3. august 2021
Keld Broksøs kajakture, med udgangspunkt fra Hvidovre Havn, giver idéer og inspiration.
gallery icon

Se billedserie

Keld Broksøs kajakture, med udgangspunkt fra Hvidovre Havn, giver idéer og inspiration.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flugten over Køge Bugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flugten over Køge Bugt
Vestegnen - 21. september 2019 kl. 13:17
Af Peter Erlitz

Det er ikke tilfældigt, at Keld Brosøs nye spændingsroman »Fjendespor« blandt andet indeholder en dramatisk flugt i farvandet ud for Hvidovre Havn.

Når 58-årige Keld Broksø om morgenen sætter kajakken i vandet i Hvidovre Havn, så giver det både inspiration og skrive-idéer.

- Når der ikke er andet end bølger og mågeskrig, så får man tømt hovedet. Det kan bedst beskrives som noget meditativt. Netop på mine kajakture sker det ofte, at at jeg får idéer og inspiration - og beslutter mig for, hvordan handlingen og personerne skal udvikle sig, fortæller Keld Broksø, der 2. september har udgivet sin spændingsroman nummer seks.

Dramatisk flugt

»Fjendespor« er titlen på bogen, der blandt andet indeholder en dramatisk flugt, hvor bogens hovedperson - kriminalbetjenten Stefan Kushova Andersen - må flygte fra sit hjem i Sydhavnen. Det sker i en gammel båd, og flugtruten går gennem Kalveboderne, forbi Hvidovre Havn, ud i Køge Bugt ved Brøndby og Ishøj - og videre mod Tyskland.

Broksø 03

Og det er netop Keld Broksøs lokalkendskab fra kajakturene, der har givet inspirationen.

Keld Broksø er født og opvokset i Hvidovre, hvor han stadig bor. Hans meget roste spændingsromaner bliver til i skriveværelset i familiens hus ikke langt fra Hvidovre Havn.

Han henter ofte idéer og inspiration i nærområdet, og han elsker i sine bøger at danne et spændingsfelt mellem det nære og trygge, og så den globale kriminalitet eller konflikt.

Var på forkant

Således også i »Fjendespor«, hvor kriminalbetjenten Stefan Kushova Andersen vikles ind i en meget aktuel historie om albansk mafias fremgang gennem Europa og især mod Tyskland og resten af Norden.

Han tvinges på flugt fra sine trygge omgivelser. I hælene på ham er ikke alene en kynisk klan med rødder i Albanien, men også dansk politi. Kriminalbetjenten er nemlig viklet personligt alt for meget ind i sin egen sag, så han overskrider juraens grænser ved at skjule en morder, fordi morderen har nøglen til at ramme lige ned i hjertet på en albansk klan med langt større forbrydelser og organiseret kriminalitet på samvittigheden.

Keld Broksø havde allerede afleveret manuskriptet til bogen, da det viste sig, at trådene til Danmark også har endnu større rod i virkeligheden end ventet, fordi der er tegn på albanske klaners aktivitet i Danmark. Flere sager har vist sig de seneste år og så sent som i juni blev 31 anholdt i Danmark i en international sag om organiseret kriminalitet og indsmugling af cirka 1650 kilo kokain og heroin. Lignende aktioner kom flere steder i Europa mod netværk med rødder i Albanien.

Har fulgt Albanien

Det er ikke tilfældigt, at kriminelle miljøer fra Albanien er omdrejningspunkt i »Fjendespor«. Keld Broksø har fulgt landet siden slutningen af 1990'erne, hvor Albanien kollapsede - blandt andet på grund af omfattende pyramidespil og korruption. Keld Broksø har besøgt landet flere gange, og har fulgt udviklingen - også når det drejer sig om de kriminelle organisationer. Han har som journalist skrevet en række artikler om udviklingen i Albanien.

Selv om »Fjendespor« altså er blevet mere aktuel end forfatteren havde drømt om, og at handlingen på mange måder bygger på virkelige hændelser, så er der tale om fiktion og ikke journalistik, fremhæver Keld Broksø.

- Fiktionen giver mulighed for at fortælle historierne på en anden måde. Fiktionen kan noget andet end journalistikken. I bøgerne kan jeg tilføre personer, jeg kan twiste handlingen, og jeg kan eksperimentere med personernes karakteristika, egenskaber og beslutninger, siger Keld Broksø.

Bogens hovedperson er et godt eksempel.

En voldsom start på et albansk børnehjem indhenter den danske, adopterede kriminalbetjent, Stefan Kushova Andersen. Hans glemte familiebånd bliver pludselig livsfarlige, da albansk mafia forgrener sig nordpå gennem Tyskland og smadrer Stefans forsøg på at få et nyt, roligt liv i Københavns Sydhavns nye boligblokke. Et FBI-kursus og et mord i New York kickstarter en hæsblæsende rejse mod Stefans egne rødder og gennem de forarmede dele af Europas skrøbelige Balkan-stater.

Stefan tvinges ud i gråzoner af lovligt og ulovligt, rigtigt og forkert. Rejsen stiller ham overfor skæbnesvangre valg, mens menneskeliv står på spil - og han selv drives frem af fromme håb om en højere retfærdighed. Og håb om at redde sig selv fra en grusom død, der synes stadig mere sandsynlig.

Keld Broksø
  • Keld Broksø er 58 år. Han er født og opvokset i Hvidovre, hvor han nu bor sammen med sin kone og to børn.
  • Han er uddannet journalist og har arbejdet for blandt andet Jyllands-Posten. Han er i dag selvstændig, og arbejder med blandt andet journalistik, kommunikation og projektledelse. Han bliver desuden brugt som rockanmelder.
  • Han debuterede som forfatter i 1998 med spændingsromanen »Vraggods«. Derefter fulgte »Rovdrift« i 1999, »Pengemuren« i 2011, »Missilhotellet« i 2014, »Koldfronter« i 2017 - og senest altså »Fjendespor«.
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?