16. oktober 2021
Hvorfor er der egenbetaling på tandlæge, spørger Jonas Niemann.
Hvorfor er der egenbetaling på tandlæge, spørger Jonas Niemann.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Luk hullerne i velfærden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Luk hullerne i velfærden
Villabyerne - 18. september 2021 kl. 11:22
Af Jonas Niemann (SF) byrådskandidat Gentoftegade 56, 3.TH

Hvad er egentlige de gode argumenter for, at der forsat skal være brugerbetaling på tandpleje?

Jeg har aldrig kunnet forstå, hvorfor det er sådan. Vi har i Danmark indrettet vores samfund på en måde, hvor du kan bruge det gule sundhedskort og få gratis hjælp, hvis man har brækket benet, men hvis du knækker tanden, skal du i stedet have dankortet frem.

Sagen er jo den, at mange folk med få midler lader være med at gå til tandlægen, fordi de frygter, hvad der står på dankortterminalen, når de kommer ud fra stolen. Det gjorde jeg selv i alle de år, jeg studerede - fra jeg var 18 til 26 år. Som samfund må vi kunne se, at dette er uholdbart særligt fordi, vi i Danmark er så bevidste om betydningen af forebyggelse og fri sundhed til alle.

At flytte sådanne hegnspæle i vores sundhedspolitik er ikke ligetil og ikke noget, en kommune som Gentofte kan gøre alene. Men vi har før gået forrest, når hullerne i vores velfærdssamfund skulle lukkes: Eksempelvis er vi i SF stolte af, at vi har været med til at sikre, at Gentofte siden 2019 har tilbudt gratis psykologhjælp til unge under 25. At vi gik forrest sammen med andre kommuner i denne kamp for lighed i vores sundhed rykkede opfattelsen i offentligheden, og viste, at det kunne lade sig gøre. Uden dette tror jeg ikke at centrum-venstre i Folketinget i 2020 ville have vedtaget det nationale tilbud om gratis psykologhjælp til unge.

Nu er tiden inde til at få tænderne med, og i SF mener vi, at Gentofte igen skal gå forrest og starte med at tilbyde gratis tandlæge til unge under 25år.

Rejser du til udlandet i år?
 

KONTAKT OS