25. februar 2020
Mølleporten er slidt af tiden og påvirkning fra trafikken lige ved siden af. Arkivfoto: Lene C. Egeberg
Mølleporten er slidt af tiden og påvirkning fra trafikken lige ved siden af. Arkivfoto: Lene C. Egeberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fond giver 10 millioner til mønsk vartegn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fond giver 10 millioner til mønsk vartegn
Vordingborg - 21. august 2019 kl. 06:00
Af Lene C. Egeberg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

stege: Vordingborg har Gåsetårnet, og Stege har Mølleporten. Men der bliver mindre og mindre af det mønske vartegn, som er så hårdt præget af tidens slid og påvirkning fra trafikken lige ved siden af, at en restaurering er ved at være ret presserende.

At det er tilfældet er det nu lykkedes Vordingborg Kommune at overbevise A.P.Møller og Hustru Christine Mc-Kenney Møllers Fond til almene Fornaal - i daglig tale A.P.Møller Fonden - om. Den har nemlig nu sagt ja til at skyde 10 millioner kroner i en omfattende restaurering af Mølleporten.

Men projektet handler ikke kun om den tiltrængte restaurering. Vordingborg Kommune, der ejer Mølleporten, har i samarbejde med arkitektfirmaet Lykke & Nielsen samt Museum Sydøstdanmark, der er driftsansvarlig på bygningen, udtænkt et omfattende projekt, som ikke blot skal sikre Mølleporten mod tidens tand, men også fremhæve dets position som et vigtigt kulturhistorisk kapitel i fortællingen om middelalderlige Møn.

Projektet er samlet budgetteret til omkring 17 millioner kroner, og heraf er det planen, at Vordingborg Kommune selv skal stille med godt 3,2 millioner kroner, som skal øremærkes anlægsarbejde i området omkring Mølleporten.

Projektet åbner også op for, at Museum Sydøstdanmark kan få gennemført et længe næret ønske: At få Mølleporten åbnet for offentligheden, som via trapper skal kunne komme op i byporten, hvor der indrettes formidlingsrum, så fortællingen om Stege og Møn i middelalderen kan få et nyt ben.

Det har været på ønskesedlen hos museet i flere år, og den tanke har altså også været tiltalende nok for fonden til, at man har sagt ja til den store donation.

Både Slots- og Kulturstyrelsen og Det Særlige Bygningssyn har på forhånd erklæret sig velvilligt indstillet overfor planen, dog med visse forbehold - eksempelvis at nye tilføjelser som trapper indvendigt og udvendigt klart skal adskille sig visuelt, så de ikke fremstår som en del af det oprindelige byggeri.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk