11. december 2019
Fem mænd er dømt skyldige i drabsforsøg på Vejlebrovej i Ishøj. Blandt andet de kriminaltekniske undersøgelser har spillet en afgørende rolle.
Fem mænd er dømt skyldige i drabsforsøg på Vejlebrovej i Ishøj. Blandt andet de kriminaltekniske undersøgelser har spillet en afgørende rolle.
Foto: BRAND-ISHOJ.DK
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hårde straffe: Skød mod hinanden på åben gade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hårde straffe: Skød mod hinanden på åben gade
Opdateret 27. juni 2019 kl. 17:36
Vestegnen - 27. juni 2019 kl. 12:41
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fem mænd i alderen fra 19 til 26 år er ved et nævningeting i Retten i Glostrup fundet skyldige i forsøg på manddrab, da de i maj 2018 fra to biler skød direkte mod hinanden i Ishøj.

Straffene til de fem mænd lød på henholdsvis 11 og 12 års fængsel. To af dem blev desuden udvist af Danmark for bestandigt.

De fem mænd, der har nægtet sig skyldige, ankede på stedet til Østre Landsret. Retten i Glostrup bestemte, at de fortsat skal være varetægtsfængslet.

- Jeg er meget tilfreds med dommene. Skudveksling på et offentligt område er en meget alvorlig forbrydelse, der kan gå ud over uskyldige, og det bærer straffenes længde præg af, siger specialanklager Morten Frederiksen, der har ført sagen for anklagemyndigheden ved Vestegnens Politi.

Der blev afgivet mindst ti skud under skududvekslingen.

Den 22. maj 2018 standsede tre biler op på Vejlebrovej i Ishøj efter hinanden, der blev affyret skud, og umiddelbart i forlængelse heraf kørte de tre biler i høj fart fra stedet. Den forreste bil, en Mercedes, havde da syv skudhuller i højre side og knust side -og bagrude.

Vestegnens Politi fandt efter en intens efterforskning frem til de fem unge mænd, som i hvert fald havde været til stede i bilerne.

De fem personer blev anholdt og varetægtsfængslet. Anklagemyndigheden ved Vestegnens Politi tiltalte alle for forsøg på manddrab og besiddelse af skydevåben. De har under retssagen bekræftet, at der blev skudt på stedet, men har hver for sig peget på de andre som gerningsmænd.

Der var til brug for sagen udarbejdet kriminaltekniske undersøgelser af blandt andet fund på gerningsstedet og af bilerne, herunder skudretninger på skudhullerne i Mercedes-bilen, ligesom der er foretaget undersøgelser vedrørende krudtpartikler. Vurderingen af sagen blev kompliceret af, at det på baggrund af de tekniske beviser måtte konklu­deres, at Mercedes-bilen, der holdt forrest, var blevet ramt af flere skud i en spids vinkel forfra.

Retten i Glostrup lagde efter bevisførelsen til grund, at episoden var et led i et opgør i det kriminelle miljø, hvor en gruppe af personer var ude efter en nu 26-årig mand, som kørte i den forreste bil, Mercedes'en. Den 26-årige var sammen med en 20-årig mand, som kørte i egen bil, en Hyundai. Tre yderligere tiltalte på henholdsvis 25, 21 og 19 år har selv bekræftet, at de ledte efter den 26-årige. De kørte rundt i en stjålet Toyota iført delvis maskering. Da de så ham i Mercedes-bilen, vendte de rundt og kørte efter ham, hvorpå den 26-årige pludselig bremsede op på Vejlebrovej, den 20-årige kørte op på siden af ham, hvorved vejen blev blokeret, mens de tre kom til at holde umiddelbart efter ham.

Retten fandt det bevist, at der fandt en skudveksling mellem de to grupper sted. Det var således på baggrund af de tekniske beviser, herunder fund af patron­hylstre inde i Mercedes-bilen og et udskudshul i Mercedes-bilens bagrude, bevist, at der var skudt inde fra denne bil, og bag ud mod Toyotaen, som holdt umiddelbart bagved.

Det var derudover bevist, at der fra Toyotaen var skudt frem mod Mercedes-bilen. Retten lagde vægt på blandt andet fund af patronhylstre, en del fra et projektil, krudt­partikler fundet i denne bil og på det tøj, som en af personerne i bilen havde på, og i øvrigt på oplysningerne om den forudgående konflikt.

Med hensyn til skudhullerne i Mercedes-bilens side har retten anført, at dette efter de kriminaltekniske oplysninger kan forklares ved, at den person, der affyrede skud fra Mercedes-bilen indefra vinduet eller tæt ned langs bilen i retning mod Toyotaen, ved skudafgivelsen ramte egen bil.

Retten i Glostrup fandt det også bevist, at der var tale om drabsforsøg, og fandt, at alle de tiltalte var skyldige.

Sagen er behandlet som nævningesag. De tre dommere og fem af nævningerne var enige om sagens resultat. En af nævningerne stemte for frifindelse af den 26-årige i Mercedes-bilen og den 20-årige i Hyundaien.

Det var angiveligt et opgør om det kriminelle marked, der førte til skyderiet. Foruden drabsforsøg, indgik en række andre forhold også i sagen. Blandt andet vold, trusler, frihedsberøvelse, afpresning og røveri. Her kunne man dog ikke udpege en gerningsmand.