23. september 2020
Opmåling og præcision er et must for at få et perfekt resultat. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Opmåling og præcision er et must for at få et perfekt resultat. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fliser og fuger for feinschmeckere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fliser og fuger for feinschmeckere
Vestegnen - 16. marts 2019 kl. 12:47
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

21-årige Emil Paag Hansen fra Brøndby er lidt af en nørd, når han skal mure fliser op. Om kort tid kan han måske kalde sig Danmarks bedste flisemurer.

arrow Læs også: 1200 timers træning skal sikre sejren

En stor hvid flisevæg med blandt andet et våbenskjold i blåt og gult. Det er opgaven, når det danske mesterskab i håndværk om kort tid afgøres i Næstved.

I en stor hal på Next Uddannelse i Albertslund er 21-årige Emil Paag Hansen fra Brøndby i gang med at forberede sig på den opgave, som skal udføres ved DM i Skills. For fliserne skal skæres fuldstændig præcist, og fugerne skal være præcis to millimeter brede overalt. Ellers bliver helhedsindtrykket ikke flot.

- Ja, jeg må nok indrømme, at jeg er lidt af en perfektionist, smiler Emil Paag Hansen.

Han er under uddannelse som murer, og bliver færdig til september. Skoleforløbene klares hos Next på Fabriksparken i Hersted Industripark, og praktikperioderne sker som lærling hos entreprenørvirksomheden Einar Kornerup A/S med hovedsæde i Glostrup.

Stiller op for at vinde

Der er ikke som udgangspunkt forskel på uddannelsen som murer og flisemurer. De skal begge kunne bygge et hus i mursten og begge kunne sætte fliser op i et badeværelse. Forskellen ligger i, at flisemurerne har en særlig interesse og erfaring lige på dette område af murerfaget.

Der deltager fem flisemurere i finalen, hvor Emil er en af dem. Han kom i finalen efter at have vundet det regionale mesterskab for hovedstadsområdet.

På spørgsmålet om hans chancer for at vinde, er han klar i sit svar:

- Jeg kender ikke de andre deltagere, så det er umuligt at svare på. Jeg kan bare sige så meget, at jeg stiller op for at vinde!

Masser af træning

Forberedelserne fejler i hvert fald ikke noget. I længere tid har Emil Paag Hansen trænet hver onsdag og fredag, og inden mesterskabet er også en hel søndag taget i brug til træningen.

Deltagerne kender nemlig opgaven på forhånd, og kan dermed øve sig, inden det går løs.

- Nogle af de buer, der er på flisevæggen, får jeg nok klippet mere end 30 gange i tiden op til finalen, fortæller Emil.

Hvis man undrer sig over, hvordan en flise bliver skåret, så er opskriften her: Først ridses der i flisens glaserede overflade, og ridsen skal sidde ét hundrede procent rigtigt. Derefter bruges en tang til at knække flisen langs ridsen. Det kræver håndelag, så snittet bliver fint hele vejen, og der ikke ryger små hjørner af ude i kanterne. Det ser legende let ud, når Emil gør det, men det kræver øvelse, når resultatet skal være perfekt.

Ved DM i Skills har deltagerne 22 arbejdstimer til at opsætte flisevæggen. Fra start har hver deltager 100 points - og så trækker dommerne points fra, hvis de opdager fejl.

Det store arbejde består i at tilpasse og skære fliserne. Det kræver teknik og matematisk præcision - blandt andet så fugerne er fuldstændig ens på hele fladen. Derefter skal fliserne klæbes op på en gasbetonvæg, og til sidst skal der fuges, hvilket er den proces, der tager kortest tid.

- Selve fugningen skal ikke tage mere end en time, siger Emil Paag Hansen.

Der også konstaterer, at den hvide flisevæg med våbenskjoldet i blåt og gult samt blå kontraster, ville koste en mindre formue, hvis den skulle sættes op i et almindeligt badeværelse.

Inspireret af Skills

For 21-årige Emil - der fylder 22 år dagen efter han har afleveret sin svendeprøve i september - startede fascinationen af fliserne, da han for nogle år siden besøgte DM i Skills i Bella Center sammen med sine forældre.

Efter skolen på henholdsvis Brøndbyvester Skole og Brøndby Strand Skole, tog Emil 10. klasse på Uddannelsescentret Nygård. I forbindelse med valg af ungdomsuddannelse besøgte han Skills i Bella Center, og så en flisemurer i arbejde.

- Jeg kan huske jeg tænkte, at det vil jeg også kunne. Og sådan blev det, siger Emil.

- Jeg synes det er sjovt at lave flisearbejde, og så kan jeg godt lide at udforske, hvor god jeg egentlig kan blive til det, tilføjer Emil.

Han har altid haft let ved matematik, og det er en stor fordel for en flisemurer. Man skal kunne beregne, ligesom vinkler og grader indgår.

Lige nu er Emil Paag Hansen en travl mand. Foruden forberedelserne til DM i Skills, så er der også lige en skoleopgave, der skal klares. Her skal der både mures gulv og vægge og lægges fliser, og i forbindelse med skoleopgaven bliver Emil bedømt ikke alene på flisearbejdet, men også for opmuringen.

Ved siden af murerarbejdet, så skal fodboldtræningen i Brøndby også passes. Den står på træning tre gange om ugen og kamp i weekenden!

arrow Oliver elsker at reparere biler
28. marts 2019 kl. 17:52 Opdateret: kl. 17:57
arrow Mikkel fra Vestegnen er regionens største tømrertalent
28. oktober 2018 kl. 14:22 Opdateret: kl. 13:42
arrow Den skal sidde lige i te-skabet
23. september 2018 kl. 10:50 Opdateret: kl. 10:30
Har debatten om sexisme taget overhånd?