14. juli 2020
Hans Bølling ses her med en samling af de fantasifulde træfigurer, han har designet gennem årene.
gallery icon

Se billedserie

Hans Bølling ses her med en samling af de fantasifulde træfigurer, han har designet gennem årene.
Foto: Gentofte Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Prismodtager: Når jeg selv skal sige det, har arbejdet altid været en leg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prismodtager: Når jeg selv skal sige det, har arbejdet altid været en leg

Arkitekt og designer Hans Bølling udnævnes til Gentoftekunstneren 2020 for sit mangeårige virke, som både er originalt og bredt anerkendt. Det er første gang, en arkitekt og designer får æren

Opdateret 15. januar 2020 kl. 15:13
Villabyerne - 15. januar 2020 kl. 10:08
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

88-årige Hans Bølling fra Charlottenlund, der netop er blevet udråbt til Gentoftekunstneren 2020, er en fantasifuld herre. Han er manden bag de populære træfigurer Strit, Optimisten, Pessimisten, And og Ælling, Havfruen og Hunden Oscar - alle designet i 50'erne.

Læg hertil Bølling Bakkebordet og Triiio-bordet, der begge fås i flere størrelser, og en række større byggerier, f.eks. Øresundskollegiet på Amager, Kerteminde Rådhus og adskillige familiehuse langs Øresundskysten.

Hans Bøllings formsprog er legende og minimalistisk. I det hele taget giver han selv udtryk for, at legen er et vigtigt omdrejningspunkt i hans mangeårige virke. Han er uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i 1949 og fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1960. Efter sin studietid havde han egen tegnestue, og i dag arbejder han bl.a. med designfimaerne Brdr. Krüger og Architechtmade.

arrow Læs også: Kulturkalenderen: Benny Andersen hyldes med sang
Snittet til hustruen

Hele hans karriere har været et parløb med hustruen, Søs. Mange af de ting, han skaber, er oprindeligt skabt til Søs. Det gælder også de første håndsnittede træænder, der blev til de kendte figurer And og Ælling.

Det er netop en opstilling af dem, der bliver Gentoftes officielle gave ved jubilæumsfejringer og lignende i 2020. Selve udnævnelsen til Gentoftekunstner 2020 skete ved en reception på Gentofte Rådhus den 14. januar.

"Vi blev så overraskede, da Hans Toft ringede. Han fortalte, at de havde valgt mig til Gentoftekunstneren. Det kan jeg da slet ikke forstå. Når jeg selv skal sige det, har arbejdet altid været en leg. Det er fantastisk, at Søs og jeg har fået lov at lege alt det her," siger Hans Bølling selv om udnævnelsen i den pressemeddelelse, Gentofte Kommune har sendt ud.

Borgmester Hans Toft siger:
"Hans Bøllings virke som designer er anerkendt, originalt og på højeste professionelle niveau. Også som arkitekt har han sat betydelige spor. Hans legende stil og humor gør hans træfigurer tidløse og skaber glæde for alle aldre. Det er en stor fornøjelse at udnævne Hans Bølling til Gentoftekunstneren 2020."

Om Gentoftekunstneren

Siden 1994 har Gentofte Kommune årligt udnævnt en kunstner bosiddende i Gentofte Kommune til Gentoftekunstner.

Den udpegede kunstner modtager en pris på 25.000 kr. og producerer et antal kunstværker, som anvendes til repræsentationsgaver i det indeværende år. Derudover figurerer et af Gentoftekunstnerens værker på årets julekort.

I år er første gang, udnævnelsen finder sted efter nye kriterier. De nye kriterier har bredt feltet ud til også at kunne honorere f.eks. kunsthåndværkere, designere og arkitekter.

Præmissen er dog stadig, at der skal være tale om en bredt anerkendt produktion og et højt professionelt niveau.

Udnævnelsen af Gentoftekunstneren skal bidrage til at skærpe opmærksomheden omkring kulturen i Gentofte Kommune og sætte fokus på de kunstneriske potentialer, som findes her. jbl

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

KONTAKT OS