25. maj 2019
Lotte havde røget i 46 år - nu er hun ex-ryger.
Lotte havde røget i 46 år - nu er hun ex-ryger.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lotte er lettet: Ex-ryger efter 46 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lotte er lettet: Ex-ryger efter 46 år
Vestegnen - 07. november 2018 kl. 14:03
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

67-årige Lotte er nu lettet over at kunne kalde sig ex-ryger. Hun smed cigaretterne efter et gratis rygestopkursus, og selvom hendes mand fortsat ryger er hun sikker på, at hun aldrig starter igen.

- Det sværeste er abstinenserne og vanen. Jeg er jo vant til at tage en cigaret efter vinen og maden. Men jeg kan allerede mærke, at det bliver bedre - og jeg ved jo godt, at cigaretten ikke er hverken hygge eller en trøst. Og så er det dyrt, lyder det fra Lotte, der de sidste tre måneder har været røgfri.

Lotte bor i Brøndby Strand med sin mand og har røget siden hun var 15 år. Da hun var i 50'erne stoppede hun og røg ikke i otte år. Men på et tidspunkt tog Lotte en smøg og kunne snart igen kalde sig storryger. Da hun blev indlagt på hospital i begyndelsen af 2018 og ikke måtte ryge, modnedes tanken om for alvor igen at kvitte smøgerne.

- Jeg så en omtale af rygestopkursus i Brøndby og startede dagen efter, at jeg tilmeldte mig. Det var et godt kursus og jeg var fokuseret på at ville stoppe. Jeg blev hjulpet godt af hjælpemidler som piller og plastre, vi blev introduceret for på kurset. Det er meget ensomt at stoppe med at ryge, så snakken med de andre på holdet har også stor betydning. Her kan man snakke om, hvordan man har det undervejs. Jeg kunne fx godt blive kort for hovedet, det kan min mand skrive under på, lyder det fra Lotte med et smil.

Hendes mand overvejer også at kvitte smøgerne, men ryger fortsat. Det volder ikke Lotte problemer.

- Jeg har slet ikke lyst til at tage en smøg fra ham og jeg kan også gå til fest nu uden problemer. Jeg er lettet over nu at være røgfri. Jeg er blevet ældre og har også været syg, så jeg tænker selvfølgelig på, hvordan den sidste tid skal blive. Jeg kan ikke gøre årene som ryger om, men jeg kan i al fald påvirke de sidste år ved ikke at ryge, forklarer Lotte.

Erfaringerne fra Brøndby viser i øvrigt, at rygestopkurserne virker. 88 procent af deltagerne er røgfri ved kursets afslutning, og 65 procent er røgfrie efter seks måneder

Det betyder også, at antallet af daglige rygere falder i Brøndby. I 2010 røg 26 procent på daglig basis - i 2017 er dette tal faldet til 18 procent.