19. oktober 2021
'Halvbroderen', en serie fra 2013 instrueret af Per-Olav Sørensen, er historien om familie, venskab og brødre med et kompliceret had-kærlighedsforhold til hinanden.
'Halvbroderen', en serie fra 2013 instrueret af Per-Olav Sørensen, er historien om familie, venskab og brødre med et kompliceret had-kærlighedsforhold til hinanden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Filmstriben anbefaler: En plaget søns forsøg på at gennemskue familiens løgne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Filmstriben anbefaler: En plaget søns forsøg på at gennemskue familiens løgne

'Halvbroderen' er en norsk tv-serie, som er baseret på en roman af samme navn, der er blevet en klassiker i norsk litteratur

Villabyerne - 12. oktober 2021 kl. 07:36
Af Lisa Stahlhut, bibliotekar på Gentofte Hovedbibliotek

'Halvbroderen' kom i 2013 som tv-serie fra norske NRK. Det er et fængende og medrivende drama i otte afsnit. Serien bygger på den norske forfatter Lars Saaby Christensens store og omfangsrige roman, 'Halvbroderen' fra 2001. Romanen fik en flot modtagelse, og den blev hans store internationale gennembrud.

Den er blevet en klassiker i norsk litteratur og fik i 2002 Nordisk Råds Litteraturpris.

Serien blev en meget vellykket og velfortjent filmatisering af familiesagaen, og måske netop det, at den kom som serie, var med respekt for historiens omfang.

I serien følger vi livet i en norsk familie gennem fire generationer fra krigens slutning i 1945 og frem til slutningen af firserne.

Historien bliver fortalt af den yngste søn i familien, den nu voksne forfatter Barnum Nielsen (Nicolai Cleve Broch). Han er en plaget og alkoholiseret ung mand, der har forladt sin kæreste Vivian (Agnes Kittelsen) og er taget ud i en øde og faldefærdig hytte i det nordlige Norge for at skrive.

Her prøver han at få styr på de mange hemmeligheder og løgne, der er i familien og prøver på den måde at blive hel.

Mændene forsvinder

Barnum vokser op i efterkrigstidens Oslo sammen med sin noget ældre halvbror Fred, i et hjem domineret af tre generationer af kvinder, moderen Vera (Mariann Hole), hendes mor Boletta (Marianne Nielsen) og familiens matriark, "den Gamle", en forhenværende stumfilmstjerne, som spilles af Ghita Nørby.

Mændene i familien har det med at forsvinde, måske derfor er det sidste brev fra bedstefaderen, der var eventyrrejsende og forsvundet, et vigtigt bånd i familien, og dette bliver læst højt i familien igen og igen.

Familiehistorien begynder dog med en meget voldsom hændelse, da Vera som helt ung bliver voldtaget oppe på tørreloftet på den norske befrielsesdag den 8. maj 1945.

Efter episoden er hun i chok og bliver for en periode stum. Vera bliver her gravid med Fred, og først da hun har født ham i en bil på vej til hospitalet, vender glæden og talens brug tilbage til hende, og på trods af at være resultatet af voldtægten, er Fred et elsket barn.

Nogle år efter bliver Vera gift med den noget mystiske, farverige og charmerende handelsrejsende Arnold Nielsen (Jon Øigarden), der har optrådt som klovn i et cirkus. Han virker umiddelbart til at kunne stoles på og flytter ind hos familien, kort tid efter får de Barnum.

Arnolds motto er, "at verden vil bedrages", hvilket han bestemt også selv lever efter. Først henad slutningen forstår man denne både mærkelige og fortabte mand meget bedre.

Smerte og ensomhed

Det er historien om familie, venskab og brødre med et kompliceret had-kærlighedsforhold til hinanden, som er det centrale i historien.

Der er meget smerte og ensomhed i Fred, og han får tidligt øje for løgnene i verdenen omkring ham.

Da Arnold dør efter en ulykke med en diskos, som Fred har kastet, bliver det for meget for Fred, og han forsvinder og efterlader familien i et stort tomrum.

Alt dette skal Barnum navigere i og prøve at få til at give mening. Måske han får gennemskuet hemmelighederne i familien. Kan ses gratis på Filmstriben.dk

Rejser du til udlandet i år?
 

KONTAKT OS