18. oktober 2021
Henriette Houth er denne uges læser. Pressefoto
Henriette Houth er denne uges læser. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens læser: "Hvis jeg kun skal nævne én bog, må det blive den her"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens læser: "Hvis jeg kun skal nævne én bog, må det blive den her"

Henriette Houth er forfatter og ugens læser

Villabyerne - 22. august 2021 kl. 13:11
arrow Læs også: Ugens læser: Min favoritgenre er magisk realisme

Hvilken roman har du sidst læst?

"'Er mor død' af den norske forfatter Vigdis Hjorth. En utrolig stærk og elegant komponeret bog om en kvindes mere og mere desperate forsøg på at nærme sig sin mor efter mange års ikke-kontakt.

Jeg har ofte gang i flere bøger, og overlappende med den læste jeg en anden norsk forfatter, nemlig Tor Ulvens 'Afløsning', som takket være det fine, lille forlag Sidste Århundrede nu findes på dansk. Lige nu er jeg i gang med tredje bind af Marcel Proust' 'På sporet af den tabte tid' - et kæmpe filigranværk af virtuost sansede miljøer, mennesker og sociale koder, som jeg af uransagelige grunde ikke har kastet mig over før nu.

På mit bord ligger også Annie Ernaux' 'Årene', som jeg glæder mig til at læse."

Hvem er din favoritforfatter?

"Mange, mange bøger og forfattere har haft betydning for mig gennem livet. Hvis jeg skal nævne hele forfatterskaber, kommer jeg ikke uden om den polsk-jødiske forfatter Bruno Schulz, som har en særlig plads i mit hjerte, og som jeg har beskæftiget mig ret indgående med. Jeg har sågar besøgt hans fødeby - en provinsby i det nuværende Ukraine, som antager næsten mytiske dimensioner i hans bøger, og hvor han boede hele sit liv.

I de senere år har også W.G. Sebalds forfatterskab haft stor betydning for mig. Men som sagt har jeg været optaget af forskellige forfattere på forskellige tidspunkter i mit liv. Som ung havde jeg en Iris Murdoch-periode, hvor jeg læste samtlige hendes romaner - vist i omegnen af 25 - nærmest i én køre. Senere har jeg været optaget af Johannes V. Jensen, Inger Christensen, Suzanne Brøgger, Per Hultberg, Lars Gustafsson, Flannery O'Connor, Samuel Beckett og mange flere. Jeg er også ret glad for nogle af de russiske forfattere og har for eksempel fundet stor inspiration hos to af de mindre kendte, Andrej Bely og Andrej Bitov."

Hvad er din favoritgenre?

"Jeg læser flest romaner, men også digte, noveller, fagprosa og alt muligt andet. Som læser er jeg mindre optaget af genre end af litterær kvalitet. Det vil for mig sige sprogligt overskud, eksistentiel og psykologisk dybde og evnen til at skabe prægnante billeder.

En teksts sproglige udtryk betyder ekstremt meget for mig. En enkelt sætning eller udsagn, der udtrykker noget på en original måde, kan gøre mig decideret lykkelig og få mig til at huske en bog i årevis.

Jeg elsker også de store, klassiske episke fortællinger og kan blive ved med at vende tilbage til forfattere som for eksempel Pontoppidan og Tolstoj."

Har du nogensinde opgivet en bog?

"Ja, mange gange. Livet er kort, og der findes så mange gode bøger i verden, at jeg ikke kan bruge tiden på noget, der ikke pirrer mig sprogligt eller åbner mine øjne for aspekter af verden eller menneskelivet, jeg ikke havde tænkt over på den måde før. Men jeg har som regel en ganske god næse for hvilke bøger, der vil interesse mig."

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

"Jeg kan anbefale alle de forfattere, jeg har nævnt her, men jeg ved også, at nogle af dem ikke har den bredeste appel. Hvis jeg kun skal nævne én bog - hvilket selvfølgelig er helt uretfærdigt - må det blive 'De udvandrede' af W.G. Sebald."

arrow Ugens læser: Omsorg og tilgivelse optager mig meget for tiden
18. september 2021 kl. 11:18 Opdateret: kl. 14:12
arrow Ugens læser: "At læse den bog føles hver gang som at komme hjem"
05. september 2021 kl. 05:48 Opdateret: kl. 14:38
Rejser du til udlandet i år?
 

KONTAKT OS