng.

1. januar går hun på pension, og derfor er hun allerede nu flyttet til seniorbofællesskabet Hermanhaven i Næstved.

- Jeg flytter fra 350 kvadratmeter i præstegården til en lejlighed på 79 kvadratmeter i Næstved, så alle ledige stunder i maj har været sat af til det. Jeg har kørt flere læs til Røde Kors og solgt det, der var noget værd, på auktion og til en antikvitetshandler i området, fortæller Mette Magnusson.

- Samtidig er min mor kommet på plejehjem, så jeg har også hendes hus til salg i Korsør. Det har været en stor opgave.

Tid til at være farmor

Mette Magnusson er født i Roskilde og opvokset i Korsør som datter af en far, der var sømand, og en mor, der var fotograf med atelier og forretning.

Hun blev sognepræst i Køng og Svinø kirker i december 1989, provst i februar 2007 og fylder 66 til sommer. Så egentlig skulle hun først have forladt embedet om et år, men der er meget arbejdet og mange nye regler, man hele tiden skal sætte sig ind i.

- Jeg synes, at jeg er ved at være gammel og træt. Desuden har jeg fået et barnebarn. Når min svigerdatters barsel udløber, regner jeg med, at der bliver god brug for en farmor, og vi har også talt om en fast ugentlig farmordag, fortæller Mette Magnusson.

I starten kiggede hun efter hus i Kostræde Banker, for det er i Køng Sogn, hun føler sig hjemme.

Det er her, hun har tilbragt hele sit voksenliv, kender folk og er kendt. Det er her, hun sludrer med dem, hun møder, og vinker til kendte ansigter i bilerne, når hun går tur med hunden ved landevejen.

- Men på den anden side er jeg ikke vild med at ordne have. Så da jeg sad sidste år i mit hus oppe i Sverige, fik jeg den idé at søge på seniorbofællesskab, fortæller Mette Magnusson.

- Det giver samme base som i Køng, hvor jeg bliver en del af et fællesskab men kan lukke døren til min lejlighed, når jeg har brug for ro. Og når jeg vil være helt alene, har jeg stadig mit hus i Sverige.

Ikke farvel

Mette Magnusson er godt i gang med at indrette sig i de nye rammer, selvom hendes Golden Retriever fortsat ikke vil tage elevatoren og gå ad svalegangen til lejligheden på første sal. Og da hun havde indrettet det første værelse til en hyggelig hule, kommenterede sønnen, at det lignede et pulterkammer. Så der skal nok ryddes ud en gang mere, inden hun kommer helt på plads.

Hvad hun kommer til at savne mest ved Køng, har hun endnu ikke haft tid til at reflektere over.

- Min mor blev alvorligt syg, og jeg troede ikke, at hun ville overleve. Så mine følelser har været sat ud af spil. Men jeg kommer nok til at savne fællesskabet, siger Mette Magnusson, der har holdt sin sidste 4. maj-gudstjeneste i mindelunden i Svinø og torsdag for sidste gang var præst på kristihimmelfartsvandringen fra Svinø Kirke til Køng Kirke.

- Men jeg kommer jo og deltager til næste år - bare ikke som præst. Jeg fortsætter også i Rotary-klubben i Vordingborg, hvor vi har et godt kammeratskab. Og så spiller jeg også i Næstved Golfklub, når jeg har tid. Når man er enlig som jeg, er det vigtigt at være en del af fællesskaber, fastslår Mette Magnusson.

Dronningens tilladelse

Som provst er hun udnævnt af dronningen, og hun har også skullet spørge dronningen om tilladelse til at stoppe. Den del er på plads.

Hvem hendes efterfølger bliver, er man endnu ikke klar til at melde ud. Men det står klart, at der vil blive en strukturel ændring i provstiet, når hun stopper.

- Man må ikke længere være kirkebogsførende præst ved en kirke og samtidig provst. Det blev ændret kort tid efter, at jeg tiltrådte, og der er kun få tilbage på Sjælland af min slags. Så vi er en uddøende race, fortæller Mette Magnusson, der har fået lidt hjælp undervejs for at kunne bestride dobbeltjobbet.

At være præst i Køng og Svinø er dog ikke en fuldtidsstilling. Derfor yder præsten her bistand til Bårse og Skibinge kirker. Hvordan man får puslespillet til at gå op efter 31. december, er man i gang med at kigge på nu.

- Som biskoppen ynder at fortælle, ville der ikke være penge nok til at lønne alle stillinger, hvis de hele tiden var besat. Derfor er der hele tiden vakante stillinger, så man sparer lidt løn. Når jeg rejser, vil der være vakante stillinger både som præst og provst i nogle måneder. Det er sådan, man gør i folkekirken, fortæller Mette Magnusson.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk