17. oktober 2021
I løbet af foråret bliver det afgjort, hvem der skal indsamle affald i Brøndby Kommune.
I løbet af foråret bliver det afgjort, hvem der skal indsamle affald i Brøndby Kommune.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kampen om affaldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kampen om affaldet
Vestegnen - 25. februar 2021 kl. 06:39
Af Peter Erlitz

I løbet af foråret bliver det afgjort, hvilket firma, der skal indsamle affald i Brøndby fra 1. juni 2022.

Et bredt politisk flertal i kommunalbestyrelsen har stemt for et nyt udbud af affaldsindsamlingen - dog med en række væsentlige ændringer i forhold til det udbud, der blev gennemført sidste år og som siden blev trukket tilbage.

Den væsentligste ændring er, at der denne gang vil blive set mere på kvaliteten end på prisen.

Privat eller kommunalt

Flere partier i Brøndby Kommunalbestyrelse ønskede, at affaldsindsamlingen blev hjemtaget - altså at kommunen selv skulle stå for det - på grund af de udfordringer, der har været, og som har fået mange borgere til at klage.

- Udbudssystemet giver ikke sikkerhed for, at opgaven bliver løst ordentligt, lød det blandt andet fra formanden for teknik- og miljøudvalget, Vagn Kjær-Hansen (SF). Han endte dog med at stemme for udbuddet, fordi det trods alt var bedre end udbuddet fra sidste år.

Allan Runager (DF) mente, at den mest solide løsning ville være, at affaldsindsamlingen blev gjort kommunal. Også Enhedslistens Steen Andersen var tilhænger af en kommunal løsning.

Flere kommuner på Vestegnen har allerede gjort indsamlingen af affald til en kommunal opgave.

Det gælder i Rødovre. Og det gælder i Ishøj, Vallensbæk og Albertslund, hvor man sammen med Ballerup og Furesø, har dannet et tværkommunalt selskab til at tage skraldet.

Denne løsning ligger fast indtil 2022, hvor kommunerne så tager stilling til eventuelle ændringer. Det giver derfor ikke mening for Brøndby at deltage i dette samarbejde - tiden er simpelthen forpasset.

Mere kvalitet

Brøndby Kommune gennemførte allerede sidste år et udbud af affaldsindsamlingen, og der var også fundet en vinder.

Inden kontrakten blev underskrevet, klagede den nuværende leverandør, Remondis, over beslutningen, og efter en juridisk vurdering valgte Brøndby Kommune at annullere udbuddet. Derfor er det nødvendigt med et nyt udbud.

Der er sket flere markante ændringer.

I det nye udbud vægter kvaliteten 50 procent, prisen 30 procent og miljø 20 procent. Ved det nu annullerede udbud vægtede kvalitet og pris lige højt med 40 procent hver.

Der er med andre ord sket en markant forskydning i retning mod at se mere på kvaliteten end på prisen.

Blandt andet af denne årsag - men ikke udelukkende derfor - ventes affaldstaksten for haveboliger at stige med 10-20 procent. Og hvis der desuden bliver tale om, at en stor del af skraldebilerne kommer til at køre på el, som der er lagt op til, vil stigningen blive på 20-30 procent for haveboliger, lyder forventningen i Brøndby Kommune. Til gengæld skulle der blive tale om en bedre og mere miljørigtig affaldsindsamling.

For etageboliger vil stigningen blive mindre. Den vil ligge på 5-15 procent med eldrevne skraldebiler.

Det skal dog understreges, at disse takststigninger hviler på et skøn. Først sent på foråret kendes økonomien endeligt.

Skal have solid økonomi

I det nye udbud er der i øvrigt stillet krav om, at de firmaer som byder på opgaven, skal have en solid økonomi.

Det skyldes blandt andet, at der de seneste år er set eksempler på, at renovatører har opsagt kontrakter om indsamling af affald på grund af, at kontrakten gav underskud. Affaldsindsamling er, understreger Brøndby Kommune, kritisk infrastruktur, og derfor vil man i kommunen gerne være sikker på, at man ikke indgår kontrakt med et firma, der allerede har minus på kontoen.

Rejser du til udlandet i år?