15. oktober 2021
Christiian, Rebecca, Mette, centerleder Ann-Christina, ergoterapeut Martin og Aziz kan nu alle bryste sig med at arbejde på Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads. Foto: Job-, Aktivitets- og Kompetencecentret
gallery icon

Se billedserie

Christiian, Rebecca, Mette, centerleder Ann-Christina, ergoterapeut Martin og Aziz kan nu alle bryste sig med at arbejde på Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads. Foto: Job-, Aktivitets- og Kompetencecentret
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ingen over og ingen ved siden af JAC

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingen over og ingen ved siden af JAC

Job-, Aktivitets- og Kompetencecentret i Gentofte er kåret som Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads. Vi var med, da det blev fejret med vild jubel og lagkage

Opdateret 04. juni 2020 kl. 01:22
Villabyerne - 20. november 2018 kl. 10:02
Af Jesper Bjørn Larsen

Kim Larsen-musik brager ud af højttalerne i kantinen på Sandtoften 3-7, hvor det efterhånden ikke er til at opdrive en ledig stol.

arrow Læs også: Varm luft eller værdifuld branding? Så meget betaler offentlig virksomhed for at være med i kåring

Lange blikke går i retning af den kæmpe lagkage og de mange glas champagne, der fyldet et langbord godt ud. Det er tirsdag eftermiddag, og stemningen minder om Parken lige inden en betydningsfuld landskamp.

Knapt et døgn før har konsulent- og analysevirksomheden Great Place to Work kåret Job-, Aktivitets- og Kompetencecenteret (JAC) i Gentofte Kommune som Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads, og om få sekunder vil JAC's centerleder, Ann-Christina Matzen Andreasen, fortælle det til den spændte forsamling, der består af alle de borgere med særlige behov, der hver dag kommer på JAC for at arbejde på et af de mange værksteder.

"Kære venner, I er ikke Danmarks bedste borgere, I er verdens bedste borgere. I er vores, personalets, arbejdsmiljø. Jeg har en stor nyhed til jer," når hun lige at sige, inden jublen bryder løs.

"Jeg elsker, at I klapper, før I har hørt, hvad nyheden er," smiler Ann-Christina Matzen Andreasen og overbringer så den glade nyhed, der får salen til at huje og klappe helt vildt.

"I gør mig glad i låget, I gør mig lykkelig. Jeg savner jer, når jeg ikke er her. Der er ingen steder i verden, jeg griner så meget som på JAC. Den kærlighed, der er i luften her, kan man ikke købe for penge. En kæmpe hånd til jer," jubler centerlederen og åbner for adgang til lagkagebordet.

Få minutter før havde Villabyerne Ann-Christina Matzen Andreasen på tomandshånd, og vi spurgte, hvad sådan en pris betyder for hende.

"Jeg er helt utrolig stolt og ydmyg. Det betyder, at det, vi skaber sammen på JAC giver mening. Det er en kæmpe anerkendelse af, at det virker at vende tingene på hovedet. Vi har indført en flad ledelsesstruktur, så det er medarbejderne, og ikke ledelsen, der har lagt strategien for hele organisationen. Derfor ved alle, hvor vi skal hen, og alle er topmotiverede for at skabe mest mulig værdi for borgerne. Vi laver tilbud, der passer til borgerne, ikke det modsatte," lyder det fra kvinden, der for nylig udgav bogen 'Ledelse i virkeligheden' sammen med Irmas tidligere topdirektør Alfred Josefsen.

"Det er i relationerne hos medarbejderne, at guldet ligger. Ledelse handler ikke om magt eller kontrol. Det handler om at skabe nogle fede rammer, der giver en masse synergier," siger Ann-Christina Matzen Andreasen, der har andet end en pris til at dokumentere, at JAC er et godt sted at arbejde. Centret får topkarakterer i sine tilsynsrapporter, og sygefraværet er over de seneste fire år faldet med 30 procent, mens magtanvendelsen er faldet med 90 procent i samme periode.

"Vi har vist, hvordan en tillidsbaseret ledelse kan skabe vilde resultater for medarbejderne og borgerne. Det er medarbejdernes lyst og energi, der skaber værket. Og det er alt sammen sket inden for en økonomi, hvor vi har skullet tænke os godt om, før vi brugte penge," siger Ann-Christina Matzen Andreasen.

Der er meget debat om, at den offentlige sektor mangler varme hænder på grund af nedskæringer. Er der noget af det, I gør på JAC, som resten af den offentlige sektor kunne lære noget af?

"Jeg vil i hvert fald gerne være med til at rejse den offentlige sektor i folks bevidsthed. Da jeg kom til JAC for seks år siden, var vi ikke så samlet, som vi er i dag. Men vi besluttede os for at stå skulder ved skulder. Nu er det en superfed arbejdsplads med stolte medarbejdere, der giver borgerne et bedre liv. Medarbejdere, der har tårnhøje ambitioner på borgernes vegne. Og det tror jeg i høj grad skyldes, at vi skaber sammen. Vi er ikke i et magtforhold," siger Ann-Christina Matzen Andreasen.

Midt i festlighederne møder vi socialpædagog Grith Rubbe, der i to år har arbejdet på snedkeri- og montageværkstedet. Hun taler om den helt særlige JAC-ånd og stemning.

"Der er en stor frihed og tillid i arbejdet. Ledelsen tror på os, og vi tror på borgerne. Der er ikke langt fra tanke til handling, så vi rykker hurtigt og løfter i fælles flok, når vi får en god idé."

Hvad vil sådan en pris betyde for jer?

"Vi fortsætter jo bare med det, vi gør, men det er dejligt at få anerkendelse," siger Grith Rubbe.

Vi møder også 43-årige Kate Skallerup, der har arbejdet på Raatstof Medie i cirka to måneder, hvor hun laver research. Vi spørger hende, hvorfor hun kommer på JAC.

"Fordi det er sådan et godt sted. Her er en god stemning og et godt sammenhold," siger hun.

Camilla Wagner har arbejdet her i syv år, bl.a. med at lave viskestykker.

"Jeg kan godt lide at komme her. Både de andre borgere og personalet gør det til et godt sted," siger hun.

Vi møder også 'veteranen' Kenneth Bech, der er kommet i Raatstof Medie i 23 år.

"JAC er en god arbejdsplads, fordi vi hjælper hinanden. Hvis nogen er kede af det, så trøster vi. Vi mobber ikke. Jeg står op hver dag og går på arbejde, fordi jeg nyder at være her."

arrow Franske it-konsulenter tager ved lære af JAC
30. april 2019 kl. 11:13 Opdateret: kl. 01:09
Rejser du til udlandet i år?
 

KONTAKT OS