21. januar 2019
Niels Carsten Bluhme fra Albertslund Kommune og Astrid Simonsen Joos fra Philips Lighting.
gallery icon

Se billedserie

Niels Carsten Bluhme fra Albertslund Kommune og Astrid Simonsen Joos fra Philips Lighting.
Foto: Rasmus Degnbol
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lysende loft over Albertslund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lysende loft over Albertslund
Opdateret 06. februar 2018 kl. 14:40
Vestegnen - 06. februar 2018 kl. 08:57
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Albertslund Kommune har sammen med partnere fra TDC Erhverv, Cisco og Philips Lighting skabt en smart bygning med digitalt loft, som skal demonstrere fremtidens effektive og intelligente kontor.

Det digitale loft er installeret hos Gate 21 i Liljens Kvarter i Albertslund. Gate 21 er et partnerskab mellem regioner, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner i Greater Copenhagen, der arbejder for det fælles mål at accelerere den grønne omstilling og vækst.

Lige nu er man i fuld gang med udviklings- og testprojektet »Det Intelligente Loft«, og i Albertslund Kommune anser man loftet som et fundamentalt og banebrydende teknologisk paradigmeskift indenfor offentlig digital forvaltning og service.

»Med det intelligente loft får vi en ny digital infrastruktur, som giver langt bedre mulighed for at kunne udnytte nye digitale løsninger og applikationer fuldt ud. Det er kommunens forventning, at resultaterne er så lovende, at vi kan brede løsningerne ud til kommunens øvrige bygninger - i første omgang med fokus på administration, sundhed og pleje, læringsmiljøer, hvor biologisk belysning og sensorbaserede funktioner har stigende betydning,« siger Niels Carsten Bluhme, der er projektdirektør i Albertslund Kommune.

Det Intelligente Loft bliver en milepæl i det EU-finansierede projekt »Lighting Metropolis«, som skal gøre hele Greater Copenhagen til et levende laboratorium for intelligent belysning. Albertslund Kommune er én af initiativtagerne til Lighting Metropolis. For nuværende er der over 25 andre demonstrationsprojekter under udvikling i Lighting Metropolis, fra psykiatri, til trafiklys og skoler m.fl.

Det er teknologivirksomheden Cisco og belysningsleverandøren Philips Lighting, der leverer teknologien bag det Intelligente Loft.

I en intelligent belysningsløsning, anvendes der LED-armaturer, der er forbundet til bygningens IT-system via et enkelt ethernetkabel, der både leverer strøm og udveksler data.

Dermed minimeres kabelføring ved installation, og der åbnes op for at få nye indsigter i bygningens brug og drift via data fra sensorerne i armaturerne. Der indsamles data, som blandt andet kan give information om lysniveau, energiforbrug, personer i og brug af lokalerne samt registrering af udnyttelsesgraden af bygningen også kaldet »space management«.

I byggeriet er der desuden lagt stor vægt på intelligent kvalitetsbelysning, da et godt arbejdsmiljø øger medarbejder-tilfredsheden og produktiviteten, begge er blandt andet forudsat af god belysning og fleksibilitet. Netop fleksibiliteten opnås blandt andet ved at brugeren kan tilpasse belysningen efter eget behov via en app.

»Vi går en spændende fremtid i møde hvor vi vil se flere smarte bygninger, der genererer data med værdifuld information. Lys står typisk for cirka 40 procent af en bygnings strømforbrug, men ved at skifte til en intelligent LED-løsning kan man spare op til 80 procent i energi samtidig med at man sænker vedligeholdelsesomkostningerne, øger produktiviteten og sidst men ikke mindst optimerer arbejdsmiljøet,« siger Astrid Simonsen Joos, CEO for Philips Lighting i Norden og tilføjer:

»Vi er glade for samarbejdet med Cisco, TDC og Albertslund Kommune omkring projektet, som er den første af sin art i Norden.«

Og glæden omkring samarbejdet er gengældt, for en digital fremtid kræver de rette partnerskaber.

»Cisco har kontinuerligt været en leder indenfor teknologidreven innovation, der hjælper os til at bygge en bæredygtig og intelligent fremtid. Det intelligente kontormiljø, som vi har bygget i samarbejde med Albertslund Kommune, TDC og Philips er et verdensklasse-eksempel. En konvergeret løsning bestående af netværksteknologi, elektricitet, lys og det dynamiske input fra brugerne af kontoret har givet os muligheden for at skabe et mere energieffektivt, levende og tilpasset miljø som baner vejen for fremtidige løsninger,« siger Claus Holm, Regional Sales Manager i Cisco.

TDC Erhverv har installeret løsningen med wifi, videokonferenceudstyr, m.m. og står for den overordnede projektledelse, som skal sikre gennemførelse af projektet med de involverede parter.

»Vi er meget glade for projektet, der peger ind i fremtiden. Det er vigtigt for os at udvikle det digitale Danmark, og et projekt som dette understreger, at en digital fremtid skabes i partnerskab mellem offentlige og private parter. På den måde når vi længst,« siger Marina Lønning, der er koncerndirektør i TDC Erhverv.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk