20. september 2020
Sådan ser skarven ud. Foto: Steen Rasmussen
Sådan ser skarven ud. Foto: Steen Rasmussen
Foto: Steen Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Styrelse og ornitologer: Rigtig beslutning at skarver ikke må skydes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Styrelse og ornitologer: Rigtig beslutning at skarver ikke må skydes
Vestegnen - 05. april 2017 kl. 15:38
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hos Dansk Ornitologisk Forening, hvis medlemmer også har interesser i området omkring Store Vejle Å, mener man ikke, at det er nødvendigt at beskytte aborrerne mod skarverne, hvis samlede bestand er faldet det seneste år, efter en ny skarv-forvaltningsplan trådte i kraft sidste sommer.

arrow Læs også: Derfor er aborre-bestand i Store Vejleå unik

»Jeg synes, det er den rigtige beslutning, at man ikke har givet tilladelse til at skyde skarver ved Store Vejleå. Med den nye skarv-forvaltningsplan, der gælder fra 2016 til 2020, er der blevet lempet på reglerne, så man lettere kan få lov til at skyde og bortskræmme skarverne, hvis de truer noget unikt. Forvaltningen har allerede igennem en årrække medført, at den samlede skarv-bestand i Danmark er faldet. Men jeg synes ikke, det lyder unikt nok med aborrerne i Store Vejleå, og jeg synes, man må vente, til der er mere dokumentation for, at lige præcis de aborrer er så unikke, at de også adskiller sig fra de øvrige brakvandsaborrer i Køge Bugt, og der dermed skulle være behov for særlig skarvbekæmpelse ved Store Vejleå,« siger Knud Flensted, biolog hos Dansk Ornitologisk Forening, der opfordrer til, at Ishøj Sportsfiskerforening kan tage kontakt til DOF for at starte en dialog omkring skarverne i Store Vejleå.

Fuglekiggerne på nakken
Det er Hans-Henrik Erhardi, vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Vestsjælland, der har taget beslutning om ikke at give tilladelse til regulering af skarver ved Store Vejle Å efter at have været til møde med de forskellige parter og med egne øjne kigget på området.

»Vi vurderer, om der skal gives tilladelse til den slags i henhold til skarvforvaltningsplanen, som beskytter sårbare bestande af fisk og specielle områder. Men aborren og Store Vejleå er ikke nævnt i forvaltningsplanen, og sammenholdt med at det er et bebygget område med både, mange mennesker på gåture og et fugleområde, så ville det give meget lidt mening, da jeg for det første ikke tror, det vil hjælpe, og da det vil give konflikter med de andre interessegrupper,« siger Hans-Henrik Erhardi.

Han vil ikke afvise, at bestanden af aborrer i Store Vejleå er under pres fra skarv, men savner mere viden om, hvilke fisk skarverne æder, og hvor mange skarver der er.

Hans-Henrik Erhardi fortæller, at det er et svært område rent praktisk at arbejde i, netop på grund af de mange interesser. Men han opfordrer Ishøj Sportsfiskerklub til at arbejde politisk med at få ændret det i forhold til næste skarvforvaltningsplan i 2020, når man også kan se, hvad undersøgelsen fra Københavns Universitet viser.

Ishøj Sportsfiskerforening har også ansøgt om at få sat en silhuet op af en havørn, der kan sættes på en havnepæl og svæve i luften, og som måske kan skræmme fuglene væk.

»I princippet må man gerne sætte sådan en op. Men udfordringen er, at den også skræmmer andre fugle væk. Og da det også er et vigtigt fugleområde i yngleperioder, så vil de nok få de folk, der kigger på fugle, på nakken,« siger Hans-Henrik Erhardi.

arrow Fugle æder unikke fisk: Skarv-patrulje på sisyfosarbejde
05. april 2017 kl. 10:19 Opdateret: kl. 09:10
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?