21. juni 2021
De færreste politikere vil gå så vidt som at slutte op om »Nej tak«-skiltene om Hjelm Bugt Feriepark, men flere medgiver nu, at nye oplysninger om folkene bag projektet vækker en vis bekymring. Arkivfoto: Lene C. Egeberg
De færreste politikere vil gå så vidt som at slutte op om »Nej tak«-skiltene om Hjelm Bugt Feriepark, men flere medgiver nu, at nye oplysninger om folkene bag projektet vækker en vis bekymring. Arkivfoto: Lene C. Egeberg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Feriepark-bagmænd vækker bekymring hos politikere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Feriepark-bagmænd vækker bekymring hos politikere
Vordingborg - 15. december 2020 kl. 16:00
Af Lene C. Egeberg

møn: »Vis mig dine venner, og jeg skal sige dig, hvem du er«.

Sådan lyder en talemåde, som en del borgere på Møn nok mener, politikerne i Vordingborg Kommune bør bide ekstra mærke i lige nu.

Mandag endte projektet med ferieparken ved Hjelm Bugt nemlig på forsiden af Ekstra Bladet under overskriften »Skandale-trio bag milliardprojekt«. De medfølgende artikler kom ind på den baggrund, flere af folkene bag projektet har, fra projektejeren selv, John Bengt Møller, som netop nu er sagsøgt for 80 millioner kroner i London for en kuldsejlet virksomhedshandel, til de mennesker, han har omgivet sig med, når det gælder Hjelm Bugt projektet.

Som tidligere omtalt i Sjællandske har den berygtede ejendomshandler Peter Norvig - der er fradømt retten til at kalde sig mægler - eksempelvis tidligere i forløbet repræsenteret Cliffs of Denmark ved møder med kommunen, mens også en advokat, Jens Nørskov, der ifølge Ekstra Bladet har været idømt fire års fængsel for selskabstømning, har deltaget i møder på John Bengt Møllers vegne. Endelig har en ingeniør, der er project manager på Møns Klint Feriepark, tidligere været associeret med Kurt Thorsen og været sigtet for bestikkelse i Polen, hvilket han dog har oplyst til Ekstra Bladet, at han blev pure frikendt for.

Ikke desto mindre vakte artiklerne en del opsigt på Møn denne uge, hvor flere borgere står tilbage med et indtryk af et noget blakket persongalleri - og det er de ikke alene om.

Sjællandske har talt med samtlige partier repræsenteret i kommunalbestyrelsen, og heriblandt er der flere, der giver udtryk for bekymring over projektet, efter oplysningerne om bagmændene er kommet frem.

Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), er dog ikke en af dem, der ryster mest på hånden. Han fastholder, at kommunen er nødt til at forholde sig til det rent faktuelle i projektet og ikke til alt muligt andet.

- Vi kan ikke lade os påvirke af spekulationer i pressen. Så længe folk ikke er fradømt retten til at gøre det, de gør, så skal de behandles ligesom alle andre. Vi er nødt til at træffe beslutningerne på et sagligt grundlag. Det, der påvirker mig, er det faktuelle beslutningsgrundlag som for eksempel miljøpåvirkninger, infrastruktur og kommunale omkostninger, siger borgmesteren, der ikke mener, at hans personlige holdninger kan adskilles fra det, kommunen er forpligtet til.

Heller ikke Alternativets Ann Busch mener, at man kan dømme folk ude alene på deres baggrund:

- Jeg taler med alle mennesker og har i øvrigt haft et glimrende samarbejde med Peter Norvig tidligere. Hvis nogen laver noget kriminelt, så skal de straffes - men jeg er politiker og ikke politimand, og jeg træffer min beslutning på et oplyst grundlag, siger hun.

De Konservatives Daniel Irvold siger, at han »selvfølgelig tænker over det«, når oplysninger som dem, Ekstra Bladet har fremlagt, dukker op - men kun i begrænset omfang:

- Jeg mener ikke, det er relevant for beslutningsprocessen. Vi skal se på selve projektet, og så er det rent principielt ligegyldigt, hvem der står bag. For mit eget vedkommende synes jeg, det er for tidligt at se på det, siger han.

Lidt dybere panderynker finder man hos de Radikales Michael Larsen, der som formand for Plan- og Teknikudvalget har sagen ekstra tæt på.

- Vi har hele tiden valgt ikke at forholde os til rygter og skriverier men kun til projektet selv. Men personligt betyder det da noget for mig, når sådan noget kommer frem. Det giver en uro i forhold til projektet, men med de kommunale briller på er vi nødt til at abstrahere fra det, siger Michael Larsen, der også påpeger, at kommunen ikke kan holde hånd i hanke med, hvem der ejer projektet. For uanset hvem, der fører det i land, kan det blive solgt til anden side dagen efter.

Derefter stiger bekymringen hos resten af partierne i kommunalbestyrelsen:

- Jeg bliver da dybt bekymret, når jeg læser sådan noget, siger eksempelvis Venstres Karina Fromberg:

- Vi var allerede skeptiske, da man fremlagde et projekt med 500 boliger, og når man så læser sådan noget, bliver den skepsis endnu større, fortsætter hun.

Fra Nye Borgerlige side siger Heino Hahn, at oplysninger om bagmændenes meritter »helt sikker« gør en forskel for ham, omend han ikke har læst artiklerne i Ekstra Bladet.

- Men hvis det er sådan nogle, der laver skuffeselskaber eller noget i den stil, så er det spild af kommunens penge. Hvis nogen bag projektet har lig i lasten, så er vi altid nødt til at sætte spørgsmålstegn ved det, siger han.

DFs Marie Hansen var i forvejen modstander af projektet, som hun mener vil være for stor en belastning for Møn, og de nu fremkomne oplysninger hjælper ikke.

- Jeg er ikke tryg ved mennesker, som har haft noget i deres baggård på den måde. Det kommer til at virke lusket, siger hun.

På samme måde er Enhedslistens Mette Gerdøe-Frederiksen principielt modstander af ferieparken.

- Men hvis jeg ikke var det, så ville det her da påvirke en som mig. Jeg ved godt, man skal være varsom og ikke lade en folkedomstol bestemme, men jeg synes, at vi har et moralsk ansvar for ikke at give plads til noget, der måske er uhæderlighed. Det er meget komplekst, men alt inden i mig siger, at vi skal være forsigtige, siger hun.

SFs Else Marie Langballe Sørensen havde også allerede inden artiklerne i Ekstra Bladet betænkeligheder ved projektet på grund af dets størrelse og mulige følgevirkninger.

- Det bekymrer mig, når der så kommer sådan nogle oplysninger frem. Så tænker man, om det overhovedet er holdbart, siger hun.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk