21. maj 2019
Hvidovre topper listen over kommuner, hvor de unge flytter tilbage efter at være fraflyttet i mindst to år.
gallery icon

Se billedserie

Hvidovre topper listen over kommuner, hvor de unge flytter tilbage efter at være fraflyttet i mindst to år.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så mange unge vender hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så mange unge vender hjem
Vestegnen - 08. juni 2018 kl. 07:49
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvidovre og Rødovre ligger i top, når det drejer sig om at få de unge til at »flytte hjem«. Ishøj og Glostrup ligger i bunden.

18,6 procent af de unge, der boede i Hvidovre som 15-årige, er som 33-årige vendt tilbage. Det tilsvarende tal for Ishøj er kun 8,3 procent.

Det viser en ny undersøgelse, som Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev Momentum har gennemført.

Man har i undersøgelsen taget udgangspunkt i den del af årgang 1983, som har været fraflyttet hjemkommunen i mindst to sammenhængende år. Hjemkommunen er dér, hvor de unge boede som 15-årige. Man har så udregnet, hvor stor en del af dem, som bor i kommunen igen som 33-årige. Undersøgelsen tæller altså ikke de unge med, som slet ikke forlader hjemkommunen, men er blevet boende samme sted.

Store forskelle

Mange unge vælger at rejse fra det sted, hvor de er opvokset, for at tage en uddannelse eller finde et arbejde, men for en del ender det med, at ude er godt men hjemme bedst. På landsplan er det 14,3 procent af de unge, der forlader hjemkommunen, som er flyttet tilbage, når de bliver 33 år. Der er dog store forskelle kommunerne imellem. Spørger man Thorkild Ærø, direktør i Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, er der flere årsager til, at nogle kommuner har nemmere ved at trække deres bysbørn hjem end andre. Han fremhæver især jobmulighederne som et vigtigt parameter.

»Mange vil gerne hjem, hvor man måske stadig har familie, venner og er glad for og kender lokalområdet. Men det kan være en udfordring at finde det rigtige job ikke bare til sig selv, men i mange tilfælde også til sin partner,« siger Thorkild Ærø til Momentum.

Det er en af grundene til, at kommuner omkring hovedstaden, hvor der er gode job- og pendlingsmuligheder, ligger højt på listen.

Boligforhold er afgørende

Thorkild Ærø peger også på, at boligmarkedet har væsentlig indflydelse på, hvor mange der vælger at flytte tilbage. Det handler om priser både i forhold til at kunne købe og sælge, men også om, hvorvidt der er de rigtig tilbud på boligmarkedet.

Det afspejles også i Momentums analyse, for når man sammenligner årgang 1983 med 1979, så er det i kommuner som blandt andet Rødovre og Albertslund, der har oplevet den største stigning i andelen, der flytter hjem. Det er områder der tidligere har været præget af få boligtilbud og deraf en vis stilstand i boligomsætningen.

»Der skal jo være en ledig bolig, man finder attraktiv, og der har de her områder været præget af en relativ ung bygningsmasse fra 1960'erne og 70'erne, hvor de folk der byggede husene, er blevet boende, selvom børnene har forladt reden. Man har nydt haven og den gode plads til også børnebørnene, og det har medført en lav udskiftning. Men den kommer så nu, efterhånden som denne generation bliver ældre,« siger Thorkild Ærø.

Han opfordrer derfor kommunalpolitikerne at sikre både ældre og unge gode muligheder for at skifte til andre boligtyper og størrelser.

Foruden gode bolig- og jobmuligheder, så spiller en række andre faktorer ind, når man vil have de unge til at flytte tilbage. Det kan være familie tæt på, det kan være de kommunale tilbud - og det kan være relationer til den kommune, man er vokset op i. Derfor kan det være af værdi, hvis kommunerne forsøger at bevare båndene til de unge, som flytter.

Så mange flytter hjem
 • Her er den andel af 1983-årgangen, der er flyttet tilbage til hjemkommunen efter at være flyttet væk i mindst to år.
 • Hvidovre: 18,6 %
 • Rødovre: 17,3 %
 • Greve: 16,8 %
 • Brøndby: 13,0 %
 • Solrød: 12,9 %
 • Albertslund: 11,7 %
 • Høje-Taastrup: 10,8 %
 • Vallensbæk: 9,4 %
 • Glostrup: 9,3 %
 • Ishøj: 8,3 %
 • Landsgennemsnit: 14,3 %