25. januar 2020
Formanden for Steen Lyngsø (th.) føler, at Ishøj Sportsfiskerklub er magtesløse over for skarverne i området, der æder den unikke bestand af aborrer i Store Vejleå. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Formanden for Steen Lyngsø (th.) føler, at Ishøj Sportsfiskerklub er magtesløse over for skarverne i området, der æder den unikke bestand af aborrer i Store Vejleå. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fugle æder unikke fisk: Skarv-patrulje på sisyfosarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fugle æder unikke fisk: Skarv-patrulje på sisyfosarbejde
Vestegnen - 05. april 2017 kl. 10:19
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I de senere år har Ishøj Sportsfiskerklub oplevet store problemer med skarver, der spiser aborrerne i Store Vejleå, som klubben har retten til at fiske i.

arrow Læs også: Styrelse og ornitologer: Rigtig beslutning at skarver ikke må skydes

Det er et stort problem, fordi aborre-bestanden lige dér er helt unik, og fiskeriet i Store Vejleå bliver kaldt for noget af verdens bedste aborre-fiskeri.

»Vi har fiskere, der kommer til Store Vejleå helt fra Tyskland, Sverige, Skotland og Norge kun for at fiske aborrer lige her. Der er mange store fisk, og det er dem, som mange gerne vil fange. Men bestanden er ikke ret stor, og de seneste tre-fire år har vi haft problemer med skarver, der æder aborrerne,« siger Steen Lyngsø, der er formand i Ishøj Sportsfiskerklub.

Han fortæller, at der i vinterhalvåret er op mod 3-400 skarver, som er aktive ved Store Vejleå.

»Det er virkelig eskaleret, og de er begyndt at komme ind til ferskvandet i stedet for ude ved havet. De spiser både aborrer og skaller, og vi er bange for, at de får spist alle aborrerne, så fiskeriet dør. Vi oplever, at skarven kommer om vinteren, når aborrerne trækker ind i åen, og på en eller anden måde formår den at få sine kammerater med hen, hvor der er fisk,« siger Steen Lyngsø.

Regulering i skarv-bestanden
For at komme problemet til livs, har Steen Lyngsø og Ishøj Sportsfiskerklub afholdt møder med blandt forskellige aktører for at finde en løsning. Klubben har blandt andet søgt Naturstyrelsen om tilladelse til at regulere i skarv-bestanden, simpelthen ved at skyde nogle af dem, så de andre bliver skræmt væk. Den metode er brugt med blandet succes andre steder.

»Vi har forsøgt at få lov til regulering og bortskræmning, men der er mange forskellige interessegrupper, der har noget at sige, så det har vi ikke fået lov til. Men hvis det fortsætter, så har vi snart intet fiskeri. Vi ønsker en reguleringstilladelse til at nedskyde et antal skarver. Vi vil ikke udrydde skarven, blot skræmme den væk fra det her specifikke område. Men det er der mange, der er imod,« siger Steen Lyngsø-

Skarven er mest aktiv i de tidlige morgentimer, og for at skræmme fuglene væk, har Ishøj Sportsfiskerklub lavet en frivillig skarv-patrulje, der hver morgen møder op i Strandparken for at skræmme fuglene væk fra Store Vejleå.

»Vi har nogle folk, der møder op og laver larm og lyser på fuglene med grønne laserpenne. Det virker i Holland. Men vi føler os magtesløse. Vi kalder den skarv-patruljen, men det nytter ikke så meget, for fuglene kommer tilbage og er blevet vant til mennesker, så det er en slags sisyfosarbejde, men det er det eneste, vi kan gøre,« siger Steen Lyngsø.

Ishøj Sportsfiskerklub har omkring 500 medlemmer, som primært kommer fra Vestegnen og København, og så er der mange, der køber et dagskort, som giver lov til at fiske en hel dag i Store Vejleå, og der kommer fiskere fra hele Danmark, men også Tyskland, Sverige, Skotland og Norge. For at beskytte bestanden skal alle fiske, der fanges, sættes ud igen.

arrow Derfor er aborre-bestand i Store Vejleå unik
05. april 2017 kl. 11:39 Opdateret: kl. 09:10