23. juni 2021
Fyldte peberfrugter.
gallery icon

Se billedserie

Fyldte peberfrugter.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det gode liv: Grøn keto - den sunde version af effektivt vægttab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det gode liv: Grøn keto - den sunde version af effektivt vægttab

'Keto' er blevet en populær metode til vægttab. Den er utroligt effektiv, men skal den også være sund og holde på den lange bane, skal den sættes rigtigt sammen. Læs her om moderat og grøn

Opdateret 08. juni 2021 kl. 13:40
Villabyerne - 06. juni 2021 kl. 18:14
Af aut. klinisk diætist Alice Apel Hartvig, medejer af livsstilsklinikken www.hartvig-engell.dk

Ketose. Ordet kommer af det, der sker i din krop, når du fedtforbrænder. Her bruger du nemlig dit fedtlag som energikilde i stedet for kulhydraterne fra din mad, som normalt er det, din krop lever af.

arrow Læs også: Klumme: Det gode liv er også det sårbare liv

Dit fedt skal forbi leveren, hvor det omdannes til ketonstoffer, som din krop herefter kan bruge som energi. Deraf navnet keto. Metoden til vægttab stammer tilbage fra 1972 og Dr. Atkins.

Der er mange versioner af keto-diæten, og alle er bestemt ikke sundhedsmæssigt optimale. Men princippet om at leve af sit eget fedt, når man skal tabe sig, er sådan set fuldstændig logisk.

Vi har skrevet bogen 'Grøn Keto', som er en moderat keto, fyldt med grøntsager og sunde fedtstoffer. Det betyder, at du kan tabe dig uden at sætte din sundhed over styr. Moderat keto er perfekt, når du vil kombinere vægttab med træning og samtidig kunne spise med andre, uden at det bliver for besværligt.

Principperne i grøn keto:

- Grøntsager til alle måltider

- Frugt er begrænset og primært i form af bær

- Kostfibre skal primært komme fra klidkiks, nødder, kerner, frø, elverbrød, lowcarb brød eller tilskud

- Protein skal primært komme fra kylling, fisk, ost, æg og mælkeprodukter

- Sunde fedtstoffer fra nødder, olivenolie, rapsolie, avocado og frø

- Kulhydrat kan vælges én gang dagligt

- Periodisk faste kan indgå efter behov

Periodisk faste

Faste kender vi fra den religiøse verden, og det har været brugt i flere hundrede år. Sundhedsmæssigt har vi flere og flere videnskabelige data, der viser, at det kan hæmme inflammation i kroppen og fremme et vægttab.

Den faste, der ser ud til at virke rigtig godt i forhold til vægttab og sundhed, er periodisk faste, hvor du faster i 16 timer og spiser dine måltider i løbet af 8 timer.

Et eksempel kan være, at du stopper med at spise kl. 20 og starter igen til frokost kl. 12. Du skal spise sundt og fornuftigt i de otte timer, ellers nytter det ikke noget. Du behøver ikke at gøre det hver dag, men f.eks. 1-3 gange om ugen. Har du en fysisk aktiv hverdag, anbefaler vi, at du spiser din morgenmad om eftermiddagen. På den måde har du tre gode måltider i de otte timer, du skal spise.

Dagskostforslag

Morgenmad (hvis du faster, kan du spise det til eftermiddag):

100 g skyr rørt med 100 g græsk yoghurt 10 % med 17 nødder, 1 spsk. hørfrø og 200 g bær el. frugt (Frugten er din kulhydrat, og i dette forslag bruger du den til din morgenmad).

Tilbehør: 1 håndfuld grøntsag, f.eks. ½ agurk eller en kålbåd.

Frokost:

Fyldte peberfrugter, se opskrift.

Eftermiddag:

Hvis du har fastet, kan du spise din morgenmad her. Ellers undgå at spise. Vælg flere grøntsager, hvis du er for sulten.

Aftensmad:

Alt godt i gryden, se opskrift.

Du har én fridag om ugen, hvor du kan give kroppen og hovedet lidt pause. Se masser af opskrifter og flere dagskostforslag i vores bog 'Grøn Keto'. Efter ni uger på grøn keto, bør du holde pause fra kur og vægttab. Læs om 'Grøn Balance' i vores bog.

Fyldte peberfrugter

1 portion

Det skal du bruge:

1 stor peberfrugt

30 g smøreost f.eks. Philadelphia Original

20 g spidskal, finthakket

10 g ekstra jomfruolivenolie

75 g kyllingebryst eller kyllingepålæg, finthakket

50 g kalkunbacon, finthakket

salt og peber

30 g revet ost 45+

frisk timian

Sådan gør du

Stil ovnen på 200 grader varmluft. Del peberfrugten og rens den. Rør smøreosten, spidskål, olie, kylling, kalkunbacon, salt og peber sammen i en skål. Fordel det i de to peberfrugter. Tryk fyldet godt ned i peberfrugterne, da det fylder meget. Top med revet ost.

Bag peberfrugterne i ovnen i ca. 15-20 minutter. Pynt med frisk timian lige inden servering.

Kulhydrat pr. portion: 14 g. Protein pr. portion: 27 g

Vejer du over 100 kg: Tilføj 25 g ekstra kylling.

Alt godt i gryden

2 portioner

Det skal du bruge:

3 spsk. ekstra jomfruolivenolie eller koldpresset rapsolie

300 g kalkun, skåret i tern

100 g kalkunbacon, skåret i tern

30 g forårsløg, skåret i strimler

1 tsk. paprika

1 tsk. salt

1/2 tsk. peber

1 bouillonterning, grøntsags

1/2 dåse hakkede tomater

3/4 dl piskefløde 38 %

100 g gul peberfrugt, skåret i tern

100 g squash, evt. skrællet og skåret i tern lidt frisk persille, finthakket

100 g cherrytomat, delt i halve

Sådan gør du

Varm olien op i en mellemstor gryde. Steg kalkun og kalkunbacon med forårsløg og krydderi i olivenolie i ca. 2 minutter. Tilsæt hakkede tomater og lad det simre ved svag varme i 10 minutter. Rør rundt ind imellem.

Tilsæt fløde, peberfrugt og squash. Rør godt rundt. Lad retten simre ved svag varme ca. 10 minutter. Rør rundt indimellem. Smag til med salt og peber. Pynt med cherrytomat og friskhakket persille.

Kulhydrat pr. portion: 16 g. Protein pr. portion: 42 g

arrow Det Gode Liv: Husk vandet - kroppen har brug for det
25. maj 2021 kl. 10:31 Opdateret: kl. 16:15
arrow Det Gode Liv: Kom i god form til at blive ældre
16. maj 2021 kl. 11:04 Opdateret: kl. 14:00
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

KONTAKT OS