28. september 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere slår et slag for socialpolitikken: "Første skridt til at gøre noget ved problemerne er at se i øjnene, at de eksisterer"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere slår et slag for socialpolitikken: "Første skridt til at gøre noget ved problemerne er at se i øjnene, at de eksisterer"

Gentofte Kommune skal være et forbillede i hele Danmark, når det gælder social bæredygtighed. Det er ambitionen for den nystartede bevægelse Socialpolitisk Forum

Opdateret 04. juni 2020 kl. 01:09
Villabyerne - 26. april 2019 kl. 11:33
Af Signe Haahr Pedersen

Gitte Haslebo åbner af og til køleskabet for at sætte varer ind, når hun besøger flygtningefamilier i Gentofte Kommune. Og hun kan tydeligt se, når det er sidst på måneden, og pengene er små.

"De har ikke råd til mad, og det er frygteligt, hvis det er forældre, der har børn. Så låner de penge og sætter sig i en usynlig gæld hos venner og bekendte," fortæller hun.

Gentofte Kommune er ifølge Danmarks Statistik den kommune i Danmark, hvor der er længst mellem dem, der tjener mest og dem, der tjener mindst. Den såkaldte Gini-koefficent, som er et mål for ulighed i indkomstfordelingen, ligger på 45,44 procent her i kommunen, mens tallet i landets mest lige kommune, Læsø, ligger på 21,63.

Det skal der gøres noget ved, mener en gruppe borgere, som nu har oprettet en bevægelse, de kalder Socialpolitisk Forum. I deres arbejdsgrundlag skriver de, at de har et mål om "at indsamle viden og afdække levevilkårene for borgere med særlige livsudfordringer og undersøge, om de får den hjælp, de har behov for og ret til."

"I Socialpolitisk Forum vil vi gerne medvirke til at gøre Gentofte Kommune til en socialt bæredygtig kommune. Det vil sige en kommune, hvor vi passer på de menneskelige ressourcer, så de ikke bliver nedbrudt unødvendigt. Vi kan bruge parallellen til miljømæssig bæredygtighed, hvor vi siger, vi skal passe på naturen, og vi skal ikke bruge flere ressourcer fra naturen, end vi kan genopbygge. Det samme med de borgere, der bor i kommunen - at vi passer godt på de menneskelige ressourcer," siger Gitte Haslebo, der sammen med Ove Lund er initiativtager til den nye bevægelse.

Hun er organisationspsykolog, har tidligere forsket i ulighed i Lavindkomstkommissionen og har været aktiv i Venligboerne i lidt over tre år. Han er også psykolog og har gennem tiden arbejdet på flere krisecentre. Begge har indtil for nylig været en del af partiet Alternativet - Ove Lund er ikke længere medlem.

Men Socialpolitisk Forum skal ikke betragtes som et partipolitisk foretagende, slår de fast.

"Vi er engagementbaseret," siger Ove Lund med et smil.

Lige nu rummer Socialpolitisk Forum 25 borgere, hvoraf ti af dem er meget aktive. Af konkrete tiltag planlægger gruppen at arrangere en række borgermøder, hvor forskellige socialpolitiske emner tages op. De vil arbejde for, at Gentofte Kommune opretter et socialpolitisk råd, og så er de i gang med at stable en frivillig bisidderordning på benene.

"Gentofte Kommune skal være et forbillede i hele Danmark som den første socialt bæredygtige kommune. Det er ambitionen. Og man er godt på vej. Man har lavet opgaveudvalgene, som jeg synes, er et skridt i den rigtige retning, når det gælder borgerinddragelse, og derfor burde det være en taknemmelig opgave for Gentofte Kommune, for der er mange forudsætninger, der er på plads," siger Ove Lund.

Hvor er det, I synes Gentofte Kommunes socialpolitik ikke fungerer?

"Sådan som jeg ser det, så drejer det sig ikke om, hvor Gentofte Kommune ikke fungerer. Men hvor Gentofte Kommune kan komme til at fungere bedre. Det er en helt anden indfaldsvinkel. Vi synes jo på mange måder, at Gentofte Kommune er en pragtfuld kommune. Men vi siger: Burde netop Gentofte Kommune ikke være den kommune i landet, der havde de bedste muligheder for at blive den bedste kommune på det her område?"

Gitte Haslebo supplerer:

"Det er ikke kun noget, der peger en pil mod kommunen, når vi opretter sådan et socialpolitisk forum. Det handler også om, hvordan civilsamfundet fungerer, og jeg er helt på linje med Ove. Gentofte Kommune er på mange måder en fantastisk kommune. Jeg har selv boet her siden 1978. Men ikke desto mindre er der nogle udfordringer i denne her kommune med fattige og en stigende ulighed, som jo er en trussel i forhold til, at flere og flere kan blive koblet af fællesskabet, og her kan kommunen gøre mere og civilsamfundet kan gøre mere."

Men hvor stort er problemet egentlig i Gentofte? Gentofte Kommune er den kommune i Danmark med færrest på offentlig forsørgelse, og kommunen rummer borgere, som hører til blandt de 1 procent rigeste i Danmark.

Samtidig har 7,5 procent af Gentoftes borgere ifølge tal fra Cepos en disponibel indkomst, der er blandt de laveste 10 procent i Danmark, og tal fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd viser, at der i 2018 var 2,6 procent af Gentofte Kommunes børn, der levede under den relative fattigdomsgrænse. Det er en stigning på 0,7 procentpoint på to år.

Så der er ting at tage fat på, mener Gitte Haslebo og Ove Lund.

"Første skridt til at gøre noget ved de problemer er at se i øjnene, at de eksisterer. Det er derfor, vi gør så meget ud af dokumentationen - for at få tegnet et billede af, hvordan virkeligheden ser ud i Gentofte, og på hvilke områder vi kan medvirke til, at kommunen bliver mere socialt bæredygtig og bliver en foregangskommune," siger Gitte Haslebo.

For Ove Lund er det dog også vigtigt at påpege, at social bæredygtighed ikke kun handler om, at de ressourcestærke borgere rækker ud til de ressourcesvage.

"Man skal ikke være blind for, at der i Gentofte Kommune findes ulykkelige familier, som er velhavende. Og det er dét, social bæredygtighed også betyder for mig. Kan vi lave noget, der gør, at de mennesker, der bor her i enhver familietype, med ethvert indkomstforhold, føler, de får et bedre liv. Det er den store ambition," siger han og fortsætter:

"Du skal ikke altid kun kigge på, hvor mange penge du kan tjene, eller hvor mange timer, du arbejder om ugen. Der er også en række andre ting, der er vigtige for vores sjæl. At vi udvikler vores egen rummelighed. Det er også godt for os selv. Jo mere tolerant, man kan gøre sig selv, jo mere empatisk, man kan gøre sig selv, jo mere tilfreds med livet bliver du."

Socialpolitisk Forum planlægger at afholde deres første borgermøde torsdag den 23. maj kl. 19. Lokationen er dog endnu ikke på plads. Gruppen er åben for nye medlemmer og kan kontaktes via mail til gh@haslebo-partnere.dk eller ovelund@raastof.dk.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

KONTAKT OS