20. oktober 2021
Charlotte Sonne er en af initiativtagerne til det brev til borgmesteren, som 58 forældre har skrevet under på. De kritiserer forvaltningen i Gentofte Kommune på børnehandicapområdet og kommer med forslag til forbedringer. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Charlotte Sonne er en af initiativtagerne til det brev til borgmesteren, som 58 forældre har skrevet under på. De kritiserer forvaltningen i Gentofte Kommune på børnehandicapområdet og kommer med forslag til forbedringer. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 58 frustrerede forældre i brev til borgmesteren: - Vi bliver slidt op af at kæmpe for vores børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

58 frustrerede forældre i brev til borgmesteren: - Vi bliver slidt op af at kæmpe for vores børn

En stor gruppe forældre til børn med særlige behov har skrevet under på et brev til borgmester Michael Fenger (K). De har dårlige oplevelser med Gentofte Kommune og er trætte af at skulle kæmpe for, at deres børn får de rigtige tilbud

Opdateret 15. september 2021 kl. 23:30
Villabyerne - 15. september 2021 kl. 06:57
Af Joachim Christensen

Fejlbehæftede afgørelser, modvilje mod at lytte til forældrene og manglende intern kommunikation. Det er bare nogle af de ting i Gentofte Kommunes sagsbehandling på børnehandicapområdet, som 58 forældre kritiserer i et brev sendt til borgmester Michael Fenger (K).

arrow Læs også: Desperat families opråb: "Deres sag er rystende læsning"

"Vores personlige oplevelser med kommunens forvaltning er desværre ikke særlig positive," lyder det i brevet, der indeholder både kritikpunkter og løsningsforslag.

Charlotte Sonne og Sandra Perlman Aisen er to af initiativtagerne til brevet. De ønsker at skabe bedre forhold, så andre forældre ikke skal igennem samme frustrerende oplevelser, som de har været.

"Jeg har selv oplevet at sidde med en sagsbehandler, hvor jeg begyndte at græde, fordi jeg var så presset. Og sagsbehandleren sagde bare "presset over hvad" og "alle børnefamilier er jo pressede". De forstår det ikke, og det provokerer mig selvfølgelig," siger Charlotte Sonne, der er mor til en syvårig pige med autisme og en treårig dreng, der viser tegn på samme.

Også Sandra Perlman Aisen har et barn med autisme, hendes søn på 12, der også har ADHD, og det følger naturligt af at have børn med den slags udfordringer, at det kræver noget ekstra af én som forælder. Desto mere ærgerlige er de to mødre over, at deres kræfter skal bruges på at studere lovparagraffer, kæmpe med forvaltningen om at få de rigtige tilbud til deres børn og klage til Ankestyrelsen.

Privat sagsbehandler

Charlotte Sonne er uddannet læge, og Sandra Perlman Aisen har arbejdet som Senior Project Manager i Nordea med finansiel kriminalitet.

Selv de to veluddannede kvinder måtte dog give fortabt over for de indviklede forløb med modstridende udmeldinger og dele af forvaltningen, der ikke taler sammen.

"Vi blev nødt til at betale en professionel sagsbehandler. Ellers havde vi ikke en chance. Forvaltningen sender os frem og tilbage, og det er forskellige love, der henvises til. Vi bliver slidt ned," siger Charlotte Sonne.

"Det skal ikke være en kaninjagt, hvor vi hopper fra hul til hul for at klare os. Jeg kæmper ikke længere bare min sag. Jeg er nået langt, og min søn er kommet på behandlingsskole, men der er andre, der ikke har samme ressourcer, som vi har," siger Sandra Perlman Aisen, der valgte at sige sit job i Nordea op for i stedet at starte egen virksomhed for at have mere fleksibilitet i hverdagen.

Ved at tale med den lange række forældre i tilsvarende situationer, står det klart for de to, at det for mange ender sådan, at mor går ned med stress, og så kan det være svært at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

"Det bliver dyrt for kommunerne i sidste ende. Jeg snakkede med en anden forælder, og hun sagde, at jeg var den eneste mor til et barn med autisme, hun kendte, der arbejdede fuldtid. Og det kan jeg så kun, fordi min mand arbejder 30 timer på grund af vores børns særlige behov. Det er mange ressourcer og veluddannede kvinder, der går tabt," siger Charlotte Sonne

Sager i Ankestyrelsen

For tiden har Charlotte Sonne en sag i Ankestyrelsen om tabt arbejdsfortjeneste.

I august tog hun to ugers orlov og arbejder nu på lidt nedsat tid for at være med til at køre sin datter ind i skole. Det skete på skolens opfordring på et møde, hvor sagsbehandleren var med. Alligevel vil Gentofte Kommune ikke tilkende hende tabt arbejdsfortjeneste.

"Det virker som om, Gentofte Kommune virkelig prøver at holde på ydelserne," siger hun.

Der er fem måneders behandlingstid i Ankestyrelsen, og selvom kommunen kan være i sin gode ret til at give afslag, så viser de seneste tal fra Ankestyrelsen, at de på børnehandicapområdet i 2021 omgjorde 61 procent af Gentofte Kommunes afgørelser. Det er lidt højere end gennemsnittet på landsplan, der er på 52 procent, mens forældrene i brevet til borgmesteren sammenligner sig med Københavns Kommune, der kun lavede fejl i 37 procent af deres afgørelser på området.

"Det er et meget komplekst område, men hvorfor er det så meget sværere i en ressourcestærk kommune som Gentofte i forhold til København," spørger Sandra Perlman Aisen.

Heller ikke hun har været tilfreds med den sagsbehandling, hun har fået af Gentofte Kommune, hvor hun oplever at skulle være den, der formidler den ene del af forvaltningens holdning til den anden del.

Mod bedre vidende

De tilbud, de har givet til hendes søn, lader hende også meget tilbage at ønske.

"Vores søn skulle skifte skole. Som autist er han dårlig til forandringer, og så bliver vi foreslået en skole, hvor han ville skulle skifte skole igen året efter," siger hun og kommer med flere eksempler på tilbud, hun ikke mener passer til hendes søn, og gør hende i tvivl, om de overhovedet har læst hans sag.

"På et tidligt stadie fik vi en professionel psykolog ind over. Hun har lavet udtalelser over, hvad min søn har behov for, og hvad der virker og ikke virker. I forbindelse med hans skoleskift tilbød kommunen behandling, som psykologen specifikt har sagt ikke virker," siger hun hovedrystende og fortsætter.

"De godkendte en skole i Klampenborg langt fra os. Vi måtte selv ringe til den skole tæt på os, hvor min søn kunne cykle til. De ville gerne tage imod ham. Men kommunen havde givet os et tilbud, og så skulle vi være taknemmelige. De kunne gøre så lidt for at give det rigtige tilbud. Vi siger bare, lyt nu til os. Alt måtte jeg selv gøre opmærksom på," siger hun.

Charlotte Sonne har måttet droppe den taxaordning, der ellers skulle få hendes datter sikkert i skole.

"Gentofte Kommune vil ikke give en fast chauffør. Det betyder, at det var en ny chauffør hver dag, en dag kom der ikke nogen, og halvdelen af tiden kom hun for sent i skole. Og for en syvårig med autisme er en ny chauffør hver dag heller ikke ligefrem optimalt. Det rimer ikke på struktur, forudsigelighed og kendte voksne, som er ret grundlæggende vigtigt for børn med autisme," siger hun.

Savner en startpakke

En af de konkrete løsninger, forældrene foreslår, er en slags startpakke. Et intromøde, hvor sagsbehandleren kommer på ved første trin, og hvor man som forælder bliver oplyst om relevante tilbud, muligheder og rettigheder.

"Det ville være super, når man kom til kommunen, at de så fortalte om de her tiltag, så hverdagen kan hænge sammen. Men der er intet, der bliver tilbudt," siger Sandra Perl­man Aisen, mens Charlotte Sonne supplerer med, at hun først sent i forløbet fandt ud af, at hun overhovedet kunne søge om tabt arbejdsfortjeneste.

De vil meget gerne stille sig til rådighed som en hjælp til andre forældre, der skal til at gøre sig sine første erfaringer med det sindrige system.

"Vi foreslår, at man får brugerrepræsentanter, der kan sidde med til visitationsmøderne. Vi forældre bliver jo en form for eksperter på vores børns vegne. For desværre har vi praktiske erfaringer med systemet. Det er nærmest et fuldtidsjob," siger Charlotte Sonne.

"Kommunen lytter ikke. Vi skal tættere på maskinrummet. Vi vil gerne give en stemme til alle, der ikke har samme mulighed og ressourcer til at slå i bordet. Vi forlanger ikke en Rolls Royce, men bare en bil, der kan køre ordentligt. Det, vi får tilbudt, er en bil med firkantede hjul," siger Sandra Perlman Aisen.

Læs borgmesterens reaktion på brevet fra forældrene her:
https://sn.dk/Villabyerne/Borgmester-om-klagestorm-Overrasket-over-omfanget/artikel/1471369

Rettelse: I faktaboksen var der tidligere en forkert version af det brev, som forældrene sendte til borgmesteren. Det er nu rettet til det korrekte brev.

arrow Borgmester om klagestorm: Overrasket over omfanget
15. september 2021 kl. 07:05 Opdateret: kl. 16:18
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

KONTAKT OS