16. april 2021
Man kan dyrke naturfitness i de fleste skov- og naturområder - der behøver ikke - som her - være anlagt en særlig bane til det. Foto: Naturstyrelsen
gallery icon

Se billedserie

Man kan dyrke naturfitness i de fleste skov- og naturområder - der behøver ikke - som her - være anlagt en særlig bane til det. Foto: Naturstyrelsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naturen har altid åbent

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturen har altid åbent
Opdateret 04. januar 2021 kl. 10:50
Vestegnen - 04. januar 2021 kl. 06:27

Nu, hvor mange har hygget sig i julen og nytåret med mad og afslapning, melder behovet sig helt naturligt for at stramme op og gøre noget aktivt.

Mange får lyst til at røre sig og måske komme i bedre form. Men med corona er motionscentre og idrætsklubber jo lukket ned, og det kan måske være svært at komme i gang - så hvad kan man nu gøre?

Heldigvis er naturen altid åben og her er der masser af muligheder for at dyrke motion, træne smidighed og blive stærk og sund.

Skovrider Kim Søderlund fra Naturstyrelsen oplever på sine ture rundt i skoven, at rigtigt mange har erstattet fitnesscentrene med naturen.

- Her er plads til alle, og jeg kan se, at det er alle mulige slags idræt og motion, der nu er flyttet ud i naturen. Jeg synes, at det er dejligt at se, at vi er opfindsomme, når der er behov for det, og faktisk er vi jo netop tilpasset til at leve i naturen og træne vores kroppe her, siger han.

- Naturligvis kan man tage en løbetur eller cykle rundt, men tænk også på, at næsten alt det, du kan lave i et motionscenter, kan du også lave i naturen Selvfølgelig er der undtagelser, men de er heldigvis få, tilføjer Kim Søderlund.

Når man dyrker motion i det fri, behøver man naturligvis ikke tænke så meget i at holde afstand, da der her er rigtig god plads.

Som en ekstra bonus ved at dyrke idræt i naturen får man både et bedre fysisk velvære, og også et stærkt forbedret mentalt velvære, idet man får en masse sanseindtryk, mærker vejret og får en masse frisk luft.

Naturfitness en mulighed

Naturfitness kræver kun, at man bruger hovedet og naturen for at blive inspireret.

Man kan eksempelvis bruge en træstamme til at øve balancegang, til at lave armbøjninger ved, til at springe over, til at lave stepøvelser - ja til en masse forskelligt, som man selv kan opfinde.

Man kan udfordre andre til at gøre det samme, konkurrere på tid eller på afstand og udholdenhed. Bare brug fantasien og kroppen.

Hvis man vil have lidt inspiration til naturfitness, ligger der en masse gode forslag på Naturstyrelsens hjemmeside.

- Du kan dyrke naturfitness i de fleste skov- og naturområder - der behøver ikke være anlagt en særlig bane til det. Naturfitness er for både unge og gamle, og det kan være et godt supplement til en gå- eller løbetur. Du kan sprinte mellem træstammer, løfte vægte, lave gentagelser og måle tid i forhold til, hvor god din fysiske form er, og du kan konkurrere med andre, ligesom du kan lave det til en del af oplevelsen, at de andre også skal finde på udfordringer og opgaver, forklarer Kim Søderlund.

Det kræver ikke de store forberedelser - man tager bare ud i skoven, i parken eller på stranden og kigger efter de naturlige elementer, der kan bruges som redskaber til fitnessøvelser og det kan selvfølgelig også være et godt supplement til en gå- eller løbetur.

Tag hensyn

Når man dyrker motion i naturen, så skal man huske at tage hensyn til dyr og planter samt de andre brugere, som f.eks. er ude i naturen for at nyde naturens stille ro.

- Derfor; sænk farten, når du møder andre, og sæt først farten op igen, når der ikke er andre. Opfat det som impulstræning, som jo i den grad er sundt og styrkende, lyder opfordringen fra Kim Søderlund.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?