26. februar 2021
Maleeha Asif har doneret pakistanske smykker til udstillingen. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Maleeha Asif har doneret pakistanske smykker til udstillingen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: Dem vi er på Vestegnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og billeder: Dem vi er på Vestegnen
Vestegnen - 01. april 2017 kl. 16:03
Af Peter Erlitz

»Hvis vi ikke ved, hvad vi kommer fra, hvis vi ikke kender vores historie, så ved vi heller ikke, hvem vi er. Derfor er denne udstilling så vigtig.«

arrow Læs også: Vestegnen er et trækplaster

Sådan lød det fra Høje-Taastrups borgmester Michael Ziegler, da han fredag åbnede udstillingen 99xVSTGN på Kroppedal Museum.

»Kan falske negle og et glas henkogte agurker få folk op af stolene? Ja! Kan en gammel koran og en hvid tremmeseng fra Glostrup Hospital virkelig få borgmestre op på barrikaderne? Ja, det kan det,« fortsatte Michael Ziegler.

»Ligegyldigt om du er enig eller uenig i, at det lige netop er disse genstande, der bedst fanger, hvem vi er, så vil jeg blot sige, at det er fint, at vi får sat fut i debatten,« tilføjede Høje-Taastrups borgmester i sin åbningstale.

Et eksperiment

Museumsinspektør Mette Tapdrup Mortensen kaldte udstillingen for et eksperiment. Der er hverken et tema eller en kronologisk opbygning. Udstillingen giver hver enkelt besøgende lyst til at udforske de 99 genstande, der fortæller Vestegnens historie gennem 15.000 år - eller bare nogle af dem. Det er, som hun udtrykte det, en udstilling, man kan vende tilbage til flere gange - både ved at besøge Kroppedal Museum, og ved at bruge sin tablet eller smartphone.

Udstillingen er blevet til gennem et tæt samspil med lokale borgere, og mange har doneret genstande til udstillingen.

En af dem er snart 20-årige Maleeha Asif, der er født og opvokset i Taastrup i en familie med pakistanske rødder. Hendes mor går ikke med smykker og tørklæde - »det er jeg for dansk til«, som hun siger - men det gør Maleeha. Hun har doneret en samling af traditionelle pakistanske smykker til udstillingen - øreringe, armbånd mm. Og hun er også iklædt farvestrående pakistansk tøj og tørklæde, da vi mødet hende på udstillingen.

»Det er noget, som jeg selv har valgt. Jeg elsker bare det pakistanske tøj og smykkerne. Det er så fint - det får mig til at føle mig som en prinsesse. For mig er det helt naturligt at have på,« siger Maleeha.

Hun er med til at fortælle et stykke Vestegns-historie. Om de mange familier, der flyttede til blandt andet Taastrup.

Borgmester Michael Ziegler kom ind på mangfoldigheden, som i dag præger Vestegnen. Han fortalte blandt andet om sit møde med en ung kvinde, der nu arbejder som advokat. Hendes familie flyttede til Høje-Taastrup i 1970'erne fra et fattigt landområde i Tyrkiet, og hun har nu fået en uddannelse og et godt job ligesom sine søskende.

»I dag bor vi mange nationaliteter på Vestegnen. Området er mangfoldigt og fyldt med mange forskellige menneskers drømme og håb. Det er langt fra sikkert, at man gør tingene på samme måde som sin nabo, men det er ganske sikkert, at man lige så langsomt bliver inspireret af hinanden. Fælles for alle, der bor her, er, at vi deler områdets historie. Og at vi på et tidspunkt selv er blevet en del af den,« sagde Michael Ziegler.

Alle kan være med

Udstillingen rummer genstande fra museets og arkivernes samlinger, fra omegnens kirker og lokalhistoriske foreninger - og ikke mindst fra borgerne på Vestegnen.

»Vestegnen står på mange måder lidt i skyggen af København. Det er forstadsland og bliver ofte fremstillet ret endimensionelt grænsende til det kedelige. Men vores udgangspunkt er netop hverdagshistorien. Om hvordan jernaldermennesker stortrivedes i området, hvordan bønderne forsynede hovedstaden med gode varer, hvordan bare marker blev forvandlet til forstæder, og hvordan 100 nationaliteter lever her sammen i dag. Alle disse historier fortæller ligeså gyldige og interessante danmarkshistorier som konger og dronninger, kold krig og kartoffelkure,« siger museumsinspektør Mette Tapdrup Mortensen, der har stået for at sammensætte udstillingen.

De 99 genstande spænder vidt og bredt. Fra oldtid til nutid. Fra en gammel vugge fra Glostrup Hospital, til den sampler, der blev brugt til at indspille det legendariske hip hop-album »Ingen slukker the stars« fra Albertslund-trioen Suspekt.

Tallet 99 er centralt for udstillingen. Fordi det er uafsluttet og fortæller, at der stadig er masser af historier på Vestegnen, der endnu ikke er fortalte. Udstillingen har bevidst fravalgt kronologi, særlige temaer og lange tekster til fordel for at lade genstandene være i centrum. På den måde får de besøgende selv mulighed for at vælge deres egen vej gennem historien.

Alle har i øvrigt mulighed for at blive en del af udstillingen på Kroppedal Museum. På en stor tavle er der opsat familiebilleder fra slutningen af 1800-tallet og frem til i dag. Hvis man som familie har lyst til at hænge på tavlen, kan man sende et billede til denne mail: skole@kroppedal.dk

Kroppedal Allé ligger i Vestskoven på grænsen mellem Taastrup og Albertslund. Adressen er Kroppedal Allé 3, 2630 Taastrup. Der er mere information www.kroppedal.dk

arrow Vestegnen til alle tider
20. maj 2017 kl. 13:21 Opdateret: kl. 11:03
arrow Se billeder: Vestegnen i 15.000 år
29. marts 2017 kl. 08:37 Opdateret: kl. 07:00
Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?