25. september 2021
De vilde bier er med til at bestøve vores fødevarer, men antallet af arter er i tilbagegang.Foto: Plan Bi
gallery icon

Se billedserie

De vilde bier er med til at bestøve vores fødevarer, men antallet af arter er i tilbagegang.Foto: Plan Bi
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det skal summe af vilde bier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skal summe af vilde bier
Vordingborg - 10. januar 2018 kl. 11:59
Af Nina Lise

Biguider, bistier og 7,5 hektar vildtstriber med bi- og insektvenlige blomster. Da Møn sidste år blev udnævnt af Unesco til biosfæreområde, var indsatsen for vilde bier et bærende element.

Nu skal indsatsen udbredes til resten af kommunen. Det fortæller biosfærekoordinator Annette Tenberg til Sjællandske forud for et foredrag med en af verdens førende biforskere, den engelske professor Dave Goulson, lørdag 27. januar klokken 13 på Gåsetårnskolen i Vordingborg.

- En tredjedel af alle afgrøder bestøves af bier, men antallet af vilde bier falder markant. I Kina er man begyndt at bestøve pr. håndkraft - dertil skal vi helst ikke nå til herhjemme. Derfor har vi indledt et samarbejde med naturfolk om at udpege områder for vilde bier, forklarer hun.

Frø og stengærder
Indsatsen passer godt til strategien om at gøre Vordingborg Kommune til en grøn kommune med fokus på natur, miljø og bæredygtighed. Men en forudsætning for de vilde bier er mad og bo. Derfor skal der rejses penge til blandt andet frø, der kan uddeles, så bivenlige striber af blomster kan stå i fuldt flor fra tidligt forår til sent efterår. En anden mulighed er at vende blikket mod stengærder ved kirker og i landsbyer. De åbne landskaber, hvor jorden ikke vendes, er på retur.

- Man kan rense de gamle stengærder og skabe solbeskinnede pletter, hvor bierne grave sig ned og lægge deres æg. Man skal ikke være bange for bierne. De stikker ikke men gør et fantastisk stykke arbejde, siger Annette Tenberg og tilføjer, at alle kan være med til at gøre noget for bierne i haver, byer og det åbne land. Det sikrer arternes mangfoldighed og bestøvningen af afgrøder, frugtræer, blomster og bær.

Ingen bier - ingen kaffe
Der har levet vilde bier på jorden i millioner af år, og hvad der sker, hvis de uddør, er der ifølge Nina Launbøl Hansen fra Plan Bi ingen, der ved. Der findes ifølge naturorganisationen omkring 233 vilde biarter herhjemme, som ikke alle er nødvendige for os mennesker. Men ifølge FN bestøves 71 ud af de 100 vigtigste fødevarer, der produceres på verdensplan, af vilde bier. Heriblandt kaffe.

- Mange landmænd er begyndt at sætte honningbistader ud, når rapsen blomstrer. Rigelig med bestøvning giver mere raps. Men honningbier er husdyr, der kan komme med sygdomme, og fødevaremængden sætter en naturlig grænse for populationen. Når man i højsæsonen udsætter et stade med 60-80.000 husdyr, der skal kæmpe om den samme nektar og pollen som de vilde bier, har det en konsekvens, siger Nina Launbøl Hansen.

- Vi er ikke ude på at bekæmpe honningbierne, men vi er nødt til at have en dialog. Den kan et foredrag som det med Dave Goulson være med til at skabe.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk