21. august 2019
Vincent van Gogh, Stilleben med en tallerken løg, 1889. PR-foto
Vincent van Gogh, Stilleben med en tallerken løg, 1889. PR-foto
Foto: Kröller-Müller Museum
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu indtager verdensberømt kunstner Arken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu indtager verdensberømt kunstner Arken
Vestegnen - 21. august 2018 kl. 15:22
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

39 værker af Vincent van Gogh kan fra den 1. september opleves på Arken. Særudstillingen »VAN GOGH« stiller skarpt på den berømte kunstners værk, tro og natursyn og er den første store separatudstilling af Van Goghs malerier og tegninger i Danmark i mere end 50 år, som kan opleves fra den 1. september 2018 til den 20. januar 2019.

Da Vincent van Gogh den 23. december 1888 skar det meste af sit venstre øre af i et psykotisk anfald, var han endnu en ganske ukendt kunstner. Han anede ikke, at den voldsomme handling skulle være med til at sætte rammen for den mytedannelse og verdensberømmelse, der senere skulle omgærde hans liv og kunst - og i dag blomstrer med uformindsket styrke. En mindre kendt, men helt afgørende, dimension i Van Goghs liv og kunst er hans religiøsitet.

Vincent van Gogh mistede tidligt troen på kirken som institution. Han mistede imidlertid ikke troen på Gud og var overbevist om, at han kunne udrette gode gerninger ved at skabe skønne malerier.

Arkens særudstilling »VAN GOGH« viser gennem 28 malerier og 11 tegninger, hvordan Van Gogh gennem sine skildringer af sydfranske hvedemarker, solbagte olivenlunde og hollandske høstarbejdere ville udfolde det guddommelige i naturen og i mennesket - midt i en brydningstid, hvor troen var under pres fra moderne filosofi og videnskab. Med vibrerende penselstrøg og energiske farver besjælede han selv det mindste græsstrå med sin helt egen forståelse af spiritualitet.

Van Gogh tilbragte kun 10 år af sit liv som kunstner, fra 1880 og frem til sin død. Gennem intenst og glødende arbejde formåede han på den korte tid at udvikle et originalt billedsprog, der udtrykte hans personlige, spirituelle tilgang til naturen og billedskabelsen. Ved at udfolde sit subjektive syn på naturens dybe spiritualitet i maleriet tog Van Gogh banebrydende skridt hen imod det moderne. Van Goghs værker er på en gang dybt personlige og har samtidig en stor almenmenneskelig appel.

Det er mere end 50 år siden, at det sidst har været muligt at opleve en stor Van Gogh-udstilling i Danmark. Alle 39 værker i Arkens udstilling er udlånt fra det hollandske Kröller-Müller Museums enestående Van Gogh-samling og har, med undtagelse af et enkelt værk, aldrig tidligere været vist i Danmark. Til udstillingen udgives et rigt illustreret katalog, hvor forskellige blikke - fra forskerens til forfatterens - giver indblik i Van Goghs billedverden.

Sideløbende med »VAN GOGH« viser Arken en mindre udstilling, som med inspiration fra Van Gogh har fået titlen »Starry Nights«. Udstillingen præsenterer værker fra Arkens samling, der trækker tråde fra Van Goghs kunst til vor tids kunst, og som flyder over med referencer til naturens skjulte, spirituelle dimensioner.

I hele udstillingsperioden har museet aftenåbent til kl. 21 tirsdag, onsdag og torsdag.

Udstillingen er organiseret i samarbejde med Kröller-Müller Museum, Holland, og den er støttet af Augustinus Fonden samt Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.