19. november 2018
Hassan Sulayman er tilbage i sin skole, men uden penge og uden et fast sted at bo. Forældrene har han ikke set siden december 2016. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Hassan Sulayman er tilbage i sin skole, men uden penge og uden et fast sted at bo. Forældrene har han ikke set siden december 2016. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hassan er tilbage i skolen men går for lud og koldt vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hassan er tilbage i skolen men går for lud og koldt vand
Vordingborg - 14. februar 2018 kl. 06:06
Af Claus Vilhelmsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kan en 16-årig bo i Danmark uden et fast opholdssted og uden penge i mere end et år?

Svaret må blive ja, for det er det, der sker for 16-årige Hassen Sulayman, der kom til Danmark sammen med sine forældre i efteråret 2016, skriver Sjællandske. Forældrene rejste ud af landet igen i december samme år, og siden har Hassan boet lidt hos den ene storebror i Vordingborg og lidt hos den anden i Mern.

17. januar blev han opsøgt af politiet på Iselingeskolen, hvor han går i 9a. Han blev kørt til Sandholmlejren og siden til en ungdomsinstitution i Grib Skov i Nordsjælland.

- Nu er han tilbage i Vordingborg, for Udlændingestyrelsen har skønnet, at han jo sådan set har en opholdstilladelse, siger Jørn Nissen, der som frivillig i Røde Kors hjælper drengen.

Det betyder, at han kan fortsætte i 9. klasse.

Men styrelsen har stadig sagen under overvejelse, for det er en helt usædvanlig situation. Drengen er familiesammenført sammen med sine forældre, men forældrene, som skulle passe på ham, er her ikke mere.

Hassan får ingen penge fra kommunen, og han bor igen skiftevis hos den ene og den anden storebror, mens Udlændingestyrelsen arbejder videre.

Nikolaj Reichel (S), som er formand for Udvalget for Børn, Unge og Familie, forudser, at der kan gå til sommer, før Udlændingestyrelsen træffer en endelig afgørelse.

- Det er dybt tragisk for drengen. Han er havnet i et limboland mellem regler. Det er en helt uforudset situation, som der ingen regler er for, siger Reichel.

Han oplyser, at forvaltningen er i gang med at undersøge sagen.

- Ingen skal gå for lud og koldt vand, understreger han.

Men det er lige præcis det, Hassan gør. Han får lov at gå i en af kommunens skoler, men hjælpen stopper så også der.

- Vi leder efter muligheder for at hjælpe bedst muligt, siger Nikolaj Reichel.

Imens kæmper Jørn Nissen for at hjælpe Hassan. Han har prøvet at få et møde i stand med de to chefer for Børn- og Ungeafdelingen og Integrationsafdelingen.

- Men det vil de ikke, og kommunen mener ikke, Hassans opholdsgrundlag er i orden i forhold til servicelovens bestemmelser. Jeg havde håbet, at Vordingborg Kommune ville se på ham som et uledsaget barn, for hans forældre er her jo ikke til at forsørge ham, siger Jørn Nissen.

Hassan lever nu af det, som han kan få af sine to storebrødre. Den ene, 19-årige Adnan, er på SU, mens han går i gymnasiet, og han arbejder ved siden af i Kvickly i Vordingborg og som tjener på en restaurant i Køge. Den anden, Hajal, er på integrationsydelse og arbejder i Næstved. Han har kone og to børn at forsørge.

Jørn Nissen venter nu på, at kommunens afgørelse om Hassans sag kommer ud på skrift. Hvis der kommer til at stå, at han ikke kan få hjælp, vil han anke sagen til Ankestyrelsen.

Jørn Nissen er pensioneret socialrådgiver.

Det skriver Sjællandske.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk