4. juli 2020
Visualisering af letbanen i Rødovre. Foto: Gottlieb Paludan Architects
gallery icon

Se billedserie

Visualisering af letbanen i Rødovre. Foto: Gottlieb Paludan Architects
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Øget sikkerhedskultur under letbane-byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Øget sikkerhedskultur under letbane-byggeri
Vestegnen - 12. august 2019 kl. 13:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Alle medarbejdere på Hovedstadens Letbane skal opleve et trygt og sikkert arbejdsmiljø uden ulykker. Derfor har parterne bag projektet besluttet at sætte nye standarder for sikkerhed med et omfattende uddannelsesprogram for alle medarbejdere på projektet. Det skriver Hovedstadens Letbane i en pressemeddelelse.

Trods mange års indsats for at styrke sikkerheden i bygge- og anlægsbranchen generelt er antallet af arbejdsulykker stadig højt. Men det skal der laves om på, hvis det står til Hovedstadens Letbane.

For at forebygge og mindske antallet af skader under byggeriet af den kommende letbane har selskabets ejere derfor godkendt en strategi, der har til formål at skabe en sikkerhedskultur på letbaneprojektet, som er helt grundlæggende anderledes end normen i byggebranchen.

- Hovedstadens Letbane har en særlig forpligtelse til at være blandt frontløberne, når det gælder sikkerhed i bygge- og anlægsbranchen. Derfor er det vigtigt at skabe et arbejdsmiljø, hvor sikkerhed er tungt forankret i ledelsen og hos de enkelte medarbejdere, siger borgmester Erik Nielsen (S) fra Rødovre Kommune, som står bag projektet sammen med ti andre kommuner og Region Hovedstaden.

Borgmesteren, der har en faglig baggrund som smed og er tidligere tillidsmand og sikkerhedsrepræsentant, har derfra selv erfaring med sikkerhedsproblematikker og ved om nogen, hvor vigtigt det er at sikre et godt arbejdsmiljø og et højt sikkerhedsniveau på arbejdspladsen.

Hovedstadens Letbane har hentet inspiration til den nye indsats i olie- og gasbranchen, som har formået at skabe markante resultater på området. Selskabet har derfor indledt et tæt samarbejde med brancheorganisationen Olie Gas Dan

mark og flere aktører i denne branche og håber, at det kan skabe tilsvarende ændringer i bygge- og anlægsbranchen.

Helt centralt i indsatsen står et uddannelsesforløb kaldet Safety Academy, som samtlige medarbejdere i selskabet og entreprenørerne skal deltage i. Safety Academy består af en række obligatoriske kurser, hvoraf nogle er målrettet alle medarbejdere, mens andre er målrettet ledere i byggeorganisationen.

Safety Academy indeholder blandt andet en introduktion til selskabets sikkerhedskultur, udvikling af konkrete færdigheder til sikkerhedsarbejdet på byggepladserne samt en omfattende lederuddannelse, der har fokus på, at sikkerhed bliver en del af det at lede og ikke et »påhæng« til ledelse.

Hos entreprenørvirksomheden CG Jensen, der står for letbanebyggeriet i bl.a. Rødovre Kommune, ser man positivt på sikkerhedsarbejdet på letbaneprojektet.

- I CG Jensen passer vi på hinanden. Når alle parter går sammen - fra bygherre til entreprenør - har vi de bedste forudsætninger for at skabe et godt og sikkert arbejdsmiljø. Det glæder vi os til at være med til at løfte - ikke mindst på så vigtigt et anlægsprojekt som Hovedstadens Letbane, lyder det fra Susanne Bruun, der er arbejdsmiljøchef hos CG Jensen A/S.

Fagforeningen 3F bakker også op om indsatsen. Ifølge Thomas Overgaard, der er formand for 3F Vestegnen, er det netop en vedholdende indsats og uddannelse af medarbejderne, der skal til for at sikre en arbejdsplads uden ulykker.

- Selvom virksomheder og organisationer arbejder hårdt på at nedbringe antallet af arbejdsulykker, sker der desværre fortsat alt for mange ulykker på de danske byggepladser. På letbaneprojektet kommer mange forskellige entreprenører til at arbejde sammen på kryds og tværs, og derfor er det helt afgørende, at bygherre, arbejdsgivere og medarbejdere går sammen for at skabe en fælles stærk sikkerhedskultur på tværs, siger Thomas Overgaard og fortsætter:

- Det kræver et højt niveau af viden og kompetencer hos medarbejderne, men også det rette mind set hos bygherren om, at sikkerhed er en ufravigelig del af arbejdet. Derfor er vi glade for, at Hovedstadens Letbane går systematisk efter at skabe en varig og stærk sikkerhedskultur, lyder det fra Thomas Overgaard.

I kontrakterne der stilles krav om, at entreprenørerne dokumenterer deres sikkerhedsarbejde over for selskabet, og det er vigtigt for ejerkredsen.

- Sikkerhed har højeste prioritet i alt, hvad vi gør og bygger. Derfor er det vigtigt, at alle parter tager ansvar og tænker sikkerhed som en naturlig del af arbejdet, hvis ambitionen om nul arbejdsulykker skal lykkes, slutter Rødovres borgmester, Erik Nielsen.

Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?