26. maj 2019
Animationsfilmen »År 805« om vikingerne fra Vestegnen, er nomineret til prestigefyldt filmpris.
Animationsfilmen »År 805« om vikingerne fra Vestegnen, er nomineret til prestigefyldt filmpris.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vikingerne fra Vestegnen skal slås om filmpriser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vikingerne fra Vestegnen skal slås om filmpriser
Vestegnen - 08. november 2018 kl. 15:25
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Animationsfilmen »År 805« om vikingerne fra Vestegnen, er nomineret i kategorierne Bedste animationsfilm og Bedste lyddesign ved Ekko Shortlist Awards senere i denne måned.

Skuespiller Sonja Richter lægger stemme til filmen, der er skabt i forbindelse med formidlingsprojektet »Vikingebro« mellem Kroppedal Museum og Vikingelandsbyen i Albertslund.

Ekko Shortlist Awards, der uddeles af filmmagasinet Ekko, er efterhånden blevet en prestigefyldt filmpris, hvor kun de allerbedste danske kortfilm dyster om både publikums og juryens gunst. I juryen sidder i år blandt andre skuespillerne Ditte Hansen og Mia Lyhne, samt ikke mindst animationsekspert og Troldspejlet-vært Jakob Stegelmann. Juryen har udvalgt de nominerede film, men når den endelige vinder skal findes, vejer publikums stemmer ligeså tungt som juryens. Derfor får »År 805« brug for al den (lokale) opbakning, den kan få.

Stem her

»År 805« er produceret i forbindelse med det ambitiøse vikingeprojekt på Kroppedal Museum i Taastrup og i Vikingelandsbyen i Albertslund, hvor verdens længste vikingebro- og vej i disse år bliver rekonstrueret tværs over ådalen i udkanten af Vestskoven. Projektet rummer også en helt ny udstilling, der åbner på Kroppedal Museum i foråret 2019 og som fortæller historien om de vikinger, der boede på egnen for 1200 år siden. Nogle af dem er blevet »genoplivet« i det fiktive univers i filmen »År 805«, der bygger på arkæologiske fund foretaget af arkæologerne fra Kroppedal Museum.

Sammen med instruktør Tor Fruergaard, illustrator Sune Elskær og manuskriptforfatter Thomas Howalt, udviklede Kroppedal Museum historien om Erik, der i år 805 kommer til »Kroppedal« fra Gotland. Erik er vikingekriger, men er blevet træt af død og krig. Han slår sig ned hos Astrid, der har mistet sin mand og er alene med to børn.

Filmen skildrer et anderledes vikingeliv end det, man normalt forbinder med vikingetiden. Nemlig familielivets og hverdagens barske vilkår for 1200 år siden.

Resultatet er blevet en spændende blanding mellem historieformidling og karakterdrama i et medrivende 'motion comic'-eksperiment, der får tilført yderligere liv og dybde af filmens fortæller Sonja Richter og af lyddesigner Jess Wolfsberg, der har komponeret et atypisk, elektronisk vikinge-lydunivers. Filmens høje kunstneriske kvalitet blev allerede anerkendt tidligere på året, hvor filmen i fem uger placerede sig på top ti over de bedste, danske kortfilm på Ekkos Shortlist.

Om filmen skal have uddelt priser af vært Anders Lund Madsen ved årets prisuddeling, må man vente indtil den 24. november med finde ud af. Men har man lyst til at give filmen de bedste betingelser for at vinde, skal man gå ind og stemme på www.ekko.dk, hvor filmen også kan streames i sin fulde længde. Man kan stemme frem til den 19. november kl. 12.

Stem her og stem her