21. september 2020
Den tragiske ulykke skete på p-pladsen ved Sydkysten Gymnasium i Ishøj.
Den tragiske ulykke skete på p-pladsen ved Sydkysten Gymnasium i Ishøj.
Foto: BRAND-ISHOJ.DK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tragisk ulykke: En pige dømt og en pige frifundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tragisk ulykke: En pige dømt og en pige frifundet
Vestegnen - 11. december 2019 kl. 06:34
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var en helt almindelig skoledag i april 2018 på Sydkysten Gymnasium. Masser af unge var i et frikvarter sidst på formiddagen gået uden for på p-pladsen ved gymnasiet på Vejlebrovej i Ishøj.

En dengang 17-årig pige ville køre en bil til mekaniker. Ved siden af sad en dengang 19-årig veninde fra gymnasiet.

En pige, der dengang var 17 år, hoppede op og satte sig på bagsmækken af bilen - og blev siddende, selv om bilen satte i gang. Mindst to gange stoppede føreren af bilen op, og de to piger i bilen råbte, at hun skulle hoppe af bilen. Det ville den 17-årige pige ikke. Selv om pigen bag rattet havde råbt til hende, at "hvis der sker dig noget, så er det ikke min skyld". Hun svarede med ordene "nej, nej - der sker ikke noget".

Livsfarligt kvæstet

Det gjorde der imidlertid. Og den ellers almindelige skoledag udviklede sig tragisk og sørgeligt.

Bilen kørte hen over p-pladsen, og da den drejede til venstre, røg pigen ned fra bilen og slog hovedet i jorden. Hun fik livsfarlige kvæstelser, og var indlagt i lang tid efter ulykken. Hun har stadig følger efter de hovedskader, hun fik i forbindelse med faldet.

Vestegnens Politi efterforskede sagen, blandt andet ved hjælp af mange vidneafhøringer, tekniske undersøgelser og videomateriale. Siden rejste anklagemyndigheden ved Vestegnens Politi tiltale mod de to piger i bilen for såkaldt hensynsløs kørsel.

Der har hele tiden været enighed om, at det var en frygtelig og tragisk sag, og at det ikke var med vilje, at den dengang 17-årige faldt af bilen og blev kvæstet. De to piger handlede på ingen måde i en hensigt om at skade pigen, der havde sat sig på bilen.

Det ændrede dog ikke på, at der ifølge anklagemyndigheden var tale om, at de to piger i bilen "af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde" havde fremkaldt fare for den dengang 17-årige pige - ved overhovedet at køre, mens hun sad på bagsmækken, i øvrigt med ryggen til føreren og passageren.

En pige blev frifundet

Nu er dommen faldet i Retten i Glostrup.

Den nu 20-årige pige, der var passager i bilen, blev frifundet. Retten mente ikke, at der var grundlag for at dømme hende som passager.

Som hendes forsvarer gjorde opmærksom på, så kunne hun aldrig som passager gøres ansvarlig for ulykken, og hun forsøgte oveni købet at afværge en ulykke ved at råbe, at hun skulle hoppe af bilen.

Den nu 19-årige pige, der kørte bilen, blev kendt skyldig og fik en dom på 60 dages betinget fængsel, med vilkår om 80 timers samfundstjeneste. Hun blev desuden frakendt sin førerret i en periode på seks måneder. Den dengang 17-årige pige var omfattet af forsøgsordningen med udstedelse af kørekort til 17-årige, og hun fik en bøde for at have kørt bilen, selvom der ikke sad en ledsager på mindst 30 år ved siden af.

Retten i Glostrup lagde vægt på, at den 19-årige valgte at køre bilen, selv om pigen sad bagpå, og at det skete med en "ikke ubetydelig fart", da bilen drejede og pigen faldt af.

En bilinspektør har vurderet, at farten var minimum 20 kilometer i timen, og i retten kom det frem, at bilen var i 2. gear.

Den nu 19-årige pige, der har nægtet sig skyldig i anklagen om hensynsløs kørsel, har taget betænkningstid med hensyn til en eventuel anke af dommen til Østre Landsret.

Store konsekvenser

Den tragiske ulykke og den efterfølgende sag har haft store konsekvenser for alle tre involverede piger.

Den dengang 17-årige pige har stadig følgeskader fra ulykken, der gav skader i hjernen. De to piger i bilen måtte begge droppe ud af gymnasiet og fik aldrig deres studentereksamen. Begge er dog i gang med en anden uddannelse.

Alle tre piger er stadig præget af ulykken, og blandt andet har der været brug for psykologhjælp for at komme videre.

Har debatten om sexisme taget overhånd?