26. september 2021
Bogen ?Resten af dagen? er skrevet Kazuo Ishiguro. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Bogen ?Resten af dagen? er skrevet Kazuo Ishiguro. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Biblioteket Anbefaler: Få ting er mere sørgelige end spildt liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biblioteket Anbefaler: Få ting er mere sørgelige end spildt liv

I denne uge anbefaler Gentofte Hovedbibliotek bogen 'Resten af dagen' skrevet Kazuo Ishiguro

Opdateret 25. juni 2021 kl. 15:11
Villabyerne - 18. juni 2021 kl. 11:27
Af Signe Langtved Pallisgaard, litteraturkonsulent, Gentofte Hovedbibliotek

Efter jeg forleden var i biografen og se den forrygende Oscarvinder 'The Father' med Anthony Hopkins i hovedrollen, fik jeg lyst til at gense filmen 'Resten af dagen'

arrow Læs også: Biblioteket anbefaler: Knivskarpt indblik i Instagram-kulturen

Da jeg havde set filmen, fik jeg ganske som forventet lyst til at læse bogen, der er intet mindre et sandt mesterværk.

Da jeg læste dansk på universitetet, havde jeg et helt fag, der kun handlede om den utroværdige jeg-fortæller i denne roman, nemlig butleren Stevens. Slutningen på romanen er uden ret meget tvivl en af de smukkeste og sørgeligste slutninger i verdenslitteraturen, hvis du spørger mig. For få ting er mere sørgelige end spildt liv. Det skulle da lige være spildt kærlighed. 'Resten af dagen' er Ishiguros tredje roman.

Scenen er sat i det sydlige England i et miljø, der er så engelsk, at det kan spilles på film af Anthony Hopkins. Butleren Stevens tager et par dage fri efter et helt liv som tjenende ånd. I løbet af de første seks dage af hans ferie folder fortidens tabte længsler og kærlighed sig ud. Stevens er den perfekte butler. Når jeg siger perfekt, så mener jeg perfekt. Han er personificeringen af den allestedsnærværende og dog usynlige selvopofrelse.

Ishiguro skriver i denne roman mere kondenseret end nogensinde. Her er ingen store armbevægelser, ingen udbrud. Han afdækker med skalpelskarp klarhed den stive britiske overlæbe, men dette på en foruroligende stilfærdig måde.

Som i Ishiguros første to bøger er personerne det centrale hos Ishiguro, og han holder læseren fast uden at hæve stemme en eneste gang. Sproget er rent og holdes på et niveau af underdrivelse, der gør det samlede indtryk af fortællingen direkte rystende. Er det overhovedet værd at vie hele sit liv i en anden persons tjeneste? Holde på deres hemmeligheder? Da Stevens (måske) finder svaret på dette spørgsmål, er det så rørende, at man næsten ikke kan holde det ud.

'Resten af dagen' er i mine øjne Ishiguros mest ambitiøse og gennemførte roman og faktisk også hans hidtil lettest tilgængelige.

Kazuo Ishiguro er en britisk forfatter og modtager af Nobelprisen i litteratur 2017. Han er en af tidens mest fejrede engelsksprogede forfattere, der inden han fik Nobelprisen havde været nomineret fire gange til den prestigefyldte Bookerpris og vundet den i 1989 med netop 'Resten af dagen'.

arrow Biblioteket anbefaler: Lys og mørke i parforhold og kvindeliv
03. juli 2021 kl. 11:13 Opdateret: kl. 09:53
arrow Biblioteket anbefaler: Svensk bog om druk og familiehemmeligheder
08. juni 2021 kl. 08:58 Opdateret: kl. 15:45
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

KONTAKT OS