13. august 2020
Gå-Fodboldholdet i Vallensbæk IF. Spillerne er fra 65-83 år. Holdet blev startet op med hjælp fra DBU som en del af ?Bevæg dig for livet?, der har som mål, at 75% af danskerne dyrker idræt i 2025. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Gå-Fodboldholdet i Vallensbæk IF. Spillerne er fra 65-83 år. Holdet blev startet op med hjælp fra DBU som en del af ?Bevæg dig for livet?, der har som mål, at 75% af danskerne dyrker idræt i 2025. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gå-Fodbold: Forlænger fodboldkarrieren med 10 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gå-Fodbold: Forlænger fodboldkarrieren med 10 år
Vestegnen - 02. december 2019 kl. 11:10
Af Signe Ravnsigne.ravn@sn.dk
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På kunstgræsbanen overfor Vallensbæk Idrætscenter har en gruppe mænd siden midten af september dyrket Gå-Fodbold, som er et af Vallensbæk IF's holdtilbud.

Holdet henvender sig til spillere på 50+, som på grund af livsstilssygdomme eller skader ikke længere kan spille fodbold med almindelige regler.

De 14 mænd, der indtil videre er med til de ugentlige Gå-Fodboldtræninger, er i alderen 65 til 83 år. Og der er plads til flere.

- Så kan man lige forlænge fodboldkarrieren med 10 år, siger Johnny Johansen med et skævt smil om årsagen til, at han har meldt sig på holdet.

Hans kommentar får øjeblikkeligt holdkammeraterne til at bryde ud i latter.

- Ronaldo! lyder det med et grin fra Jan Jensen, før han sunder sig: - Du forlænger jo egentlig dit liv. Al bevægelse gør noget, og så er det her noget, vi får noget ud af. Vi får rørt os meget mere.

En enkelt spiller i civilt tøj

Hvor de øvrige er iført træningstøj og kondisko, så er holdets alderspræsident, tidligere sognepræst Fred Andersen, »i civilt«, som hans holdkammerater kærligt drillende formulerer det. Vindjakke og pæne, sorte bukser. De blankpudsede sorte lædersko bliver omhyggeligt skiftet ud med rigtige Puma-fodboldstøvler og lange, røde fodboldstrømper.

Reglerne i Gå-Fodbold foreskriver, at der ikke må hverken løbes eller tackles, så den fysiske kontakt er minimal, men der bliver alligevel gået til den. Insisterende skuldertacklinger er et af de brugte tricks. Og sådan må det være, mener Fred Andersen.

- Jeg er parat til at overtræde alle love. Der er noget, der hedder sejrsvilje, konstaterer han, før han træder ind på banen.

Kort efter scorer han et mål - en flad, hurtig inderside placeret tæt ved den ene opstander uden chance for målmanden.

Jan Jensen lunter ud til hegnet for at strække ud. Der er pause.

Glæden er den samme

- Ham, der fløjter, Steffen, er her ikke i dag. Han er på ferie. Der er altid nogen, der har ferie, og så er der jo også nogle hospitaler, der skal passes, forklarer Jan Jensen forpustet og uddyber: - Vi har jo livsstilssygdomme. Der er for eksempel blodpropper, der er en med begyndende Parkinson, og så er der knæproblemer.

Men skavankerne kan ikke overskygge tilfredsheden ved igen at dyrke den sport, som flertallet af dem har haft tilknytning til siden barndommen, nogle i op til 40 år i Vallensbæk IF. De kække bemærkninger sidder løst, og den drengede glæde er intakt.

- Det går ikke så stærkt, men man er ligeså meget oppe at køre, konstaterer Preben Madsen.

- Afleveringerne plejede at ligge lidt længere fremme foran os, men vi skal jo kunne nå dem. Vi mangler lige et skridt hele tiden, men man går alligevel op i det, supplerer Erik Jacobsen.

Og så er der 3. halvleg

Efter 60 minutters træning fordelt på 10 minutters opvarmning og spil til to mål på tværs i det store felt i samlet 45 minutter med to indlagte pauser, er det tid til 3. halvleg. Her indtages en bajer i hjemmeholdets spillerboks på 11-mandsbanens ene langside. Der er nemlig læ.

- Jeg begyndte at spille fodbold, da jeg var fem år, og så spillede jeg, indtil jeg blev 70, hvor jeg fik bøvl med knæene og ikke kunne løbe, fortæller Johnny Johansen, der efter fem års fodboldpause nu har genoptaget sin elskede sport i gå-variant: - Noget af det, man savner, når man stopper med at spille, er omklædningsrummet bagefter. Det har vi fået lidt tilbage her.

Formand for Vallenbæk IF, Morten Olsen, fortæller, at interesserede er velkomne til at møde op og prøve at træne med Gå-Fodboldholdet nogle gange. Får man derefter lyst til at være med på fast basis er medlemskontingentet 250 kroner halvårligt.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?