21. april 2021
Theodor Praem er blandt andet producer og rapper i De Danske Hyrder. Foto: Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Theodor Praem er blandt andet producer og rapper i De Danske Hyrder. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stodderne fra Vestegnen rapper om fest og farver

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stodderne fra Vestegnen rapper om fest og farver
Vestegnen - 16. juni 2016 kl. 11:51
Af Kasper Ellesøe

De har intet med får og landbrug at gøre, men alligevel kalder de sig for De Danske Hyrder. De Danske Hyrder består af otte drengerøve fra Albertslund, de har udgivet to albums og drømmen om at nå længere med musikken lever i bedste velgående.

arrow Læs også: Ærligt interview om opture og nedture: De Danske Hyrder har fundet sig selv

Men hvem er det egentlig, De Danske Hyrder er, og hvorfor rapper de om lavpraktiske ting som »Billige Bajere«, »Fakta« og »Bistand«, som nogle af deres numre hedder?

Regionalavisen Vestegnen har mødt to af »hyrderne« til en snak om deres musik og om livet på Vestegnen.

Ikke dybe tekster

Fest og farver og det at have det sjovt er de emner, som De Danske Hyrder for det meste rapper om. Umiddelbart lyder det som helt almindelige emner, når man er i starten af tyverne og glade for fest og farver, samtidig med at man måske er ved at finde ud af, hvad livet skal bruges på.

Men bag teksterne, hvor druk og damer er hyppigt anvendte emner, står en flok unge mænd, der egentlig bare kan lide at have det sjovt og tage noget pis på det hele. Det var i hvert fald, sådan det begyndte.

»Det er nemme emner at rappe om. Det er ikke dybe tekster, og der er ikke rigtig nogen dybere mening med det. En del af vores liv handler om at feste, og det er så den del vi rapper om. Og jeg vil sige, at der i begyndelsen nok ikke var mange sange, der blev lavet uden en promille på,« siger Adam Samuelsen, der er med i De Danske Hyrder, og understreger, at nu er drengene blevet ældre og tager musikken mere seriøst.

Han er 21 år og opvokset i Albertslund, og han er stolt over at være vokset op på Vestegnen.

»Her bor vi i en boble, som vi kredser rundt i. Alle kender hinanden, og det har været et rart og tryg sted for mig at vokse op. Så jeg er stolt over at være komme fra Albertslund,« fortæller Adam Samuelsen.

Theodor Praem, også kaldet Theo eller T. O. er en anden af »hyrderen«. For ham er Vestegnen helt anderledes end de fordomme, man hører udenfor Vestegnen.

»Det Vestegnen, jeg kender, er et dejligt og rart sted at være. Og selvom man hører mange fordomme, så er det ikke sådan jeg oplever det,« siger han.

Fejrede, at de ikke søgte bistand

Til daglig er Theodor Praem, som er 21 år, pædagogmedhjælper og Adam Samuelsen lærervikar. Men da de gik ud efter gymnasiet vidste de ikke rigtig, hvad de skulle.

»Efter gymnasiet havde vi ikke lige fundet et job til sabbatåret, og en dag stod vi oppe i centeret og overvejede, om vi skulle gå på bistandskontoret og søge om kontanthjælp. Det var den dovne løsning, for at være ærlig. Vi gjorde det ikke, men satte os i stedet på citypubben og drak en øl og fejrede, at vi ikke søgte bistand,« fortæller Adam Samuelsen.

Og det endte jo fint, for de fik begge et job kort tid efter, og samtidig har de tid til at dyrke musikken sammen med gutterne.

»Vores musik handler meget om druk og fest, og mange opfatter det som sjov. Vi kan sagtens joke i vores tekster, men vi mener det bundalvorligt, og der er faktisk flere, der har tænkt, at vores musik er samfundskritisk, specielt ved sangen Bistand, som jo handler om, at det er gratis penge og nemmere end at arbejde,« siger Adam Samuelsen.

Nogle stoddere

Netop tilgangen til livet og vigtigheden af at have det sjovt og hygge sig og så det faktum, at man er vokset op på Vestegnen, er vigtig og fortæller egentlig meget godt, hvem De Danske Hyrder er.

»Der er noget stodderagtigt over os, når vi siger vi kun vil have billige bajere. Det er måske en Albertslund-ting, at man har en stodderidentitet eller en stoddermentalitet. Normalt vil jeg jo ikke sige, at jeg er en stodder, men vi mener det sgu, når bare gerne vil have en billig fest. Hvis det indebærer, at vi køber nogle billige øl og sætter os på en bænk med en iPhone som anlæg. Så hygger vi os med det. Det er vi ikke flove over at sige højt, og hvis det er stodderagtigt, så kalder vi os gerne stoddere,« siger Theodor Praem.

Adam Samuelsen forklarer, hvorfor det vigtigste er at have det sjovt.

»Vi er ikke er kræsne, vi skal bare hygge os. Men jeg kan godt se, at det kan virke, som om vi ikke laver andet end at drikkes os fulde. Men jeg dømmer ikke folk på, hvad de gør og regner ikke med, at de dømmer mig på, hvad jeg gør,« siger Adam Samuelsen

Taler hårdt til hinanden

Set udefra kan De Danske Hyrder altså godt virke som drukkenbolte og stodderagtige, som de selv siger, men med en understregning af, at de bare er helt almindelige unge mennesker fra Vestegnen. At det er der, de kommer fra, mærker man tydeligt. Især, når man hører, hvordan de taler til hinanden.

»Der er en hård tone mellem os. Og vi har flere gange taget os selv i det og sagt: Hold kæft, hvor snakker vi grimt til hinanden. Det er en drengejargon, og udefra lyder det måske som ghettosnak, men vi mener intet ondt i det,« siger Adam Samuelsen og kommer med et eksempel på, at Vestegnen har sit eget sprog.

»Jeg var fire måneder på højskole, hvor man er voksne mennesker, der snakker pænt og ordentligt. Der fik jeg virkelig øjnene op for, at jeg kommer fra Vestegnen. Jeg ringede hjem til en af drengene og bandede og talte grimt, som vi jo gør til hinanden. De andre højskolemennesker kiggede underligt på mig under den samtale.«

Om fremtiden

De danske hyrder er i gang med deres tredje album, som de håber at få udgivet i løbet af 2016, og fredag den 17. juni er de på gaden med en ny single, der hedder »Igen«, som kan høres på Spotify, iTunes og andre musiktjenester. De drømmer om at lave mere musik, men tager det hele lidt, som det kommer

»Vi føler, at sulten bliver større og større hele tiden, og vi håber på at kunne drive det længere, og vi stiler efter noget større og at opnå noget mere. Og lige nu går vi efter at udgive et album i løbet af året,« siger Adam Samuelsen.

Det er langt fra hver weekend, de spiller koncerter, og nogle gange går der længe imellem, de er ude at spille.

»Det fedeste vil da være, hvis vi selv kan bestemme, hvornår vi vil holde pause, men vi har blod på tande og vi føler, at vi er på vej frem,« siger Adam Samuelsen.

Som tiden går, og alderen vokser, skal De Danske Hyrder udvikle sig.

»Vi bliver ældre og vores tekstunivers skal rykke sig. Og jeg er spændt på at se, hvor det ender, og lige nu er det bare fedt at lave musik,« siger Theo- dor Praem.

De Danske Hyrder
 • Består af otte rappere fra Albertslund: Frederik Bering, Theodor Praem, Adam Samuelsen, Lucas Olsen, Oliver Sjur, Martin Dam, Joseph Raibati og Benjamin Valentin Bangsborg.
 • Derudover er de Hjalte Morthost, Anas Attaheri, Tobias Palme, Rasmus Brandt og Mathias Føns, som alle er en del af slænget, og som hjælper med at lave musik og tage billeder og optage video til de sociale medier.
 • De er mellem 21 og 23 år.
 • De mødte hinanden til fester undervejs i folkeskoletiden og gymnasietiden.
 • Navnet De Danske Hyrder opstod ved, at de lavede om på en drukvise:
 • Skål, skål, skål, vi er de græske hyrder
  Skål, skål, skål, vi drikker til vi styrter
  Græske blev så byttet ud med danske = De Danske Hyrder
 • Gruppens musik handler om fest og farver og indeholder en høj grad af humor og ironi, men de er meget seriøse omkring deres musik.
 • Har udgivet to album: Dedikeret (2014) og Jeg’ Fuld Hele Tiden Og Er Pisse Ligeglad Du (2013).
 • Arbejder på at udgive et tredje album i løbet af 2016.
 • Udgiver fredag den 17. juni en ny single, der hedder »Igen«. Den kan høres på blandt andet Spotify og iTunes.
Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?