28. september 2021
Gitte Haslebo er formand for Socialpolitisk Forum i Gentofte. Arkivfoto
Gitte Haslebo er formand for Socialpolitisk Forum i Gentofte. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Skal Gentofte Kommune have en borgerrådgiver?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Skal Gentofte Kommune have en borgerrådgiver?
Opdateret 04. juni 2020 kl. 00:52
Villabyerne - 05. december 2019 kl. 16:06
Af Gitte Haslebo, formand for Socialpolitisk Forum i Gentofte

Debat Efter 2010 er der sket en stigning i antallet af kommuner, der har oprettet en borgerrådgiverfunktion. Det er sket i mere end 1/3 af landets 98 kommuner for eksempel København, Roskilde og Glostrup.

arrow Læs også: DEBAT: Uligheden i Gentofte er større end uligheden i USA

Opgaverne er beskrevet i kommunalstyrelsesloven og omfatter både rådgivning og vejledning af borgere og tilsyn med kommunens sagsbehandling. En borgerrådgiver kan hjælpe kommunen med at indleve sig i borgernes perspektiv, hvilket kan være svært i en tidspresset arbejdsdag.

I Randers Kommune formuleres det i borgerrådgiverens årsberetning sådan: "Borgerrådgiveren skal være garant for, at kommunen ikke kun ser sig selv med egne briller, men også konfronteres med den virkelighed, som borgerne oplever."

En borgerrådgiver skal være neutral og uafhængig. De fleste borgerrådgivere er ansat efter kommunalstyrelsesloven, hvilket betyder, at man er ansat af kommunalbestyrelsen og ikke i forvaltningen. Borgerrådgiveren har direkte reference til kommunalbestyrelsen og ikke til borgmesteren, der er øverste leder for forvaltningen. Hermed sikres den uafhængighed i forhold til forvaltningen, der muliggør, at borgerrådgiveren kan vejlede borgere. I Gladsaxe fik borgerrådgiveren cirka 600 borgerhenvendelser i 2018.

En borgerrådgiver giver også feedback til kommunen på områder, hvor der er brug for at forbedre sagsbehandlingen og borgerservicen og kan dermed være med til at nedbringe antallet af klagesager. Mange borgerrådgivere gennemfører også kurser for kommunens ledere og medarbejdere i sagstyper og procedurer, hvor borgeres retssikkerhed er truet.

Socialpolitisk Forum i Gentofte har inviteret borgerrådgiveren fra Gladsaxe Kommune til at holde et oplæg om, hvordan en borgerrådgiver kan styrke retssikkerheden. Det sker på det næste møde om social bæredygtighed i Gentofte Kommune. Mødet finder sted torsdag 5. december kl. 19-21.30 i Byens Hus, Hellerupvej 24. Det er gratis at deltage. Alle er velkomne. Skal Gentofte Kommune oprette en borgerrådgiverfunktion?

Kom og giv dit besyv med.

arrow DEBAT: Hemmelige tilbud
09. april 2021 kl. 10:55 Opdateret: kl. 16:27
arrow DEBAT: En borgerrådgiver skal finde vej i det kommunale bureaukrati
11. september 2020 kl. 17:38 Opdateret: kl. 21:18
arrow Corona kender ikke forskel på rig eller fattig - eller gør den?
10. september 2020 kl. 10:28 Opdateret: kl. 21:52
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

KONTAKT OS