3. juni 2020
Overlæge, professor og forskningsleder Filip Krag Knop har fået en stor pose penge for at undersøge, hvordan man bedst behandler COVID-19-patienter med forhøjet blodtryk og/eller diabetes. Arkivfoto: Kathrine Albrechtsen
Overlæge, professor og forskningsleder Filip Krag Knop har fået en stor pose penge for at undersøge, hvordan man bedst behandler COVID-19-patienter med forhøjet blodtryk og/eller diabetes. Arkivfoto: Kathrine Albrechtsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Herlev og Gentofte Hospital starter forskningsprojekt om behandling af coronapatienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Herlev og Gentofte Hospital starter forskningsprojekt om behandling af coronapatienter

Overlæge, professor og forskningsleder Filip Krag Knop har netop fået bevilget 3.335.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til forskning i COVID-19-patienter

Villabyerne - 09. april 2020 kl. 11:12
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Verden over er massiv forskning i gang for at undersøge, hvordan man bedst behandler patienter med COVID-19. Også på Herlev og Gentofte Hospital er forskere i gang på flere fronter, blandt andet med undersøgelse af behandling i forhold til diabetes og forhøjet blodtryk.

En af dem, som netop har sat et stort forskningsprojekt i søen, er overlæge, professor og forskningsleder Filip Krag Knop, Center for Klinisk Metabolisk Forskning, Medicinsk afdeling.

Han har netop fået bevilget 3.335.000 kroner fra Novo Nordisk Fonden til forskning i COVID-19-patienter med forhøjet blodtryk og/eller diabetes, og han og forskningsgruppen bag går nu i gang med at undersøge, om det er hensigtsmæssigt at fortsætte eller stoppe behandling med de såkaldte RAS-hæmmere hos indlagte COVID-19-patienter.

Flere sygdomme

"Mange af de sværest ramte COVID-19-patienter har forhøjet blodtryk og/eller diabetes. Hovedparten tager blodtryksænkende medicin, der hæmmer renin-angiotensin-systemet (RAS), som er et blodtryks- og væskeregulerende system i kroppen. Men da RAS-hæmning øger mængden af cellemembranproteinet ACE2, som coronavirusset benytter sig af til at skaffe sig adgang til celler i luftveje og mavetarmkanal, har der været fremsat en hypotese om, at RAS-hæmmere øger risikoen og sværhedsgraden af COVID-19," forklarer Filip Krag Knop og fortsætter:

"Omvendt er der studier, der tyder på, at øget ACE2 og behandling med RAS-hæmmere beskytter mod luftvejssygdomme inklusiv SARS og derfor muligvis også COVID-19. Derfor er det vigtigt med yderligere forskning, som kan hjælpe os med at afklare, hvordan vi gør det bedst i forhold til denne særligt udsatte patientgruppe," siger Filip Krag Knop.

Forskningsprojektet baserer sig på lodtræningsforsøg, danske registre og databaser samt patientjournaler. Kapp

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

KONTAKT OS