15. juni 2021
»Madlavning for mænd« er populært i Ældresagen. Men i Vordingborg er alle hold nu sat på pause. Det er ikke forsvarligt for de ældre at opholde sig på skolerne. Modelfoto: Mie Neel
»Madlavning for mænd« er populært i Ældresagen. Men i Vordingborg er alle hold nu sat på pause. Det er ikke forsvarligt for de ældre at opholde sig på skolerne. Modelfoto: Mie Neel
Foto: MIe Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beskidte skolekøkkener skræmmer de ældre væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Beskidte skolekøkkener skræmmer de ældre væk
Vordingborg - 13. september 2020 kl. 17:42
Af Nina Lise

Madholdene i Ældresagen Vordingborg er aflyst.

Der er ikke rent nok på skolerne til, at de ældre finder det forsvarligt at opholde sig der. Det skriver formand Hans Christian Rask i sit nyhedsbrev for september måned.

- Vi har fire madhold på Marienberg og et madhold på Vintersbølle. De er alle aflyst på grund af manglende rengøring, bekræfter Kirsten Olsen, koordinator for »Madlavning for mænd« hos Ældresagen Vordingborg.

Hun tilføjer, at deltagere og undervisere er kede af aflysningen, men at de samtidig er meget forstående.

- Vi er nødt til at passe på os selv, fastslår hun.

- Skolerne er fyldt med børn i dagtimerne. De lærer godt nok at rydde op, men ellers bliver der ikke gjort noget. Så kommer vi ældre ind og skal være i de samme lokaler om eftermiddagen. Det går ikke.

Lav standard på skolerne

Kirsten Olsen har været i dialog med Vordingborg Kommune men må konstatere, at de ældre må affinde sig med vilkårene. Det er ikke kun et spørgsmål om, hvornår der bliver gjort rent, men også om, hvor grundigt der bliver gjort rent.

I Ældresagens hus på Kirketorvet i Vordingborg er aktiviteterne genstartet, fordi de ældre selv bestemmer standarden. Her skal alle sørge for at afspritte bordflader, armlæn, dørhåndtag og toiletter efter brug. Så grundigt foregår det ifølge Kirsten Olsen ikke ude på skolerne.

- Hvis vi skal starte madholdene op igen, kræver det, at der sættes meget mere rengøring på. Standarden er ikke så høj ude på skolerne, siger Kirsten Olsen, der ikke har kunnet få oplyst, om der under coronaen er ekstra rengøring.

- Vi er ikke vrede men forholder os bare til det tilbud, der er. Vi har kørt madlavningsholdene i nogle år og har været glade for det. Men som alle andre er vi ramt af coronaen og må tage vores forholdsregler, fortsætter hun.

Et tab for deltagerne

De fem madlavningshold for mænd har tilsammen omkring 40 deltagere, der ifølge Kirsten Olsen kommer for at lære at lave mad og være en del af det sociale.

De lærer ikke finere madlavning men at tilberede gode danske hverdagsretter. Opskrift og indkøb står de for på skift og deler udgifterne, der holdes på et niveau, hvor alle kan være med.

- Deltagerne kommer af interesse for madlavning, og fordi de gerne vil være en del af samværet og hyggen. Så det er da et tab. Når man når op i vores alder, vil man gerne kunne gå til noget for at holde sig i gang, siger Kirsten Olsen.

Hun mener ikke, at de ældre kan gøre så meget andet end at vente. Det gør alle under coronaen.

- Det er mig, der skal starte holdene op, og det gør jeg ikke, før det kan gøres forsvarligt, fastslår hun.

Standard uændret

Når standarden ikke er god nok til de ældre - er den så god nok til børnene?

Ja, mener Charlotte Grummesgaard Nielsen, chef for Dagtilbud og Skoler i Vordingborg Kommune.

- Vi har ikke droslet ned på coronarengøringen. Den er stadig, som vi planlagde den, da coronaen var på sit højeste i foråret. Vi kører samme høje standard, siger Charlotte Grummesggard Nielsen og fortsætter:

- Jeg hører ikke fra hverken lærere eller pædagoger, at noget kunne være anderledes. Der har været enkelte konkrete tilfælde, men de beroede på misforståelser, så dem har vi ryddet af vejen.

Ikke som derhjemme

På spørgsmålet om, hvorvidt hun selv tør spise mad fra et skolekøkken, svarer hun klart ja.

Men hvis man er ældre eller i risikogruppen, skal man være særligt opmærksom, siger hun.

- Jeg er ked af, hvis de ældre ikke synes, at vores standard er høj nok. Der bliver typisk gjort rent to gange dagligt. På nogle skoler er det om morgenen og til middag. Andre steder er det formiddag og eftermiddag, forklarer Charlotte Grummesgaard Nielsen.

Hun understreger, at et skolekøkken er anderledes end ens private køkken. Det lugter anderledes og ser anderledes ud end derhjemme.

Men hvis de ældre har noget konkret, opfordrer hun dem til at gå til skoleledelsen.

- Jeg forstår godt, at de ældre er ekstra bekymrede. Vi har lært børnene rutiner med håndvask og sprit. Men det ville være et helt andet serviceniveau, hvis vi for eksempel skulle spritte alle dørhåndtag af, når skoledagen er slut, siger Charlotte Grummesgaard Nielsen.

Svært at se løsning

Hun ville gerne kunne tilbyde Ældresagen en løsning men kan ikke umiddelbart se den for sig.

En mulighed for de ældre kunne måske være at kontakte en af de mindre skoleafdelinger, hvor færre elever har deres gang i skolekøkkenet.

- Jeg forstår dem godt, men jeg har svært ved at se en løsning, når vi i forvejen gør det, vi skal i forhold til vores kernebrugere, siger skolechefen.

- Så når Ældresagen ræsonnerer sig frem til, at det desværre er vilkårene under coronaen, er det nok ikke helt forkert, fortsætter hun.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk