2. august 2021
Stærkmands-holdet laver stenbunke ved træet, mens et areal på skråningen bliver sået og plantet til med hjemme- hørende urter og blomster.
gallery icon

Se billedserie

Stærkmands-holdet laver stenbunke ved træet, mens et areal på skråningen bliver sået og plantet til med hjemme- hørende urter og blomster.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det bliver helt vildt på Bosei...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Det bliver helt vildt på Bosei...
Vordingborg - 19. maj 2021 kl. 12:45
Af Mille Holst mille.holst@sn.dk

På idrætshøjskolen Bosei har eleverne i den forgangne uge knoklet for at gøre en stor del af højskolens udearealer til bedre levesteder for blandt andet insekter og padder.

arrow Læs også: På inspirationstur i egen park

"Stærkmands-holdet" slæbte sten og anlagde stenbunker som padder, sommerfugle, stålorme og slanger vil kunne varme sig på senere på året.

Andre elever fjernede græstørv og anlagde en billebanke som tilsidst fik lidt sand over og strøet nogle blomsterfrø af 28 forskellige hjemmehørende arter. Andre igen anlagde kvashegn eller slog vejrabatter med le og rundt om allétræerne har eleverne flere steder sået urter.

Hver formiddag stod på hårdt fysisk arbejde med at omlægge udearealerne, men om eftermiddagen var der foredrag indenfor emnet - og også en vinsmagning med naturvine.

Nu glæder lærer helle Rolighed sig til at frøene spirer og blomsterne titter frem.

- Der er meget flot herude, men her er meget grønt på grund af skoven. jeg glæder mig sindssygt til, at der kommer farver op, siger hun.

Billede

Søren Brink (forrest) og Tobias Christensen i
gang med leerne. Foto: Mille Holst


Tilfredse elever

Selvom ingen af eleverne havde været forberedt på, at de i løbet af deres højskoleophold skulle lave havearbejde, så var der ingen sure miner eller brok, da avisen kiggede forbi - tværtimod.

- Det er hyggeligt, fordi man er sammen om det, sagde Nicoline Evers-Midjord og Hallur Jonsson Rubeksen er enig:

- Det er sjovt. Vi lærer en masse. Jeg troede egentlig bare det groede, siger han og har aldrig tidligere tænkt over det liv, der kan være i for eksempel grøftekanterne. Det sidste har ugens foredragsholdere været med til at åbne hans øjne for.

- De har været mega spændende, siger også Tobias Christensen, der går på højskolen for at dyrke kampsport, men ikke er bange for at kaste sig ud i noget helt andet.

- Det er sjovt at prøve noget andet, synes han og også Hallur er godt tilfreds med havearbejdet. Han har valgt et højskoleophold for netop at være udendørs.

- Så det her er helt fint, siger han.

Billede

Lærer Maya Nilsson og eleverne Tessa Moustsen,
Jon Dahl Pedersen og Nicoline Evers-Midjord
laver kvashegn. Foto: Mille Holst


Fordeler arbejdet smart

Bosei Idrætshøjskole har i længere tid arbejdet med bæredygtighed. Her er etableret solceller og en gartner passer skolens køkkenhave, så skolen kan være selvforsynende med grøntsager. Nu er skolen gået skridtet videre og forsøger også at omdanne noget af områdets park til mere vild natur. I alt bliver 350 kvadratmeter ændret.

Der er dog ikke bare tale om et elevprojekt. Driftspersonalet har også været inde over.

- For det er jo ikke meningen at elevernes arbejde skal give driftspersonalet mere arbejde, siger Helle Rolighed, der er lærer på Bosei.

Derfor har driftspersonalet været med til at udpege de arealer, eleverne nu har sået til med blomsterfrø.

- På skråningerne har man utrolig svært ved at slå græsset, derfor sår vi frø der, fortæller Helle Rolighed, der også har fået arealer mellem æbletræerne på arealet ud mod vejen. Ved skilte, lygtepæle og natursten er græstørven også blevet fjernet og eleverne har lagt sand ud og sået blomsterfrø. Meningen er så, at disse skal slås med le en til to gange om året - og her kan skolen låne leer af Vordingborg Kommune. Her er det i øvrigt vigtigt at påpege, at det ikke er driftspersonalet, men de kommende elever, der skal stå for vedligeholdelsen af de nye vilde arealer. Det er nemlig hensigten at skolen fremover vil lære eleverne om biodiversiteten og vigtigheden af områder med vild natur.

Samarbejde

Udover elevprojekter i Vild med vilje har Bosei indledt et samarbejde med de to grundskoler i Præstø samt Kalvehave skole, som får mulighed for at komme på besøg og følge projektet på højskolen.

- Jeg kan fortælle dem om, hvad vi har gjort og hvad der fungerer for os, og hvad der ikke har fungeret så godt, bemærker Helle Rolighed, der håber, at skolerne efterfølgende vil lave deres egne Vild med vilje projekter.

Billede

Det er svært at slå græs omkring skiltene. Derfor
er der nu lagt sand ud og sået blomsterfrø. Til højre
ses den nye billebanke af græstørv. Foto: Mille Holst


Vildt på den pæne måde

Et af projekterne på Bosei er at lave et kvashegn. Nogle pilegrene er banket i jorden med cirka 80 centimeters afstand. Eleverne henter grene og kviste i skoven og lægger dem mellem stolperne. Håbet er, at pilen vil skyde med tiden og skabe noget grønt omkring kvashegnet.

- Vi forsøger at gøre det så pænt som muligt, siger Maya Nilsson, der er lærer på højskolen.

- Som institution er det vigtigt, man signalerer, man har styr på det. Nu skal vi også vise, vi tager ansvar, supplerer Helle Rolighed, der har nogle workshops på bedding sammen med Vordingborg Kommunes naturvejleder Christina Kaaber-Bühler. Hun håber, at de kan være med til at få folk til at kaste sig ud i en vildere have og samtidig vise, at man godt kan være vild på en pæn måde.

Vigtig formidling

Rundt om på skolens arealer bliver der sat skilte op, som informerer om projektet det pågældende sted.

- Dette er en billebanke; her har vi gjort sådan og sådan, siger Helle Rolighed, der håber at besøgende i skoven vil få glæde af disse informationer. Netop formidlingen er noget højskolen vægter højt.

Hun håber samtidig, at sidste uges forløb vil "plante et frø" i eleverne.

- Mit håb er, at de, når de på et tidspunkt skal flytte i hus eller i en andelsforening, hvor der er nogle blomsterkasser, så er det ikke et spørgsmål om OM de skal gøre det her, det bliver et spørgsmål om HVOR. Nu ved de, hvordan man gør. De går ud og sætter et spor efter sig. Også de fremtidige elever skal lære, at det er det, man gør i en del af haven.

En af de elever, der allerede har planer for forældrenes have derhjemme, er Tessa Moustsen.

- Vi har allerede talt om at lave et kvashegn hjemme i stedet for et hegn, men vi har ikke vidst, hvordan vi skulle gøre det, siger hun og glæder sig over nu, at have lært det.

Billede

En "parkeringskrukke" er blevet plantet til
med hjemmehørende blomster.
Foto: Mille Holst


arrow Vild med vilje på skoleskemaet
12. maj 2021 kl. 12:45 Opdateret: kl. 14:40
arrow Vilde private havementorer træder til
09. maj 2021 kl. 13:12 Opdateret: kl. 13:28
arrow Lossepladsen skal blomstre
28. april 2021 kl. 12:33 Opdateret: kl. 15:57
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk