17. december 2018
Randi Arvedsen fra udstillingsgruppen og museumsinspektør Mads Thernøe har allerede fået fingre i nogle få genstande til museet i lejligheden. De er fundet i Taastrupgaards genbrugsgård. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Randi Arvedsen fra udstillingsgruppen og museumsinspektør Mads Thernøe har allerede fået fingre i nogle få genstande til museet i lejligheden. De er fundet i Taastrupgaards genbrugsgård. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Midlertidigt museum åbner i lejlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Midlertidigt museum åbner i lejlighed
Vestegnen - 09. marts 2018 kl. 10:02
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I et hjørne af stuen i den fire-værelses Taastrupgaard-lejlighed står et kakkelbord, side om side med en gammel grammofon og en radio.

Tingene er fundet i boligbebyggelsens genbrugsgård, og er nogle af de første genstande til det popup museum, som til foråret åbner i Taastrupgaard. Her får beboerne mulighed for at fortælle om livet i Taastrupgaard - i en fuldstændig autentisk ramme, den fire rum store lejlighed på Taastrupgårdsvej 99, 1.tv.

Det bliver et helt særligt museum.

Dels er det et beboerdrevet museum. Dels er det et museum med en sidste »udløbsdato«, idet museet ligger i en af de lejligheder, der skal rives ned i forbindelse med renoveringen af Taastrupgaard. Lejligheden med lokalmuseet er sat til at blive revet ned pr. 31. august.

Lokalmuseet er blevet til i et samarbejde mellem afdelingsbestyrelsen i Taastrupgaard, der har stillet lejligheden til rådighed og har ydet en støtte på 115.000 kroner, Den Boligsociale Helhedsplan for Taastrupgaard, der også har støttet med 115.000 kroner, og Kroppedal Museum.

Stor forandring
Den direkte inspiration til lokalmuseet er, at Taastrupgaard meget snart skal gennemgribende renoveres. Det store boligområde forandres radikalt, blandt andet fordi otte boligblokke rives ned for at skabe mere lys og luft.

Taastrupgaard med cirka ét tusinde lejligheder blev opført i 1972, som ét af flere store boligområder på Vestegnen. Der er sagt og skrevet meget om Taastrupgaard gennem årene, og boligområdet har da også haft et liv på godt og ondt. Det er dog en kendsgerning, at bag det, som mange udefra blot ser som betonbyggeri, så har tusindvis af beboere gennem næsten fem årtier haft et godt liv i Taastrupgaard, og med lokalmuseet får netop beboerne mulighed for at fortælle deres egen historie - gennem personlige beretninger, med beboerportrætter, og gennem de fysiske genstande i lejligheden. En fortælling, der går på tværs af alder og baggrund.

Kig forbi museumslejligheden
Det er en udstillingsgruppe med beboere, der skal udvikle, etablere og drive lokalmuseet i samarbejde med Kroppedal Museum.

Det er i høj grad et ønske, at beboerne i Taastrupgaard kommer med input. Det kan være med møbler, køkkengrej og andre genstande, som kan fortælle om livet i Taastrupgaard. Det kan være med fotoalbums, eller det kan være med personlige fortællinger.

Det er bare at ringe på døren til lejligheden i nummer 99, 1.tv. Der er med sikkerhed nogen der lukker op mandag, tirsdag og torsdag mellem kl. 9 og 15.

»Sammen med udstillingsgruppen har vi skrevet en drejebog, og nu er det et tag-selv-bord for beboerne i gruppen at bygge på,« som museumsinspektør Mads Thernøe fra Kroppedal Museum udtrykker det.

Man kan også kontakte Mads Thernøe med input på mail: mads.therno@kroppedal.dk

Flere temaer
Når gæsterne kommer ind i entréen, vil de blive mødt af fortællingen om udbygningen af Vestegnen og idéen bag Taastrupgaard. Så er man ligesom budt velkommen.

Og så kan man bevæge sig igennem lejligheden, der blandt andet tæller et køkken med originale køkkenskabe fra 1972, og hvor man gerne vil fastholde rummet i ægte 70'er-stil. Lige nu leder man fx efter en stålbordplade, som den så ud dengang.

Ellers bliver tidsperioderne blandet, med stuen om hovedudstillingsrum. Det er også idéen at tage fat på forskellige temaer, der knytter sig til Taastrupgaard. Det kan blandt andet være børneliv i Taastrupgaard, de første indflyttere, mangfoldigheden i området, Selsmoseskolen. Alt sammen noget, der fortæller om livet i Taastrupgaard gennem næsten fem årtier. Et af værelserne indrettes som biograf, hvor der vises filmklip om Taastrupgaard. Et andet værelse bruges til at fortælle om fremtidens Taastrupgaard og visionerne bag den kommende store renovering.

Præcis hvad indholdet bliver, afklares først i de kommende måneder.

Randi Arvedsen er en af beboerne i udstillingsgruppen, og hun håber meget på, at beboerne kommer med input, genstande, fotos og personlige fortællinger.

Selv er Randi Arvedsen næsten barnefødt i Taastrupgaard. I midten af 90'erne flyttede hun, men for en halv snes år siden kom hun tilbage til Taastrupgaard.

»Jeg ville bare tilbage til Taastrupgaard. Det er her jeg føler mig tryg,« konstaterer hun, og peger på fællesskabet som en af de helt store styrker i boligbebyggelsen.

Nu skal hun, sammen med de øvrige beboere i udstillingsgruppen, være med til at udvikle indholdet i lokalmuseet.

Ny start
Selv om lokalmuseet i høj grad tager fat på Taastrupgaards næsten 50-årige historie, så peger det også fremad. Blandt andet fordi popup-museet er så autentisk med sin placering i en af de blokke, der skal jævnes med jorden.

»Det her er jo en rejse for beboerne. Nu skal der skabes plads til en ny skole og et børnekulturhus i én og samme bygning, som skaber liv og aktivitet, og samtidig kommer der bedre parkeringsforhold og mere grønt, lys og luft til boligområdet. Museet markerer dermed en ny start for en byggestil fra 70'erne, som vi i dag kan se ikke fungerer,« siger borgmester i Høje-Taastrup, Michael Ziegler.

Gert Korvig, der er boligsocial leder i Taastrupgaard tilføjer:

»Det nye museum bliver en unik mulighed for både at vise og fortælle om beboernes visionære beslutning om at gøre op med det lukkede betonbyggeri, vi har i dag. Og samtidig får beboerne selv lov til at fortælle om deres drømme, deres liv og stærke fællesskaber. Etableringen af museet bliver også et samlingspunkt for dem, som vil bidrage til udstillingen. Den lokale syklub syr gardiner til lejligheden, og andre hjælper med at indrette og finde møbler og genstande fra 70'erne og 80'erne i Taastrupgaards genbrugsgård. Og så skal de selv drive museet og lave rundvisninger, når det åbner.«

Museumsinspektør Mads Thernøe fra Kroppedal Museum siger, at museet kommer til at fortælle nogle relevante og vigtige historier:

»Vi er meget glade for opbakningen fra både beboerne, fra helhedsplanen og fra boligselskabet AKB. Nu ser vi frem til at kunne præsentere nogle vedkommende og oversete fortællinger fra et af de »huller i Danmarkskortet«, som statsministeren i sin nytårstale omtalte landets såkaldte ghettoer som. Områder som Taastrupgaard bliver ofte betegnet som historieløse, men det er naturligvis ikke rigtigt. Alle mennesker har en historie og ved at placere et museum i en almindelig lejlighed, kan vi medvirke til at fremhæve nogle af de historier, der sjældent bliver fortalt.«

Det er planen, at lokalmuseet i Taastrupgaard skal åbne 1. maj.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk