10. december 2019
Hvidovre er blandt de kommuner, som er i risiko for at blive ramt. Foto: Hovedstadens Beredskab
gallery icon

Se billedserie

Hvidovre er blandt de kommuner, som er i risiko for at blive ramt. Foto: Hovedstadens Beredskab
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stormflod truer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stormflod truer
Vestegnen - 24. juli 2019 kl. 07:12
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En ny rapport giver bud på, hvordan kommunerne langs Strandparken kan sikres bedre mod stormflod og vandstands-stigninger.

Når vandstanden stiger og oversvømmer store områder, så løber skaderne op i mange millioner kroner.

En ny rapport har beregnet skaderne i de enkelte kommuner, og har desuden analyseret, hvordan man mest effektivt og økonomisk kan beskytte mod vandstands-stigninger og stormflod.

Truslen fra stormflod er ikke en fjern trussel, men kan allerede i dag medføre betydelige skader. Det viser en rapport, som rådgivningsvirksomheden Cowi har udarbejdet. Rapporten er finansieret af blandt andet Region Hovedstaden og Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk og Ishøj kommuner.

Risikoen for oversvømmelser går på tværs af kommunegrænserne, og derfor er en fælles kystbeskyttelsesindsats nødvendig.

- Vand respekterer jo ikke administrative grænser. Det er derfor vigtigt, at vi i Region Hovedstaden har været med til at sikre, at kommunerne og forsyningerne nu har et samlet billede af risikoen ved stormflod, som der kan arbejdes videre med, siger formanden for Region Hovedstadens miljø- og klimaudvalg Kim Rockhill.

En af de kommuner, der allerede har været ramt, og som også er i risikozonen fremover, er Hvidovre.

- Vi har allerede fået en forsmag på, hvilke ødelæggelser stormflod og vandstigninger kan betyde - både som kommune og i Hovedstadsområdet. Vi bærer et fælles ansvar for at hjælpes ad med at beskytte både vores borgere og vores værdier ved at sørge for kystsikring. Jeg mener ikke det er en opgave, som kommunerne kan løfte uden økonomisk hjælp fra staten, siger Hvidovres borgmester Helle Adelborg.

Rapporten beskriver, hvad der kan gøres i hver enkelt kommune, og i fællesskab. Det handler i høj grad om fælles løsninger, og en udbygning af den beskyttelse, som Strandparken allerede i dag giver.

Der skal nu arbejdes videre med de forslag, som rapporten indeholder. Og så skal der efterfølgende ske en prioritering og tages beslutninger.

Der er nemlig ikke alene tale om økonomi. Der skal også ske en række afvejninger. Hvis man eksempelvis forhøjer den nuværende sikring i Strandparken, så kan det betyde en reducering eller et tab af havudsigt. Og hvis man forbedrer sikringen i havneområderne, så kan det betyde at adgangen og anvendelsen af havneområderne besværliggøres. Omvendt kan en højere grad af sikring betyde, at trygheden stiger.