14. december 2018
Glostrup Apotek på Hovedvejen i Glostrup vil fra nytår ikke længere have døgnåbent. Glostrup Apotek vil dog fortsat have åbent fra kl. 06-24. Foto: Marie Louise Baes
Glostrup Apotek på Hovedvejen i Glostrup vil fra nytår ikke længere have døgnåbent. Glostrup Apotek vil dog fortsat have åbent fra kl. 06-24. Foto: Marie Louise Baes
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vil fastholde døgnåbent apotek på Vestegnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vil fastholde døgnåbent apotek på Vestegnen
Vestegnen - 12. november 2017 kl. 14:37
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fra nytår vil der ikke længere være åbent hele døgnet på Glostrup Apotek. Det møder politisk kritik - selv om stort set alle partier stemte for i sin tid.

arrow Læs også: Nye åbningstider på Glostrup Apotek

Siden 1952 har Glostrup Apotek været »nattevagtsapotek«. Fra 1. januar 2018 er det imidlertid slut med at holde døgnåbent.

Apoteket på Hovedvejen i Glostrup vil fra nytår holde åbent fra klokken 06 om morgenen og til kl. 24 om aftenen. De egentlige nattetimer skæres væk, og har man brug for medicin i dette tidsrum, så er det nødvendigt at tage en tur til Steno Apotek i det centrale København.

Det er konsekvensen af den nye apotekerlov, som et bredt flertal i Folketinget vedtog for et par år siden. Loven betød, at det blev lettere at åbne nye apoteksfilialer, og det er sket rigtig mange steder også på Vestegnen. Samtidig blev antallet af døgnåbne apoteker indskrænket til kun at omfatte Steno Apotek. Målet var at spare 17 millioner kroner på vagtordningen.

I Glostrup er apoteker Kristian Østergaard glad for, at apoteket fortsat skal være et af de apoteker, der har mest muligt åbent.

»Det er vigtigt for os, at vi har god tilgængelighed for alle. Både når det gælder åbningstider, handicapvenlig indretning, parkeringsmuligheder og central beliggenhed i forhold til offentlig transport,« fortæller Kristian Østergaard.

Gælder først fra nytår

Apoteker Kristian Østergaard fra Glostrup Apotek understreger, at de nye åbningstider først vil gælde fra 1. januar 2018. Han siger samtidig, at langt de fleste kunder ikke vil mærke noget.

»Jeg vil tro, at 98-99 procent af vores kunder i dag kommer i tidsrummet mellem kl. 06-24, hvor vi fremover holder åbent alle årets dage. Det er relativ få, der bliver berørt, men selvfølgelig vil disse kunder opleve det som en forringelse,« siger Kristian Østergaard.

»Vi har nogle kunder, som har et andet døgnmønster fx på grund af arbejde, og så har vi kunder, som er mest trygge ved at komme om natten, når der er færre mennesker. Endelig er der naturligvis kunder, som har behov for medicin om natten ved akut opstået sygdom,« tilføjer apoteker Kristian Østergaard.

Når apoteket efter nytår skal lukke til midnat, er der lagt op til, at regionens akutberedskab overtager ansvaret for adgangen til medicin ved eksempelvis akut opstået sygdom og andre behov, som ikke kan udsættes til næste morgen.

Rejser sagen politisk

At Vestegnen fra 1. januar 2018 ikke længere vil have et døgnåbent apotek, har fået to Vestegns-politikere op af stolen.

Den ene er det lokale folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S), der i Folketinget har stillet spørgsmål til sundhedsminister Ellen Trane Nørby:

»Ministeren bedes oplyse, hvilke sundhedsmæssige konsekvenser, der kan følge af ændringerne i apotekerloven, som betyder, at døgnapoteker uden for indre København, som f.eks. i Glostrup, vil lukke? Herunder særligt hvad det vil betyde for kronikere og akut syge, der ikke vil have mulighed for at købe medicin på apoteket uden for de almindelige åbningstider.

Ministeren bedes redegøre for, hvordan man har tænkt sig at sikre, at den mindre tilgængelighed uden for de almindelige åbningstider ikke vil få sundhedsmæssige konsekvenser?« lyder spørgsmålet fra Mattias Tesfaye.

En anden Vestegns-politiker, der har reageret, er Jesper Clausson fra Brøndby, der er initiativtager til »Stop Lægemangel på Vestegnen« og socialdemokratisk regionrådskandidat.

Han mener, at lukningen om natten vil være endnu en forringelse af borgernes adgang til sundhed og tryghed:

»Gennem Stop Lægemangel på Vestegnen har jeg mødt mange, der er bekymrede for de nære sundhedstilbud. Glostrup døgnapotek er for mange i oplandet en tryghedsfaktor,« siger Jesper Clausson.

»Hvis du har et sygt barn kl. 01.37 om natten er der langt til Steno Apotek. De 12 kilometer er for nogen spørgsmål om indlæggelse eller ej. Derfor må konsekvenserne kortlægges,« tilføjer Jesper Clausson.

Han bakkes op af Mattias Tesfaye:

»Målet med lovændringen var at gøre det nemmere at drive apotek i Danmark, ikke at forringe folkesundheden på Vestegnen. Derfor er det, at vi vil gøre alt for at sikre tilgængelighed af medicin og dermed trygheden for borgere i Glostrup og omegn,« siger han.

Jesper Clausson er klar over, at hans eget parti stemte for ændringen af apotekerloven, og dermed de konsekvenser, som man nu ser.

»Jeg er helt klar over, at Socialdemokratiet har stemt for. Det ændrer dog ikke ved, at jeg synes, at der er sket noget uhensigtsmæssigt i forbindelse med lovændringen, og at det får en effekt på Vestegnen. Jeg synes det er vigtigt, at vi får diskuteret det, så der kan rettes op på det,« siger Jesper Clausson.

arrow Minister afviser at ændre apoteksvagt
23. november 2017 kl. 16:17 Opdateret: kl. 16:17
arrow Udleverer medicin på hospitalet
20. november 2017 kl. 16:25 Opdateret: kl. 16:25

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk