27. juni 2019
Blandt visionerne for Strandparken er en havnepromenade.
gallery icon

Se billedserie

Blandt visionerne for Strandparken er en havnepromenade.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grønt lys for udvikling i Strandparken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grønt lys for udvikling i Strandparken
Opdateret 24. januar 2019 kl. 09:11
Vestegnen - 24. januar 2019 kl. 05:35
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) torsdag formiddag præsenterer regeringens hovedstadsudspil, så er der godt nyt til Strandparken.

arrow Læs også: Dropper alligevel nye støjzoner ved lufthavn: Mister mulighed for byudvikling

Der bliver nemlig mulighed for at komme igennem med den vision, som de fem kommuner bag Strandparken - det er Greve, Ishøj, Vallensbæk, Brøndby og Hvidovre - har lagt frem.

Hvis det står til de fem vestegnsborgmestre - Pernille Beckmann (V) fra Greve, Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj, Henrik Rasmussen (K) fra Vallensbæk, Kent Magelund (S) fra Brøndby og Helle Adelborg (S) fra Hvidovre - skal fremtidens Køge Bugt Strandpark opgraderes med blandt andet strandpromenade og badehus.

Målet er at nytænke det syv km lange strandområde, så flere borgere og turister bruger strand og klitter.

Strandparken blev kunstigt anlagt for snart 40 år siden for at skærme kommunerne Greve, Ishøj, Vallensbæk, Brøndby og Hvidovre for oversvømmelser. Med klitter, indsøer og fire nye lystbådehavne blev det samtidig et stort rekreativt område for borgerne i hovedstadsregionen.

Nu er det tid til at udvikle Strandparken, så hovedstadsregionens grønne hjerte udnyttes bedre og kan sparke gang i væksten og turismen, mener Strandparkens bestyrelse, der består af de fem vestegn-kommuners borgmestre.

De har derfor sammen udarbejdet en vision, som nu er kommet et skridt nærmere realisering i kraft af de ændringer, som Fingerplanen lægger op til. De nye, positive oplysninger blev overbragt af erhvervsminister Rasmus Jarlov, på et møde onsdag med Strandparkens bestyrelse i forbindelse med offentliggørelsen af den nye Fingerplan.

- Vi er naturligvis glade for, at erhvervsministeren har vist stor interesse for Strandparkens udvikling, og at han er åben for en revision af Fingerplanen. Det er nemlig restriktionerne i Fingerplanen, der står i vejen for, at Strandparken kan udvikles med blandt andet strandpromenade, badehus og flere vandaktiviteter. Vi ønsker at tilbyde vores borgere friluftsmuligheder, som ikke er mulige med den nuværende Fingerplan, siger Ole Bjørstorp, formand for Strandparken og borgmester i Ishøj.

Drømmen er, at Strandparkens unikke beliggenhed ved vandet i højere grad kan benyttes og gavne egne borgere, gæster og turister. Strandparken og havnene skal være et aktiv for hele Vestegnen året rundt.

Kommunerne håber også, at en lempelse af reglerne vil skabe bedre tilgængelighed til Strandparken og give mulighed for at etablering af fritidsanlæg og nye faciliteter for turisme i området.

Størstedelen af kystlandskabet vil fortsat være naturområder, for målet er, at Strandparken skal udvikles som friluftsområde med respekt for områdernes forskellighed og følsomhed. Med udsigt til, at visionerne kan blive realiseret med den nye Fingerplan, glæder Strandparkens formand, Ole Bjørstorp sig over, at det kommunale samarbejde har båret frugt.

- Jeg er både glad og stolt over, at alle fem kommuner står bag denne visionsplan, og at vi på tværs er blevet enige om et fælles indspark til Fingerplanen. Det har været et frugtbart samarbejde, siger Ole Bjørstorp.

En fuld realisering af de fem kommuners vision afhænger dog også af, hvorvidt den såkaldte strandbeskyttelseslinje ophæves for havnene og områderne i tæt tilknytning til dem. Strandparken forventer at få svar på dette ønske fra Kystdirektoratet i første kvartal af 2019.

Udvikling af strandparken
 • Her er en række af de ønsker, som er en del af visionsplanen for Strandparken.
 • Mulighed for at aktivere de dele af stranden, som ligger i tilknytning til havnene med fx en iskiosk eller madbod.
 • En sauna til vinterbadere.
 • Etablering af badeanstalt/havbade.
 • Strandpromenade.
 • Nye mindre overnatningsmuligheder i havnene.
 • Bedre forbindelser mellem strand og by - også for gangbesværede.
 • Vandrelaterede fritidsfaciliteter og serviceformål.
 • Muligheder for afholdelse af større midlertidige events på afgrænsede områder, som fx rostævner.
 • Strandparken blev indviet i 1980 og efter snart 40 år, trænger Strandparken til en opgradering.
 • Langs kysten på tværs af de fem kommuner er der skabt syv km sandstrand, klitter, dæmningsvolde, indsøer med et rigt naturliv og fire nye lystbådehavne.
 • I 1996 blev Kunstmuseet Arken indviet og i 2016 blev vandet ført rundt om Arken og Kunstens Ø indviet.
arrow Fingerplan åbner for flere fly og mere støj: - Det duer ikke!
20. marts 2019 kl. 15:46 Opdateret: kl. 14:52
arrow - Helt uacceptabelt med mere støj fra lufthavn
12. marts 2019 kl. 12:16 Opdateret: kl. 12:21
arrow Glad Ziegler om nyt udspil: Vi har fået vores ønsker opfyldt
24. januar 2019 kl. 11:03 Opdateret: kl. 11:03