21. januar 2019
Koncentrationen er stor hos Rasmus Stjerne Hansen, der er på træningsbanen i Hvidovre. Foto: Hans-Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Koncentrationen er stor hos Rasmus Stjerne Hansen, der er på træningsbanen i Hvidovre. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stjerne i spidsen for curlingmændene: »OL er vores eksamen«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stjerne i spidsen for curlingmændene: »OL er vores eksamen«
Vestegnen - 13. februar 2018 kl. 09:04
Af AF Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De sorte hørebøffer med støjreduktion sidder henover hovedet og rundt om ørerne, mens han med højre ben skubber sig af sted fra hack'et, startblokken, på isen med en curlingkost i venstre hånd og den cirka 20 kg tunge granitsten med et håndtag i den højre.

arrow Læs også: Curlingherrer fejler fælt og taber klart til USA

Blikket er rettet direkte ned mod centrum af den røde cirkel i modsatte ende af isbanen i curlinghallen i Frihedens Idrætscenter. Inden han når frem til linjen foran ham, slipper han stenen, og den glider ned mod den anden ende. Han følger den tæt og rejser sig ikke, før den er helt dernede.

29-årige Rasmus Stjerne Hansen, der er født og opvokset og stadig bor i Hvidovre, er skipper på det herre-curlinghold, der i februar skal til vinter-OL i Sydkorea, og nu er i gang med de sidste ugers træning frem mod højdepunktet.

Curling er ikke en sport, man kan leve af i Danmark, så Rasmus Stjerne Hansen, der er softwareudvikler i virksomheden Unwire, og holdkammeraterne træner alle udenfor arbejdstiden, og nogle gange kommer de direkte til træning iført skjorte og pæne sko.

Rasmus Stjerne Hansen var også skipper ved sidste OL, og selvom han har fået mere erfaring og er blevet ældre, er der ikke blevet mere tid til at træne.

»Sidste gang var jeg studerende, og der var det måske lidt nemmere at få trænet. Nu har jeg fuldtidsjob, og det er en stor kabale at få det hele til at gå op, selvom vi har fleksible arbejdsgivere,« siger han.

»Men sådan har det altid været i curling i Danmark. Man kan ikke leve af det. Vi er da lidt misundelige, når vi kigger på vores nabolande, hvor holdene lever af at spille curling.

Curling er ikke en sportsgren, der er særlig meget fokus på i Danmark - på nær når det er OL.

»OL er noget man skal prøve. Det er et gigantisk show, og 14 dage efter man er tilbage, er der ingen, som taler om curling mere. Så det handler om at være i det, når det sker,« siger han og fortæller, at erfaringen ved at have været af sted før, er vigtig, når det gælder helt lavpraktiske ting som at spise i den olympiske by.

»Det giver en masse ro. Når man skal spise, er der for eksempel en masse køkkener. Nu ved vi, at vi ikke behøver at stresse rundt til dem alle for at smage så meget forskelligt. De ting udenom curlingen, der forstyrrer, kan vi minimere, fordi vi har prøvet det før,« siger han.

Det var kun med nød og næppe, at herreholdet kvalificerede sig til OL. Efter at have vundet sølv ved VM i 2016, regnede man med, at OL-billetten var så godt som sikker, men da man ikke kvalificerede sig til VM i 2017, var det ikke muligt at skrabe point nok sammen til direkte OL-kvalifikation, og man måtte igennem en kvalifikationsturnering i december, som herreholdet heldigvis klarede.

»Det var meget forstyrrende for planlægningen, at vi ikke kom direkte til OL. Vi har hele tiden skulle finde ud af, hvordan vi kommer på is og træne. De sidste år har været en stor rutsjebanetur. Vi ved, at vi har et højt topniveau, når vi kan vinde sølv, men også et lavt bundniveau. Nu skal vi hæve og stabilisere bundniveauet,« siger Rasmus Stjerne Hansen og fortsætter.

»Det har været hårdt, men det har lært os meget,« siger han.

Med det turbulente år in mente, er det også svært at fortælle, hvad han forventer til OL

»Nogle hold er selvskrevet til slutspillet, og vi er i en midtergruppe, som måske består af seks hold. Hvis vi spiller godt, kan vi komme i slutspillet. Men for os handler det om, at komme af sted og spille, så vi giver os selv en chance for at vinde kampene, og så må vi se, hvad der sker. Det er lige som at være studerende. OL er vores eksamen, og der er et mentalt stort pres. Jo bedre man forbereder sig, jo mere optimerer man chancen for at gøre det godt,« siger han og fortsætter.

»Vores liv er et fire års cyklus op til OL. Det er en lang rejse med op- og nedture, og nu er rejsen ved slutte, og vi skal i mål med et flot resultat,« siger skipperen.

arrow Curlingskipper om første OL-sejr: En forløsning
16. februar 2018 kl. 04:56 Opdateret: kl. 04:58
arrow Svenske favoritter dukker Danmarks curlingkvinder ved OL
14. februar 2018 kl. 08:11 Opdateret: kl. 08:12
arrow Danske curlingherrer taber til Sverige i første OL-opgør
14. februar 2018 kl. 03:46 Opdateret: kl. 03:48

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk