25. oktober 2021
Hvidovres borgmester Helle Adelborg var begejstret for, at regeringen nu tager initiativ til, at der næste år kan fremlægges en projekteringslov om Holmene. I midten er det skatteminister Morten Bødskov og til højre indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek. Foto: Hvidovre Kommune / Ebbe Forup
gallery icon

Se billedserie

Hvidovres borgmester Helle Adelborg var begejstret for, at regeringen nu tager initiativ til, at der næste år kan fremlægges en projekteringslov om Holmene. I midten er det skatteminister Morten Bødskov og til højre indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek. Foto: Hvidovre Kommune / Ebbe Forup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Holmene rykker: - Så er vi i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Holmene rykker: - Så er vi i gang
Vestegnen - 01. juli 2021 kl. 06:46
Af Peter Erlitz

På det yderste af Avedøre Holme i Hvidovre går der en cykel- og gangsti. På den ene side er der udsigt til Køge Bugt og de tre store vindmøller, der producerer grøn strøm. Til den anden side ligger det store industriområde, med Avedøreværket som et markant vartegn.

Denne torsdag formiddag i sidste uge tramper enkelte cyklister forbi et telt, som er slået op til lejligheden. Her står Hvidovres borgmester Helle Adelborg, indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, skatteminister og Vestegns-politiker Morten Bødskov, direktør i Dansk Industri Lars Sandahl og formand for Dansk Metal Claus Jensen skulder ved skulder for at få Holmene-projektet ud over rampen.

Regeringen vil nu sætte gang i en række undersøgelser af projektet, med henblik på at få vedtaget en projekteringslov. Der er allerede nedsat en række arbejdsgrupper på tværs af ministerier og kommune.

En stærk vision

Holmene er en vision om at anlægge ni kunstige øer ud for den eksisterende Avedøre Holme, der tilsammen skal rumme Nordeuropas største, grønneste og mest innovative erhvervsområde, samtidig med der skabes 700.000 kvadratmeter ny, bynær natur og 18 kilometer ny kystlinje. Holmene skal være hovedstadsregionens grønne vækstmotor.

Det er ikke bare tomme ord.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, hvis ministerium får ansvar for store dele af planlægningsprocessen, kunne fortælle, at han regner med at kunne fremlægge en projekteringslov inden sommerferien 2022. Derefter skal der gennemføres en lang række undersøgelser, både økonomisk og miljømæssigt, og går det efter planen, vil der kunne vedtages en anlægslov i 2024, hvorefter byggeriet af de første øer vil kunne starte i 2025. De tre første øer vil kunne stå færdige omkring 2032.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek sagde, at Holmene-projektet er udtryk for en stærk vision, som han støtter.

- Holmene kan blive et af de rigtig store ryk fremad, ikke bare for Hvidovre og Vestegnen, men for Hovedstadsområdet og hele Danmark. Nogle af de store ryk har været S-tog, Øresundsbro og metro. Det næste store ryk kan blive Holmene, som skal fastholde produktionsarbejdspladser og andre arbejdspladser i Hovedstadsområdet. I regeringen støtter vi projektets vision, sagde Kaare Dybvad Bek.

Artiklen fortsætter under boksen

- Så er vi ligesom i gang, konstaterede Hvidovres borgmester Helle Adelborg med begejstring.

Grønne arbejdspladser

Det var hende, der havde inviteret ministre og repræsentanter for erhvervslivet til Avedøre Holme.

Hun betegnede Holmene som et modigt og fremsynet projekt - nøjagtig som det var tilfældet, da det eksisterende Avedøre Holme blev anlagt i midten af 1960'erne - dels for at kystsikre, dels for at skaffe plads til erhvervsudvikling og vækst. I dag er Avedøre Holme et attraktivt erhvervsområde med cirka 400 virksomheder, som tilsammen har cirka 12.000 arbejdspladser.

Det nye projekt skal også indgå som en del af klimasikringen, samtidig med der bliver plads til masser af erhverv og rekreative områder.

- Vi tror på, at fremtidens arbejdspladser er grønne og ligger på Holmene her i Hvidovre. Som borgmester i Hvidovre er jeg glad for, at vi har regeringen med. Vi glæder os til at samarbejde med regeringen, Dansk Industri, Dansk Metal og alle de andre aktører, investorer og samarbejdspartnere, der skal være med til at få øerne og det kommende erhvervsområde her ud for Hvidovre og Avedøre Holme til at vokse frem, sagde Helle Adelborg.

Bakker op

Både Dansk Industri og Dansk Metal bakker op om Holmene. DI-direktør Lars Sandahl og Dansk Metal-formand Claus Jensen fremhævede, at det er vigtigt, at der skabes plads til produktionsvirksomheder i hovedstadsområdet, og de mange arbejdspladser, som følger med.

I dag kniber det med industriarbejdspladser i hovedstadsområdet, og tidspunktet er derfor helt rigtigt til at sætte gang i et projekt som Holmene, der kan sikre fremdrift, var meldingen.

Også skatteminister Morten Bødskov, der er valgt på Vestegnen, og som har arbejdet hårdt for at få realiseret Holmene-projektet, deltog på mødet.

Direktør for Dansk Industri Lars Sandahl, forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen, borgmester Helle Adelborg, skatteminister Morten Bødskov og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek på kanten af Avedøre Holme. De ni øer, der tilsammen udgør Holmene, skal anlægges ud for Avedøre Holme. Der skal gennemføres en lang række undersøgelser, før projektet kan realiseres. Blandt andet skal det afklares, hvordan de store mængder jord skal transporteres til stedet, uden det skaber voldsomme gener for blandt andet beboere i Hvidovre.

- Det er vigtigt, at vores byområder er områder, hvor man både kan bo og arbejde - og produktions-virksomheder tiltrækker investeringer. Holmene er et af de projekter, som skal bære udviklingen i Hovedstadsområdet frem, sagde Morten Bødskov.

Infrastruktur skal følge med

Et af de centrale punkter ved etableringen af Holmene, er trafikken til og fra. Dels den kollektive trafik, dels vejtrafikken med personer og gods.

Regeringen har ikke spillet ud med en metro eller letbane til det nye erhvervsområde. Det er fravalgt af økonomiske årsager, fortalte indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

Regeringen er dog helt klar over, at infrastrukturen skal styrkes. Allerede i dag er der problemer med trafikbelastningen på Avedøre Holme.

Både Kaare Dybvad Bek og Morten Bødskov pegede på, at den nye aftale om infrastruktur har medtaget en udvidelse af Amagermotorvejen og en ny højklasset buslinje til Avedøre Holme - en opgradering og fornyelse af buslinje 200S. Og at man desuden får et generelt løft af den kollektive trafik i omegns-kommunerne. Her skal blandt andet Friheden Station indgå som et trafikalt knudepunkt.

Hvidovres borgmester Helle Adelborg er positiv over for regeringens udspil, men siger dog:

- Det betyder ikke, at vi holder op med at ønske metro til Hvidovre.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?