22. januar 2020
På Hvidovre Hospital har man haft god succes med at introducere en ny ultrakort rygestopmetode over for patienterne.
På Hvidovre Hospital har man haft god succes med at introducere en ny ultrakort rygestopmetode over for patienterne.
Foto: Bjarke Ørsted
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den korte rygesamtale virker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den korte rygesamtale virker
Vestegnen - 14. marts 2019 kl. 17:34
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er blevet nemmere at tage de vanskelige samtaler med patienterne om rygning. Sådan lyder det fra flere afdelinger om de ultrakorte samtaler om rygestop, der er ved at blive gjort til fast praksis på Hvidovre Hospital.

Den nye korte rygestopmetode indebærer, at man som sundhedspersonale kun bruger 30 sekunder på at spørge om patienten ryger, rådgive kort om rygestopmetoder og henvise til et professionelt tilbud om rygestop.

- Det er rart med et tilbud, der er kort og præcist. Vi slipper for at skulle sidde og punke patienterne til at holde op. Vi slipper for at prædike moral. Det er en god ting. Dermed får vi en mere positiv start på et ofte længerevarende behandlingsforløb i klinikken, siger overlæge Lisbeth Prætorius fra fertilitetsafdelingen.

I alt 96 patienter har i 2018 taget imod tilbuddet om at blive kontaktet af den kommunale rygestoprådgivning.

Det resultat er hospitalets rygestopkonsulent Pia Hardt godt tilfreds med.

- Jeg synes, det har båret frugt. De 96 henvisninger svarer til, at cirka 800 patienter er blevet spurgt. Erfaringen siger nemlig, at højst 10 procent siger ja tak til sådan et tilbud. De 96 henviste patienter fordeler sig over flere afdelinger på Hvidovre Hospital, men for to år siden, var det kun lungemedicinsk ambulatorium på Hvidovre, der henviste patienter til kommunerne, siger Pia Hardt.

En af de patienter, der har sagt ja til at blive kontaktet af en rygestoprådgiver, er den 63-årige forhenværende plejehjemsassistent Irene Urebjerg fra Hvidovre.

- Tidligere kunne jeg godt blive pisseirriteret, når de snakkede om rygestop. Alt det med, at det ville være godt at holde op med at ryge, fordi det ville lette min vejrtrækning. Man ved det jo godt. Som rygere er vi blevet bombarderet med, hvor skadeligt det er. Det bliver det kun sværere af. Men hende Sussie, jeg talte med, hun kunne et eller andet. Hun var forstående og ærlig uden at være påtrængende. Hun spurgte, om jeg ville ringes op, og sagde, at jeg bare kunne tænke over det. Så gav hun mig et nummer. Jeg gik hjem og sagde til min mand, hvad der var sket. Vi blev enige om, at jeg skulle ringe til hende. Det gjorde jeg så. En uge efter blev jeg ringet op fra kommunen, fortæller hun.

Irene Urebjerg er KOL-patient efter at have røget 20-30 cigaretter om dagen i 50 år. Hun har været røgfri siden juni og hun har ikke tænkt sig at begynde igen.

- Jeg var til rygestop syv-otte gange. Min mand valgte at tage en kold tyrker - så vi kunne støtte hinanden, siger Irene Urebjerg.

På lungeafdelingen har rygning traditionelt været i fokus over for de mange KOL- og astma-patienter. Og den ny metode har krævet tilvænning, fortæller sygeplejerske Lisa Capion fra lungeambulatoriet:

- I starten kunne man fornemme, at der var en modstand på afdelingen. Vi har jo været vant til at rådgive i dybden om rygning, og i begyndelsen kunne vi godt føle, at vi gav patienterne for lidt. At vi gjorde det dårligere, at vi svigtede. Det er svært at ændre adfærd, når man har været vant til at gøre noget, man synes giver mening. Og det tager tid at lære at gøre noget mindre.