28. maj 2020
Der er cirka 120 jordemødre tilknyttet fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. På et tidspunkt var man oppe på at mange cirka 40 jordemødre - i dag er det tal reduceret til cirka ti jordemødre. Foto: Mik
gallery icon

Se billedserie

Der er cirka 120 jordemødre tilknyttet fødeafdelingen på Hvidovre Hospital. På et tidspunkt var man oppe på at mange cirka 40 jordemødre - i dag er det tal reduceret til cirka ti jordemødre. Foto: Mik
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jordemoder-mangel næsten afblæst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jordemoder-mangel næsten afblæst
Vestegnen - 11. september 2018 kl. 07:03
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Manglen på jordemødre på Hvidovre Hospital er nu reduceret så meget, at man på mandag igen åbner for jordemorder-konsultationer efter 13 ugers graviditet.

Det gav både utilfredshed og løftede pegefingre, da man på landets største fødeafdeling, på Hvidovre Hospital, måtte lukke for de ellers almindelige jordemoderkonsultationer fra omkring 13. graviditetsuge - den såkaldte førstegangskonsultation. Årsagen var ganske enkelt mangel på jordemødre.

Det betød, at gravide kunne risikere at vente til de var syv måneder henne, før de blev set af en jordemoder. Fødeafdelingen på Hvidovre Hospital valgte at prioritere jordemødrene til de akutte opgaver - det vil sige fødslerne og de gravide, hvor der var problemer.

Nu er situationen en anden, fortæller chefjordemoder Dorte Dahl.

- Lige nu mangler vi cirka 10 jordemødre. Det er stillinger, som er slået op, og som jeg håber vi får besat i løbet af kort tid, siger Dorte Dahl.

Sidste år var man oppe på at mangle 40 jordemødre på fødeafdelingen, så der er sket en markant forbedring. Det giver mulighed for, fra mandag den 17. september, igen at åbne for den første jordemoder-konsultation.

Fødeafdelingen på Hvidovre Hospital er landets største, med cirka 7.000 fødsler om året. Der er cirka 120 jordemødre knyttet til fødeafdelingen. En meget stor del af gravide kvinder på Vestegnen på Hvidovre Hospital som fødested.

Hvidovre Hospital har taget flere initiativer for at komme jordemoder-manglen til livs.

- Vi har blandt andet indført et introduktions- og mentorforløb, som har gjort os mere populære hos de unge jordemødre, og så har vi været aktive på to jordemoderskoler i Jylland, forklarer Dorte Dahl.

Noget helt afgørende har dog været at give jordemødrene mere indflydelse, når vagtskemaet skal lægges.

Netop på fødeafdelingen er der mange vagter. Børnene bliver jo født hele døgnet rundt, alle ugens dage.

- Det gør en stor forskel, at jordemødrene får indflydelse på, hvordan deres vagter placeres. Det giver en langt bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv, fastslår Dorte Dahl.

Fødeafdelingen på Hvidovre Hospital mangler aktuelt ti jordemødre. Vagtplanen bliver dog dækket ind med eksterne vikarer.

- Det mest optimale er at have egne, faste medarbejdere, blandt andet af økonomiske årsager, siger chefjordemoder Dorte Dahl.

Fødeafdelingen på Hvidovre Hospital skal konstant være attraktiv som arbejdsplads for jordemødre. Dels er der generelt mangel på jordemødre, dels er der udsigt til et stigende antal fødsler fremover.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?