17. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når man bliver ramt af afmagten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når man bliver ramt af afmagten

Fertilitetsterapeut Tina Teglgaard vil hjælpe kvinder og deres partnere gennem et benhårdt fertilitetsforløb, der slider på følelser og forhold

Opdateret 04. juni 2020 kl. 01:56
Villabyerne - 14. december 2016 kl. 09:00
Af Af Kathrine Albrechtsen

Kvinder i Gentofte Kommune er i gennemsnit 32 år, når de får deres første barn.
Forinden har der typisk været drøn på uddannelse og karriere. Når både stillingen, manden, vovsen og villaen er kørt på plads, er det tid til næste projekt; barnet.

Men her støder flere og flere kvinder på en barriere, som de ikke selv har kontrol over. Manglende fertilitet. Og det kan føles som et stort nederlag, der hidkalder en storm af undertrykte følelser.

"De er ramt af afmagten over ikke at kunne få børn på den naturlige måde," forklarer fertilitetsterapeut Tina Teglgaard, der har fået nyt lokale på Strandvejen 343 i Skovshoved.
Her kommer typisk kvinder mellem 30-38 år, der gennemgår et fertilitetsforløb.

"De har været vant til at kunne skrue på knapperne til at skabe sig deres egen tilværelse, men pludselig er der en knap, som de ikke selv kan skrue på. Det er hårdt. Især de følelser, som der følger med. Alle er søde, stærke og pæne kvinder, som ikke er vant til at opleve vrede, magtesløshed og misundelse mod andre gravide. Og når de går i gang med fertilitetsbehandlingen, bliver de følelser oven i købet forstærket," siger Tina Teglgaard, som er uddannet psykoterapeut og medlem af psykoterapeutforeningen.

"Det er vigtigt, at de bliver set og får en accept af, at de går igennem en meget svær periode i deres liv," siger hun.

Inden Tina Teglgaard blev uddannet psykoterapeut, arbejdede hun som salgschef. Men en melding fra en fertilitetslæge om, at der skulle ske et mirakel, hvis hun skulle blive gravid, vendte op og ned på hendes liv. Forinden havde Tina og hendes mand fire fejlslagne forsøg bag sig.

"Vi sad og tudbrølede ude i bilen. Dengang kunne jeg godt have haft brug for, at nogen havde mødt mig i den store magtesløshed, som jeg blev ramt af. I stedet kørte jeg helt ned og oplevede den store misundelse og uretfærdighed over for andre par, som blev gravide. Følelser, jeg blev flov over, så derfor begyndte jeg at isolere mig, hvilke medførte en ensomhed," siger hun.

Heldigvis lykkedes fertiliteten for Tina og hendes mand, der i dag har to børn.

"Men de to års kamp gjorde, at jeg valgte en ny vej, hvor jeg uddannede mig til psykoterapeut. I dag møder jeg mine klienter i øjenhøjde, fordi jeg ved, hvor benhårdt et forløb, som de går igennem. For eksempel var en stærk følelse, som jeg selv oplevede igennem mit forløb, utilstrækkelighed. At jeg ikke var god nok, fordi jeg ikke kunne få børn. Den følelse er gennemgribende hos alle mine klienter," siger hun.

Alder på førstegangsfødende

I Gentofte Kommune:

2015: 31,9

2014: 31,6

2013: 32

2012: 32,1

I Region Hovedstaden:

2015: 30

2014: 30,3

2013: 30,3

2012: 30,2

Tina Teglgaard hjælper sine klienter med at begynde at mærke sig selv.
"Det er vigtigt, at det er kroppen, som taler og ikke hovedet. De skal lære at genkende og acceptere deres følelser. At de godt må føle vrede og misundelse i stedet for at skubbe dem væk. Igennem forløbet lærer jeg dem at håndtere sig selv og forstå sig selv. At rumme og mærke deres følelser. Jeg har meget fokus på, at de skal opbygge en omsorg for dem selv," siger hun.

Igennem forløbet lærer klienterne deres egne grænser at kende, så de lærer at sige fra.

"De lærer at være tro mod dem selv og sige ting fra hjertet. Når de gør det, opdager de, at de bliver mødt på en anden måde af både veninder, deres mand og arbejdsgiver," siger Tina Teglgaard, som også har par i terapi.

"Fertilitetsforløb slider på forhold. Det sled meget på min mand og mig, da det blev projekt barn, og fjernede alt det romantiske. Stort set alle mine klienter bliver gravide, men forløbet kan være så hårdt, at når de står med barnet, har de både mistet manden, veninderne og arbejdet. Min fineste opgave som terapeut er, at de kommer helskindet igennem."

Rejser du til udlandet i år?
 

KONTAKT OS