24. oktober 2019
Albertslunds borgmester Steen Christiansen og erhvervsminister Rasmus Jarlov i dialog om Hyldager Bakker. Til højre viceborgmester og folketingsmedlem Mikkel Dencker fra Hvidovre. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Albertslunds borgmester Steen Christiansen og erhvervsminister Rasmus Jarlov i dialog om Hyldager Bakker. Til højre viceborgmester og folketingsmedlem Mikkel Dencker fra Hvidovre. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tæt på støjgrænse: Vil bygge nye boliger bag kæmpe støjvold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tæt på støjgrænse: Vil bygge nye boliger bag kæmpe støjvold
Vestegnen - 11. december 2018 kl. 17:04
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Albertslund Kommune har planer om at opføre cirka 250 nye boliger på et areal i den sydøstlige del af Albertslund - i det såkaldte Hyldagerkvarter. Problemet er blot, at støjen fra Holbækmotorvejen og jernbanen er så høj, at det ikke kan lade gøre.

Albertslund Kommune vil derfor skabe et helt nyt landskab - Hyldager Bakker - der skal give den nødvendige dæmpning af trafikstøjen. Det nye landskab vil være cirka 275 meter bredt og vil komme op i 16-18 meters højde.

Hyldager Bakker skal efter planen ligge i den grønne kile - og det kræver en ændring af den såkaldte Fingerplan, der fastlægger udviklingen i hele hovedstadsområdet. En plan, der »styres« fra erhvervsministeriet og erhvervsstyrelsen.

Mandag eftermiddag var erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) sammen med medlemmer af Folketingets erhvervsudvalg på besøg i Albertslund for at se de fysiske rammer, og for at høre nærmere om projektet.

Opdatering af fingerplanen

Fingerplanen er 70 år gammel, og den styrer i meget høj grad udviklingen i hele hovedstadsområdet.

Når den hedder Fingerplanen, skyldes det, at den set oven fra ligner en håndflade med fingre. Håndfladen er selve hovedstaden, og fingrene er de rækker af byer og kommuner, der strækker sig ud fra hovedstaden, og som i dag bedst kan ses på S-togs linjerne.

Visionen var at fastlægge Vestegnen med boliger og erhverv i fingrene - og med masser af grønne kiler mellem fingrene. Det er ud fra denne plan, at Vestegnen er vokset frem. Og der er nogle helt klare regler for, hvor der skal være grønne områder, og hvor der må bygges.

Nu er minister og Folketing gået i gang med en opdatering af den »gamle« plan. Der er allerede sket en række justeringer af Fingerplanen, og nu er man i gang med næste fase.

Kommunerne har meldt en lang række forslag ind, som nu skal vurderes. Søndagsavisen Vestegnen har tidligere omtalt en række forslag til fornyelse af Strandparken.

Landskab mod trafikstøj

Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S) håber meget, at regering og Folketing giver tilladelse til at opføre Hyldager Bakker i den grønne kile. Ellers kan det blive umuligt at udnytte arealet til boligformål.

Lige nu er trafikstøjen på boligarealet målt til cirka 63 dB, og altså over den vejledende grænseværdi på 58 dB ved nybyggeri. Med Hyldager Bakker som »støjvold« er det beregnet, at støjen kommer ned på cirka 57,8 dB. Det er vel at mærke med den motorvejstrafik, der er i dag, og altså ikke med den stigning i trafikken, som forventes de kommende år. Støjen vil også ligge over de 53 dB, som Verdenssundhedsorganisationen WHO netop har anbefalet.

Hyldager Bakker skal opføres med overskudsjord fra det kommende letbanebyggeri på Vestegnen, og går det efter planen, skal landskabet være færdigt i 2023.

Idéen hos Albertslund Kommune er dels at få støjdæmpet boligområdet, så det overhovedet er muligt at bygge nyt, dels at dæmpe trafikstøjen for eksisterende boliger i området. Det drejer sig om cirka 1.300 boliger, hvoraf de cirka 350 er meget støjplagede.

Hyldager Bakker skal give plads til både aktivitet og fordybelse, og det er meningen, at der skal ske en gen-slyngning af Store Vejleå, Der dannes vådområder med levesteder for dyr og planter.

Om Albertslund Kommune får sin tilladelse til at opføre Hyldager Bakker, er helt uafklaret. Både minister og folketingspolitikere stillede rigtig mange spørgsmål og udviste stor interesse for projektet, men ingen ville sige noget konkret.

- Jeg håber I vil se positivt på projektet, sagde borgmester Steen Christiansen ved afslutningen.

Var også i Hvidovre

Erhvervsministeren og folketingsmedlemmerne besøgte ikke kun Albertslund. De var mandag eftermiddag flere steder på Vestegnen - også i Hvidovre, hvor kommunen har et ønske om at kunne udvide det store erhvervsområde Avedøre Holme - ved at fylde op ude i vandet med overskudsjord og skabe et Avedøre Holme II.

Hvidovre Kommune forestiller sig en udvidelse af Avedøre Holme til dobbelt størrelse. Det skal ikke alene give flere kvadratmeter til erhverv, det skal også skabe plads til en færdiggørelse af Strandparken.

Som det er nu, slutter Strandparken abrupt ved Avedøre Holme. Fra Brøndby Havn overtages en lang, naturlig kystlinje af en unaturlig kystsikring med store sten og beton. En udvidelse af Avedøre Holme vil give mulighed for at afsætte kvadratmeter på Avedøre Holme til at færdiggøre Strandparken, genetablere den naturlige strand og skabe en sammenhængende grøn kile hele vejen rundt om Avedøre Holme.

I øvrigt ønsker Hvidovre og en række andre kommuner, at Avedøre Holme ikke længere skal være forbeholdt virksomheder med særlige beliggenhedskrav - fx fordi de forurener, har større udendørs oplagsarealer, er transporttunge o.lign.

Hvidovre Kommune mener, at de nuværende regler er forældede og hæmmer vækst. I stedet skal Avedøre Holme overgå til et almindeligt erhvervsområde med en bred vifte af produktionsvirksomheder samt transport- og distributionserhverv.